2. november 2008

OSLAD; MOČVIRSKI, BRESTOVOLISTNI (Filipendula ulmaria L.)

Druga imena: divje latje, gomoljasti oslad, travniški oslad, kaška sv. Ivana, medvedovo latje, medvejka, sračica, brestovolistna vračica
Značaj: mrzel, stiskajočega okusa, hkrati valžen in sušeč
Družina:rožnice
Uporabni deli: cvetovi, listi
Učinkovine: eterično olje, fenolni glikozid, čreslovine, sluz, salicilna kislina, tanini, citronska kislina.
Zdravilne lastnosti: proti bolečinam v sklepih pri revmi, revmatizmu in protinu, pospešuje izločanje urina in znojenje, čisti kri, pomaga pri oteklinah in zastajanju vode. Pomaga proti gripi, glavobolom, blaži vnetja in bolečine v sklepih in mišicah.
Brestovolistni oslad je eno najpomembnejših zdravil za prebavo, če gre za vnetja in povezavo s preveliko kislostjo. Oslad uravnovesi izločanje kisline v želodcu in umiri zgornji prebavni trakt. Pogosto ga predpisujejo za kislinski refluks, slabo prebavo, gastritis in čire na želodcu.

Je trajna večletna zelnata rastlina, ki zraste do 2 m visoko in spada v družino rožnic. V zemlji ima plazečo se koreniko, iz katere požene pokončno robato in rdečo steblo, ki je proti vrhu razraslo. Ima dlakave liste, ki so pernato deljeni, listne krpe so jajčaste in po robu ostro nazobčane. Na vrhu stebelca so prijetno dišeči rumenkasto beli cvetovi, ki se združujejo v latasta socvetja. Rastlina cveti od junija do avgusta. Raste po vlažnih travnikih, grmovju, goščavah ter po bregovih potokov in rek. Nabiramo cvetočo zel, a le zgornji del rastline, zgodaj spomladi ali jeseni. Korenino pa po cvetenju. Oboje sušimo v senci. Iz cvetov pripravljajmo čaj tako, da 2 žlički droge prelijemo z 1/4 litra vode in pustimo mirovati 10 minut. Pijemo 3 x na dan med obroki. Pomaga pri vsem prej naštetem in gripi, za čiščenje krvi in odvajanje urina.

Tinktura iz korenine se dobi tudi v lekarnah kot Spirea ulmaria. Jemljemo jo z vodo pri akutnih napadih protina, sklepni revmi in bolečinah išiasa.

Čaj proti arteriosklerozi: Pripravimo poparek iz 2 žlic posušenih cvetočih poganjkov na 1 liter vrele vode. Pustimo stati pokrito, dokler se ne ohladi. Pijemo 3 x na dan med obroki. Učinkuje tudi pri glavobolu, revmatizmu, zastajanju vode.

Za lajšanje bolečin v sklepih uporabljamo obkladke iz poparka.

Kulinarika: osladovi listi so spomladi sestavina solat za čiščenje.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja čaj proti glistam, vodenici, težavah z mehurjem , visoki vročini. Narezana sveža korenina naj bi pomagala proti ugrizom steklih psov. Danes poiščemo v takih primerih zdravniško pomoč.

Močvirski oslad je v zgodovini že dolgo poznan. "Kraljica Elizabeta I. je oslad najraje potresla po tleh, znameniti zeliščar Gerard pa je menil, da je v ta namen sploh najprimernejši, saj njegovi listi razveseljujejo čute, ne povzročajo pa glavobola. Z njim so včasih ob porokah potresli tla v cerkvah in ga vpletali v venčke nevest, da se ga je oprijelo ime »poročna zel«. Zaradi nekaterih drugih skrivnostnih lastnosti je oslad – skupaj z omelo, meto in sporišem – sodil med najsvetejše rastline druidskih svečenikov. Leta 1838 so odkrili, da vsebujejo cvetni popki salicilno kislino, ki so jo pozneje sintetizirali za pridobivanje aspirina."

V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo stebla, listi, cvetovi, ki jih nabiramo v juniju in juliju.

OPOZORILO: Pripravkom se izogibajte, če ste alergični na aspirin ali če uživate tablete aspirina nad 75 mg na dan. Ker zoži dihalne poti, ga ne smejo jemati astmatiki. Ne uporabljamo ga med nosečnostjo ali dojenjem. Tinkture redčimo z vročo vodo, da alkohol izhlapi.

Vir: http://www.trebnikcom/zelisca/oslad.php

Naravna zdravila, MK ; 2007

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Velika knjiga o zeliščih, MK, 2010.

DRUŽINA: USTNATICE

Ni komentarjev:

Objavite komentar