Značaj: zreli sadeži: hladen, vlažen, pretežno sladek. Nezreli sadeži in nekatere gojene sorte: hladen, važen, kisel.
Zdravilne učinkovine: sladkorji, sadne kisline, pektin, vitamini A; B; C , rudnine.
Zdravilne lastnosti: Krepčilno, diuretično, protirevmatično, odvajalno, spodbuja prebavo in delovanje jeter, razkužuje.
"Jabolko na dan odžene zdravnika stran", je star pregovor, ki je še kako resničen. Najbolj zdravilna učinkovina poleg vitaminov je pektin. Najboljši pektin na svetu pridobivajo prav iz slovenskih jabolk. Zdravi so sadeži-jabolka ljudsko zdravilstvo pa uporablja tudi liste. Jabolka lahko uživamo kuhana, pečena, v obliki krhljev, sveža, ki so seveda najboljša. Jabolk ne lupimo, če so pridelana brez škropljenja, saj vsebuje lupina do 6 x več vitamina C kot samo jabolko. Uživanje večje količine jabolk vpliva na presnovo, pomaga proti revmatičnih boleznih, proti protinu in poapnenju žil, čisti kri in preprečujejo staranje. Čaj iz lupin (ne škropljenih jabolk ) oslajen z medom, pomirja živce. V kolikor nismo sigurni ali je sadež škropljen ali ne, lupine na hitro blanširamo, da se izločijo morebitna škropiva ali sredstva za konzerviranje sadeža.
Pečena jabolka z medom so dobra proti hripavosti.
Proti driski in črevesnim obolenjem naribamo oz. nastrgamo 3 x na dan po 1 jabolko, pustimo, da meso porjavi in kašo pojemo. Zreli plodovi vsebujejo veliko A, B in C vitamin, veliko sadnih kislin, čreslovine, sadni sladkor, mineralne snovi.
Jabolčni kis: jabolka narežemo na krhlje, jih damo v kozarec s širokim vratom ter napolnimo z mlačno vodo, postavimo na sonce, kjer naj stoji teden, dva. Ko se na površini naredi klobuk, kis že lahko uporabimo. To je postopek za majhne količine kisa. Kadar začutimo, da se nas loteva prehlad, uporabimo jabolčni kis, med in prilijemo toplo vodo. Napitek bo okrepil naš imunski sistem.
Pri migeni in ostalih organskih glavobolih je odlično zdravilo olje jabolčnih popkov. Po sveti Hildegardi ga pripravimo tako, da naberemo še neodprte popke ne škropljenih jablan, damo jih v steklenico s širokim vratom in prelijemo z olivnim oljem tako, da je olje vsaj za prst nad popki. Kozarec postavimo za 3-4 tedne na sonce. Olje vsake toliko časa malo pretresemo. Na kocu olje precedimo brez stiskanja in shranimo. Da bi izboljšali okus, lahko dodamo nekaj kapelj (2-4) rožnega olja. Rožno olje okrepi delovanje vseh zdravil, hkrati pa izboljša okus. 4- 6 tednov uživamo jabolčno olje po žlico zjutraj in zvečer in si ga vtirati na boleče mesto glave. Če se nam upira piti olje, potem si ga samo vtirajmo, saj je možno, da se nam upira intuitivno, ker imamo zastoje v delovanju žolča. Pred spanjem si ga vtiramo v senca in čelo.
Kalorična vrednost jabolka je majhna: 100 g ploda ima 52 - 64 kcal.
Nacionalni inštitut za srce in pljuča v Londonu je opravil obsežno raziskavo na 2.600 otroci med 5 in 10 letom starosti in ugotovil, da uživanje jabolk lahko pomaga zmanjševati simptome astme pri otrocih in odraslih. Otroci, ki so vsaj 1 krat na dan pili jabolčni sok, se je za 47% zmanjšala možnost sopenja zaradi astme, v primerjavi s tistimi, ki so pili sok enkrat na mesec ali redkeje.
Prav tako so potrdili, da uživanje jabolk pri odraslih izboljša delovanje pljuč in s tem zmanjša možnosti astmatičnih napadov. (Vir: Žurnal, 29.11, 2008)
"Britanski raziskovalci trdijo, da odrasli ljudje, ki pojedo vsaj dve jabolki na teden in uživajo hrano z večjo vsebnostjo selena, manj obolevajo za astmo. V znanstveni študiji so primerjali populacijo astmatičnih bolnikov in primerjalno skupino ljudi brez astme. Njihov namen je bil ugotoviti, ali je astma redkejša in blažja pri odraslih, ki užijejo s prehrano več antioksidantov. V raziskavi so zajeli 1471 ljudi - 607 astmatikov in 864 kontrolnih ljudi brez astme. Preiskovanci so bili stari 16 do 50 let. Znanstveniki so ugotovili, da je astma manj pogosta pri odraslih, ki so jedli več jabolk in hrano s selenom. Selen vsebujejo meso in drugi izdelki živalskega izvora. Rezultati so tudi pokazali, da je bila astma blažja pri nekaterih astmatikih, ki so pili več rdečega vina, in dokazali veliko povezanost med vsebnostjo selena v človekovi prehrani in pogostnostjo astme. "(Vir: http://24ur.com/servisi/vizita/eno-jabolko-na-dan.html) Eno jabolko na dan...
Ljubljana, 06.02.2003, 12:31 E.R.
Sveže stisnjen sok jabolk in rdeče pese
Priporočamo, da v sezoni rdeče pese in jabolk popijemo vsako jutro po en kozarec soka. Šele po nekaj dnevni taki kuri si lahko privoščimo večji kozarec soka do 1/2 litra, ker ima pesin sok izredno močan čistilni učinek. Pomaga zbistriti misli, izboljšuje kri, daje telesu moč in energijo. Sok pripravimo iz enakih količin pese in jabolk. Pijemo ga po požirkih.
OPOZORILO: Jabolka si "mrzlo" sadje, zato lahko uživanje večjih količin na prehaljen želodec povzroči vetrove in prebavne motnje.
Vir: tudi v Žurnal, 19.7.2008, str. 29
Pukownik Peter: Almanah letnih časov, zbirka Sv. Hildegarda
Dario Cortrese: Sadje moč naravne hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Ni komentarjev:
Objavite komentar