Fosil

Fosil

30. december 2007

LOVOR (Laurus nobilis)

Druga imena: lovorika, lorbar
DRUŽINA: LOVOROVKE
UČINKOVINE: eterična olja, grenčine, škrob, sladkor, maščobna olja.
Zdravilne lastnosti: lovorovo olje deluje razkužilno, uničuje glivice, krepi. Mazila blažijo revmatične bolečine, izpahe, modrice. Pomaga pri lajšanju razjed in vnetij v ustih. Lajša prebavne motnje, črevesne krče, napenjanje. Pomaga proti želodčnim razjedam. lovorovo olje pospešuje prekrvavitev in razkužuje.

ZNAČILNOSTI: Lovor je od nekdaj simbol uspeha, izjemnih dosežkov (lovorov venec). Spada v družino lovorovk, prihaja iz Azije in je razširjen predvsem po Sredozemlju.

Je trajnica. Raste samoniklo ob morju oziroma na obali kot grm ali drevo. Zrelo drevo raste več kot 20 let in doseže do 10 metrov višine. Spomladi cveti belo-rumeno. Poleti se cvetovi spremenijo v temno vijoličaste jagode.

Gojimo ga tudi kot okrasno rastlino v vrtu ali v čebrih in loncih na balkonu, če ne živimo v sredozemskem podnebju, da ga lažje prezimimo. Za rast mu odgovarja bogata zemlja. Če želimo lovor razmnoževati, potrebujemo moško in žensko rastlino. V loncih ga moramo oblino zalivati in bogato gnojiti predvsem poleti.

Lovor prezimi v temnem prostoru pri temperaturi med 13 in 40°. Je zimzelen grm ali drevo s suličastimi listi, ki imajo valovit rob. Spomladi lovor obrezujemo, z obrezovanjem ga vzgojimo v različnih okrasnih oblikah, na primer v obliki piramide.

Če lovor vzgajamo v loncu, lahko liste obiramo vse leto. Liste uporabljamo sveže ali posušene v kuhinji kot začimbo v joti, fižolovih enolončnicah, ričetu, pri vloženih gobah in drugih vlaganjih v kis, pri jedeh iz divjačine, omakah, ribah, juhah in zeljnih jedeh. Listi so trdi in neprimerni za uživanje, imajo pa odlično aromo, ki se razvije pri daljšem kuhanju, zato ga jedem dodajamo na začetku kuhanja. Dodamo dva ali tri liste na velik lonec. Iz listov lahko pripravimo tudi aperitiv, in sicer tako, da namočimo na 1 liter žganja10 listov in pustimo stati 3-4 tedne. Potem precedimo oziroma odstranimo lovorove liste in aperitiv je pripravljen.

Liste posušimo v temi ali senci, da ohranijo barvo.
Iz listov in jagod stiskajo olje, ki se uporablja v industriji parfumov.

PRIPRAVA IN UPORABA
Lovorjevo olje: Deluje proti krčem, bolečinam in zgoščanju krvi. V aromaterapiji se lovor uporablja pri stanju izčrpanosti, težavah s spominom, depresiji in povsod, kjer želimo vzpodbuditi hitro regeneracijo telesa. Nekateri trdijo, da je najboljše za ustvarjalce, ker prebuja intuicijo.
Olje pospešuje prekrvavitev tkiva, zato se uporablja za masažo, proti opeklinam, otrdelosti sklepov, športnih poškodbah. Ljudska medicina olje uporablja tudi pri zdravljenju živali npr. pri vnetju kravjih vimen.


Lovorjev kis: v litrsko steklenico damo 10-15 lovorovih listov (lahko tudi vejico) in žlico koromačevih semen. Liste prelijemo z jabolčnim kisom, ki mora liste popolnoma prekriti, drugače lahko splesnijo. Steklenico dobro zapremo in za nekaj tednov (najmanj 2) postavimo v temen in hladen prostor.

Kulinarika: kot začimba se uporablja za začinjanje fižolovih jedi, krompirjeve juhe, ričeta, jote, golaža, paprikaša, ragujev, obar in divjačine. Dodajmo ga marinadam in kisu za vlaganje zelenjave. Poda se k ovčetini, ki ji prekrije neprijetne vonj. Pri pripravi jedi je ponavadi dovolj en sam list, da nam jed ne bi postala grenka. Dodamo ga na začetku kuhanja. Lovor je nepogrešljiva začimba v francoski in sredozemski kuhinji. Lovor je pomembna sestavina zeliščnega šopka, ki ga imenujejo bouquet garni: lovor, materina dušica (timijan), peteršilj in poprova zrna. Posušeni lovorovi listi ohranijo aromo eno leto.



Krompir z lovorjevimi listi
Sestavine za 4-6 oseb:
Olivno olje,
1 kg olupljenega krompirja, narezanega na 1,5 cm debele rezine,
2 večja sesekljana stroka česna,
4 veliki lovorovi listi,
sol,
sveže mlet poper,
450 ml zelenjavne juhe (osnove).


Postopek: Keramično ognjevarno posodo namažemo z olivnim oljem, dno pokrijemo s polovico rezin krompirja, česna in lovorovih listov. Solimo in popramo po okusu ter prelijemo z 2 žlicama olivnega olja, postopek ponovimo še z drugo polovico sestavin. Prelijemo z jušno osnovo, zavremo in pokrito kuhamo na majhnem ognju 25-30 minut, dokler se krompir ne zmehča in vpije vse tekočine. Preden serviramo, odstranimo lovorjeve liste.

Kopel proti revmatizmu: skuhamo močan lovorjev čaj in ga vlijemo v kad pri kopanju.

Obkladki pri zvinih, nategnjenih kitah, ohromelosti: nasekljane lovorove liste namočimo v alkohol za več tednov, precedimo in uporabljamo za obkladke.

Mazilo, ki vsebuje olje, pomaga pri poškodbah kože, oteklinah, turih.

Lovorjevi listi ali izvleček iz listov je odličen insekticid.  Zatira rjavega in malega mokarja, če se izvleček doda moki. Še posebej uspešen je v kombinaciji z rožmarinovim eteričnim oljem.  Ljudska praksa pa je taka, da se moki ali suhemu sadju enostavno dodajo lovorovi listi, da se prepreči razvoj črvov in  moljev.  


Opozorilo:
Lovorovo olje pri zunanji uporabi lahko izzove alergične reakcije, prav tako listi, ki jih dodajamo kuhi. V velikih količinah je lovor narkotik, zato bi preveliko pitje čaja lahko povzročilo izgubo zavesti. Eterično olje ni primerno za uživanje. Tudi med nosečnostjo ni zaželena uporaba listov, ker so lovorjevi plodovi abortiv.

Viri: Naravna zdravila, MK; 2007
Nadja Nussdorfer: V krajestvu začimb
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

5 komentarjev:

  1. kupila sem lovorjev sirup ki pravijo da je odličen za za zdravje. predvsem ga imajo radi moji otroci.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lovor lahko gojite tudi na Štajerskem. Če pozimi zmrzne spomladi vedno požene iz korenin tako kot figa.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja je dobr sm bi lahk blo še boljš' to bi rekla moja tršica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakšnega okusa je lovorjevo olje? Nekaj ga imam doma, pa ne vem, če je še dober.

    OdgovoriIzbriši
  5. Povedati moram,da sem pred Umagom-Frančeskija videl lovorjevo drevo preko 20 m visoko,to je za eno sušilnico mesa,zelo sem bil presenečen,da so veje segale tako nizko,da si si lahko nabrav velike liste.lastnik je rekel naberi koliko hočeš.

    OdgovoriIzbriši