28. november 2008

KILAVEC, GOLI ( Herniaria glabra)

Druga imena: kilavec, briscavka, briscavec, bršičank, kilavnek, prpotja trava
Družina: kličnice
Učinkovine: terično olje, saponini, herniarin, čreslovina, triterpenski saponozidi, kumarinski derivati in flavonoidi.
Zdravilne lastnosti: proti boleznim mehurja in sečnih poti, blaži krči, v ljudskem zdravilstvu se čaj uporablja za zdravljenje pljučnice, pljučne tuberkuloze, s toplimi obkladki pa pri zlomih in odprtih ranah.

V času cvetenja od julija do september nabiramo cvetočo zel, ki jo posušimo na soncu. Čaj pripravljamo iz 2 čajnih žlic droge in 1/4 litra vode. Čaja ne smemo prekuhati, ker sicer izgubi zdravilne lastnosti. Zdravilne učinkovine v golem kilavcu delujejo na ledvice, sečevod in mehur. Pripravki učinkujejo antiseptično, zmanjšujejo vnetje in pomirjajo bolečine pri ledvičnih kamnih.Goli kilavec je v sestavi Čaja za ledvice.
ZANIMIVOST:
Kumarin herniarin dodajajo pripravkom za sončenje, ker absorbira UV žarke z valovno dolžino 280-315nm. To so žarki, ki povzročajo pordečitev kože (kožni eritem). UV-A žarke absorbira le delno.

Rastlino lahko tudi gojimo kot okrasno rastlino. Za vzgojo upoštevajte, da mora biti prst skromna, prehranjena tla, običajna vrtna tla. Kislost (pH) tal naj bo normalna ali nevtralna vrtna tla (6-7 pH). Je zimzelena rastlina, uporabna za: pokrivanje tal in nadomeščanje trate, večja korita in posode, grobove, prevešanje čez zidove, skalnjake.Višina rastline je od 3 cm za nizke sorte pa do 30 cm. Rastlina potrebuje osvetlitev rastišča s polnim soncem, polsenco ali senco. Vlažnost rastišča: prenaša ali celo zahteva sušno rastišče, normalno rastišče, potrebuje pa zalivanje ob hudi suši.

OPOZORILO: Čaja ne smemo uporabljati za zdravljenje vetij ledvic ter bolezni jeter in žolča.

Ni komentarjev:

Objavite komentar