Degeneracijo rumene pege lahko preprečimo z uživanjem zdrave hrane tako, da vsak dan jemo sadje in zelenjavo, bogato z beta karotenom. Največ ga vsebujejo : sladki krompir, špinača,ohrovt, bučke. Pomembno je, da zaužijete tudi dovolj cinka. Največ ga je v ostrigah. Raziskave poročajo, da je 85 g pločevinka dimljenih ostrig zaustavila degeneracijo rumene pege.
Glavkom- zeleno mreno bi lahko preprečili z ribjim oljem in uživanjem rib.
Sivo očesno mreno, ki je pogosta v starosti pomeni zamotnitev očesne leče, ki lahko vodi do slepote. V raziskavah pri starejših ženskah, je najbolj varovalno delovala špinača, ki vsebuje antioksidante in beta-karoten. Pomaga tudi vsakodnevno uživanje sadja in zelenjave. Sivo očesno mreno napovedujejo tudi premajhne koncentracije folne kisline, ki je je največ v zelenolistni zelenjavi, špinači, brokoliju in v stročnicah. Učinkovit je tudi zeleni čaj.
Ni komentarjev:
Objavite komentar