10. maj 2009

GARCINIJA (Garcinia Cambogia)

Družina: Krčničevke/ citrusi

Učinkovine: HCA (kislina), antioksidanti, sladkornim bolnikom pomaga zniževati krvni sladkor in holesterol. Kot vse HCA kisline lahko HCa uporabljamo za odpravo gub in aken.


Je tropski grm, doma v JV Aziji in Indiji. Tam jo v tradicionalni kuhinji uporabljajo kot začimbo. Jedem daje kisel priokus. Plodovi so rumeni, podobni bučam, so pa velikosti pomaranč.


Bolj kot okusen tropski sadež pa je rastlina poznana kot eden najboljših naravnih "kurilcev maščob". Velja tudi za enega najboljših naravnih zaviralcev apetita. Žal teh lastnosti raziskave niso v celoti potrdile. Ameriška študija leta 2000 ni potrdila, da bi zmanjševala apetit. Klinična raziskava 1998 pa, da ne vpliva pomembno na zmanjšanje telesne teže in maščob.


Po drugi viri pa navajajo, da klinične študije, ki so bile do danes narejene naj bi pokazale, da lahko uživanje garcinije vpliva na zmanjšanje apetita celo v tolikšni meri, da vnesemo v telo kar 15 do 30 % manj hrane in kalorij.





Garcinijo naj bi sicer poznali že po stoletnem izročilu Ayurvedske medicine, kjer so jo uporabljali oziroma priporočali za zdravljenje različnih bolezni in težav, njena uporaba pa naj bi bila zelo široka in sicer tako od zdravljenja artritisa kakor tudi vse do zdravljenja vnetih dlesni. Pa vendar je danes presenetljiva predvsem ugotovitev, da naj bi garcinija že takrat veljala za odličen naravni zaviralec apetita. Pri nas oziroma v zahodni medicini uporabe zelišč garcinija nima dolge zgodovine uporabe.





Komaj nekaj desetletij nazaj, so namreč strokovnjaki s celega sveta vendarle začeli proučevati učinke garcinije na naše telo in se bolj podrobno poglobili v resnice tradicionalne medicine, pričevanja ljudi pa začeli raziskovati tudi v laboratorijih. Rezultati, ki so jih dobili so bili seveda zelo presenetljivi. Leta 1965 so namreč znanstveniki ugotovili, da je glavna in bistvena aktivna spojina garcinije hidro-citronska kislina (HCA). Leta 1977 so strokovnjaki tudi prvič potrdili njeno delovanje ter izsledke objavili v reviji American Journal of Clinical Nutrition, kjer so zapisali, da hidro-citronska kislina, pospešuje izgorevanje naloženih maščob, pri tem pa ne vpliva na telesne proteine oziroma na čisto mišično maso. Učinke delovanja so sprva sicer dokazali pri živalih, svoje ugotovitve pa so kaj kmalu pritrdili tudi pri ljudeh.





Strokovnjaki so potrdili tudi, da garcinija zavira apetit, spodbudna pa je tudi ugotovitev, da garcinija poveča tvorbo toplote v našem telesu in sicer na ta način da aktivira procese termogeneze (produkcijo toplote iz hrane) ter s tem vpliva hkrati tudi na večjo porabo kalorij oziroma pospeši shujševalno dieto in izgubo odvečnih kilogramov iz maščobnih zalog in oblog.





Danes je zato garcinija pogosto sestavni del številnih prehranskih dopolni, dietnih pijač in dietnih ploščic za uravnavanje telesne teže. Še posebej jo priporočajo tudi zato, ker lahko hidro-citronska kislina vpliva na koncentracijo trigliceridov v krvi oziroma vpliva na zmanjšanje koncentracije le-te, s čimer zmanjša tveganje za razvoj srčnega infarkta ali kapi. Bila pa naj bi tudi odličen naravni vir vitamina C.

OPOZORILO: Pripravkov iz garcinije ne uživajte med nosečnostjo in jih ne dajajte otrokom.

Viri: slike, vsebina Nutrilab na http://www.nutrilab.si/?sestavina=86&stran=sesta

Naravna zdravila, MK ; 2007

1 komentar:

  1. What a fantastic post ! it was absolutely actual informative.I attending advanced in account added of your assignment post, And accomplish you abiding that i will bookmark your post how ever i can appear a back latter.official website |does raspberry ketones work |does raspberry ketone really work

    OdgovoriIzbriši