Fosil

Fosil

24. oktober 2008

JAGODNJAK, JAGODA RDEČA (Fragaria vesca)

Druga imena: gozdna jagoda, gozdni rdeči jagodnjak, prava rdeča jagoda, smokvica, troskva,trstek.
Dužina: rožnice
Značaj: hladen, vlažen, sladek, kisel.
Učinkovine: čreslovine, eterična olja, flavoni, rudninske snovi.
Zdravilne lastnosti: stsika in krči tkivo, celi rane, odvaja, spodbuja izločanje urina, krepi delovanje jeter.

Litje in koreninice pospešujejo izločanje seča in pomagajo k pravilnemu delovanju vranice. Jagode vsebujejo precej železa, zato so jih od nekdaj priporočali pri slobokrvnosti, medtem ko salicilna kislina učinkuje na jetra in ledvica, pomaga proti revmi in protinu. Jagodam pripisuje čudežno ozdravljenje od hudega protina botanik Carl Linne, ki jih je užival ogromne količine namesto vsake druge hrane, dokler niso bolečine popolnoma minile. Pisatelj La Fontenelle pa je jagodam pripisal to, da so mu pomagale dočakati 100 let. Zaradi čistilnih lastnosti jagod lahko povzročijo blage alergije, srbečice na koži, ko se telo čisti. Lahko jih uživajo tudi diabetiki. Jagode znižujejo krvni tlak. Izkušeni zeliščarji priporočajo mesečno kuro z jagodami, vsak dan pa moramo pojesti 400 do 700 g jagod, v dveh obrokih. Jagodne kure odpravljajo zaloge sečne kisline iz telesa, kar izboljšuje stanja pri artritisu, revmi, protinu. Učinkoviti so tudi jagodni čaji. Čaj pripravimo tako, da 30 g suhih listov in zdrobljenih korenin damo prekuhat v liter vode. Naj nas ne prestraši da se urin obarva rožnato. Prevretek iz korenin in listja pomaga pri vnetju jeter, zlatenici, čisti ledvica ter mehur.

Listje jagod v čaju pomaga proti diareji. Iz pesti svežih listov naredimo prevretek v litru vode in pustimo vreti 5 minut. Pijemo nesladkano cel dan. Deluje tudi pri vnetju ustnih sluznic in ustne votline v kombinaciji s skuhimi koreninami. Jagodni lisit so okusni v zimskih čajnih mešanicah.

Čaj iz posušenih listov v kombinaciji z malinovimi listi, marjetico, ribezovimi listi pomaga pri živčnem mehurju in nehotnemu uhajanju urina.

Jogurtov sladoled iz gozdnih jagod za slabokrvne, nervozne otroke, rekonvalescente. V mikserju zmešamo kozarček jogurta, jogurtov kozarček ( za merico) rdečih gozdnih jagod, pol kozarčka sladkorja in vanilijev sladkor. Zmes damo v posodo in postavimo v zmrzovalnik. Večkrat premešamo, da sladoled ne kristalizira.



Opozorilo: Ljudje, ki imajo rahlo mrzlico, jagod ne smejo jesti.


Dario Cortese: Sadje naravna moč hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja

Ni komentarjev:

Objavite komentar