5. april 2009

SLADKOR

Nenavadno, a resnično. Beli prečiščeni sladkor je na vseh črnih listah zdrave prehrane poleg bele moke. Rjavi, surovi, neprečiščeni sladkor pa lahko uporabimo kot sredstvo za čiščenje in razstrupljanje telesa, pomaga kot dodatek pri vseh boleznih glave, glavobolu in organov, ki ležijo v prsnem košu, kašlju, zasluzenosti pljuč. Sladkor potresemo po podlagi, na primer leseni deski, pokrijemo s prtom in ga poleti za več časa postavimo na sonce, da se vlažna melasa posuši. Sladkor je pripravljen, ko se popolnoma posuši. Zvečer ga pospravimo v hišo, da s ne bi ponovno navlažil, zjutraj pa ga spet postavimo na sonce. Pozimi ga lahko sušimo na šamotnih ploščah, strešni opečni kritini. Ko je sladkor popolnoma suh, ga pospravimo v nepredušno posodo, Uporabimo lahko tudi na ognju zgoščen sok iz sladkornega trsa.

Včasih so nam babice pripravljale "špinan", karameliziran sladkor pri hudih prehladih z vnetim žrelom, ki so ga pripravile tako, da so sladkor ob mešanju v posodi na štedilniku stopile in na melaso natočile mleko, ter hitro odstavile z ognja. Tako karameliziran sladkor je bilo treba po požirkih piti še vročega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar