30. oktober 2008

GLADEŽ, NAVADNI (Ononis spinosa L.)

Druga imena: bodež, gladuška, glušč, gladišč, moška vera, raboš, trnati gladež, žulj, iglica, reboš
Družina: metuljnice
Učinkovine: eterično olje, glikozid ononin, ononid, onocerin, čreslovine, guma, smole.
Zdravilne lastnosti: proti boleznim ledvic in mehurja, pospešuje izločanje urina, blaži težave pri vodenici, revmi, protinu, izločanju kamnov in peska. Učinkuje proti vnetjem in jo uporabljamo proti revmatizmu in protinu. Prevretke iz korenine uporabljamo za mazanje kože pri ekcemih in drugih kožnih obolenjih.
V zdravilne namene uporabljamo korenino in cvetočo zel. Korenino skopljemo spomladi ali jeseni. Pazimo na trne, ker naredijo globoke rane, ki se težko zacelijo. Korenine sušimo na soncu ali na peči. Če so debele jih prerežemo vzdolžno in obesimo. Za čaj jih narežemo in posušimo, dodamo lahko tudi nekaj posušen zeli . Tri čajne žličke droge prelijemo s skodelico vode , zavremo in pustimo mirovati 3 minute. Dnevno lahko popijemo do 3 skodelice čaja. Pitje čaja pomaga tudi proti srbečim ekcemom, lišajem in pasastim izpuščajem. Drug recept je, da 2 čajni žlički na drobni narezane korenine namakamo v mrzli vodi 8 ur, zavremo in precedimo. Pijemo brez sladkorja. Uživanje čaja poživlja delovanje prebavnih žlez, zdravi katar in bronhitis.

Gladeževe korenine lahko prevremo v kisu, ga razredčimo z mlačno vodo 1:1 ter obkladke položimo na rano, ki je pokrita s krasto, da se bo rana hitreje zacelila.

OPOZORILO: Ne smemo ga uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega vnetja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Gladežev čaj je učinkovit samo nekaj časa, potem njegov diuretični učinek popusti, zato uživanje prekinemo najmanj za teden dni, potem lahko spet nadaljujemo s pitjem in učinek se spet okrepi.

Naravna zdravila, MK ;2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar