6. maj 2009

E- Dodatki živilom ali strupene primesi?

DODATKI ŽIVILNIM PROIZVODOM ( E )
Prepis raziskav Klinike za Pediatrično onkologijo – Düsseldorf
1. NEŠKODLJIVI DODATKI:
E100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175,180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

SUMLJIVE PRIMESI E: 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477
NEVARNI DODATKI E: 102, 110, 120, 124

ŠKODLJIVI ZA ZDRAVJE
a.) problemi s črevesjem: E 220, 221, 232, 224
b.) problemi s prebavo: E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466, + v pakiranih sladoledih E 407
c.) kožna obolenja: E 230, 231, 232, 233č.) uničuje vitamin B12: E 200
d.) povišuje holesterol: E 320, 321e.) draži živce: E 311, 312
f.) vnetje ustne votline: E 330 – NAJNEVARNEJŠI DODATEK !!! povzroča raka !! Najdemo ga: limonin schweppes, senf, nekatere brezalkoholne pijače, meso rakcev, nekateri siri, gobe v konzervi,…

DODATKI, ZA KATERE SUMIJO, DA POVZROČAJO RAKA: E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
POZOR: E 123 je zelo strupen in je prepovedan v ZDA. Namenite posebno pozornost tudi na E 110 v gumijastih bonbonih, čokoladnim bonbonom znamke TREETS, SMARTIES, HARIBO (gumijasti b.), puding s smetano v plastičnih posodicah, zamrznjena riba znamke IGLO, smetana za kuhanje CRÈME-FRAICHE, topljeni siri za mazanje, puding od vanilije, in E 102 in E 110 v gotovih omakah vseh vrst.

Prošnja za vsakogar: uporabljajte ta popis pri nakupih ali pa ga nekje obesite. Tukaj gre za vaše zdravje in zdravje vaših otrok. Preprečite uporabo teh dodatkov hrani in bodite pazljivi pri izbiri živil. Kopirajte oz. odpošljite ta popis naprej !!

Drug vir: Patrick Holford : 100% zdravi

ADITIVI
Neškodljivi aditivi
Barvila: E101 ( vitamin B2), E140 ( karoten, vitamin A)

Antioksidanti: E 300-304 ( vitamin C), E 306-309 (tokoferoli , kot npr. vitamin E)

Emulgatorji: E322 ( lecitin)

Stabilizatorji: E 375 ( niacin), E440 (pektin)

20 najpomembnejših aditivov, ki se jih je potrebno izogibati:
Alurra rdeča AC ali E129 uporablja se kot barvilo v sladicah, omakah, marmeladah, juhah, vinu, moštu itd…Nevarno je zlasti osebam z astmo, rinitisom in senenim nahodom, urtikarijo ali koprivnico.

Amatrant ali E123 je barvilo. Dodajajo ga vinu, žganim pijačam in kaviarju. V ZDA je prepovedano. Nevarno je za vse osebe z alergijami glej zgoraj.

Aspartam ali E 951 se uporablja kot sladilo v sladicah, alkoholnih pijačah, dietnih izdelkih. Dolgotrajno uživanje velikih količin dodatka povzroča glavobole, slepoto, napade krčev. Dodatek je nevaren ljudem, ki bolehajo za fenilketonurijo.

Benzoična kislina ali E210 je konzervans, ki se veliko uporablja v pijačah, dietetičnih izdelkih, žitnih kosmičih, mesnih izdelkih. Začasno lahko zavre delovanje prebavnih encimov in porabi zaloge glicina. Nevarna je osebam z alergijami. Gl. zgoraj.

Briljantno ćrna ali E 151 je pogost aditiv v vinu, omakah, prigrizkih, siru. Izogibajo naj se ga osebe z alergijami.

Butilni hidroksi-anziol (BHA) ali E 320 je zelo pogosto uporabljen konzervans zlasti v mastnih živilih, slaščicah in mesu. Mednarodna agencija za onkološke raziskave meni, da je BHA kancerogen. Veže se z nitriti in tvori mutagene kemične snovi, ki povzročajo spremembe v celični DNK.

Kalcijev bezoat ali E 213 je konzervans v pijačah, dietetičnih izdelkih, mesu, žitnih kosmičih. Začasno lahko zavre delovanje prebavnih encimov in porabi glicin. Nevaren je alergikom.

Kalcijev sulfit ali E 226 je konzervans v priljubljenih živilih kot so burgerji, piškoti, zmrznjene gobe, hrenove omake. V ZDA je prepovedan. Starim živilom daje svež videz. Povzroča bronhialne težave, nizek krvni pritisk, rdečico, mravljinčenje in anafilaktični šok. International Labor Organization priporoča, da se dodatka izogibajo osebe z bronhialno astmo, boleznimi srca in ožilja, težavami z dihanjem, emfozemom.

Mononatrijev glutamat ( MNG) ali E 621 je pogosto uporabljen kot izboljševalec okusa. Izogibajo naj se ga osebe, ki so občutljive na natrijev glutamat in občutijo pritisk v glavi, napade krčev, bolečine v prsnem košu, glavobol, občutek vročine, napetost obraza. Številni proizvajalci so že prenehali svojim izdelkom dodajati MNG.

Ponceau 4R conchineal rdeča A ali E 124 je pogosto barvilo. Osebam z alergijami se stanja poslabša.

Kalijev benzonat ali E 212 zanj velja enako kot za kalcijev benzoat.

Kalijev nitrat ali E 249 je konzervans v soljenih in konzerviranih mesnih izdelkih. Škoduje zdravju, ker zmanjša sposobnost krvi, da po telesu prenaša kisik, veže se z drugimi snovmi in tvori kancerogene nitrozamine in slabi delovanje nadledvične žleze.

Propil-p-hidroksi-benzoat, propil-paraben in paraben ali E 216 so konzervansi, ki se nahajajo v žitnih kosmičih, slanih prigrizkih, paštetah, mesnih izdelkih in slaščicah. Dokazano je,d a parabeni povzročajo kronični dermatitis.

Saharin njegove natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli ali E 223 so zelo pogosta sladila v dietetičnih izdelkih ali izdelkih brez dodanega sladkorja: Saharin sumijo, d aje lahko kancerogen.

Nateijev metabisulfat ali E 223 je pogosto uporabljen konzervans in antioksidant. Izzove lahko smrtno nevaren napad astme. Neka ženska je dobila napad, ko je pojedla solato s kisom, ki mu je bil dodan E 223.

Natrijev sulfat ali E 221 je konzervans pri predelavi vina in pri drugi predelani hrani. Sulfati v hrani sprožajo astmatične napade.

Kositrov klorid (cin) ali E 512 je sredstvo za ohranjanje barve in antioksidant v živilih v pločevinkah in steklenicah ter sadnih sokovih. Poročajo o akutnih zastrupitvah po zaužitju soka, kjer je bila koncentracija cina čez 250 mg na liter. Simptomi so navzeja, bruhanje, driska, glavoboli.

Žveplov dioksid ali E 220 je pogost konzervans, ki reagira s številnimi snovmi v hrani, vključno z vitamini, minerali, encimi in maščobnimi kislinami. Reakcije so bronhialne težave, nizek krvni tlak, mravljinčenje, anafilaktični šok. ILO priporoča, da se izogibate žveplovega dioksida, če imate bronhitis, astmo, konjuktivitis, emfizem, bolezni srca in ožilja.

Rumena FCE , oranžnorumena ali SE 110 je pogosto živilsko barvilo, ki je na živalih povzročilo izgubo telesne teže in zaostanek v rasti. Osebe, ki imajo alergije, naj se aditivu izogibajo.

Tartrazin ali E 102 je rumeno živilsko barvilo, ki 15% ljudem povzroča alergijske reakcije. Nekateri ga povezujejo s sindromom hiperaktivnosti pri otrocih.

1 komentar: