Fosil

Fosil

29. oktober 2008

ČISTEC, ZDRAVILNI ( Betonica officinalis L.)

Druga imena: betonika, bukvica, zdravilni čistec, zdravilni čišljak, gušar, gušarjevec, petonika, srpec

Družina: ustnatice
Značaj: hladen, suh, grenko-sladek
Učinkovine:čreslovine, grenčine, eterično olje, stahidrin, holin, betonicin, turicin, trigonelin in drugi alkaloidi, tanini, saponini.
Zdravilne lastnosti:zdravi gnojne rane, ženske bolezni, poti zasluzevanju dihal, astmi, protinu, vnetju grla. Krepi osrednje živčevje in ga pomirja. Pomaga pri živčni izčrpanosti, ki se pojavlja pri tesnobi in bojaznimi. Lajša glavobole, in različne nevralgije zaradi stisnjenih živcev ali motenega delovanja živčevja. Deluje torej pomirjevalno, blago diuretično, spodbuja prebavo in krvni obtok, še posebej v možganih, krči in tiska tkivo.


Proti astmi pomaga čaj, pripravljen iz svežih in posušenih listov, ki jih oberemo med cvetenjem rastline. Za skodelico čaja vzamemo dve zvrhani čajni žlički droge in zavremo. Čaj je zelo grenak, zato ga sladimo z medom.



Zavretek v vinu je zelo dobro sredstvo za rane, ki se počasi celijo. Rane s pripravkom premažemo ali naredimo obkladke. Pomagal naj bi tudi pri zlatenici in proti zvišani temperaturi. Ljudsko zdravilstvo čistec priporoča pri epilepsiji (božjasti) in živčnih težavah. Pomaga pri razjedah zaradi krčnih žil.

Tinktura: dobrodejno učinkuje pri glavobolih živčnega izvora, odlično se meša s sivko. Deluje čistilno pri zastrupitvah in težavah z artritisom.

OPOZORILO: Zelišče spodbuja krčenje maternice, zato naj se nosečnice izogibajo večjih odmerkov. Zdravilni čistec pa je koristen pri porodu.



Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar