Družina: portulakovke
Uporabni deli: listi, stebla
Učinkovine: maščobe omega 3, sluzi, antioksidanti, vitamine C in E in betakaroten ter antioksidant glutation, minerali kalij in kalcij mangan, železo.
Zdravilne lastnosti: krepi imunski in srčno-žilni sistem. Blaži vnetja, izboljšuje krvni obtok, preprečuje nastajanje strdkov v arterijah. Raziskave so potrdile, da deluje na avtoimunske in srčne bolezni, varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo raka in lajša posledice staranja, zmanjšuje holesterol v krvi, znižuje krvni tlak, sprošča gladke mišice, deluje protibolečinsko, odpravlja gliste.
Portulak čisti kri.
Na vrtovih in njivah poganja plevel-tolščak, ki ni samo koristen, ampak tudi zdravilen. Med takšne spada samo še regrat in kopriva; verjetno ste ga že opazili na svojem vrtu in se jezili nanj, saj se ga je težko znebiti.
Navadni tolščak ali portulak (Portulaca oleracea) je nizka enoletnica rastlina z rahlo sočnimi listi in stebli. Izvira iz Prednje Azije in za rast potrebuje veliko toplote, sonca in odcedna tla. Sejemo ga maja na sončno lego in na kakovostna, nekoliko peščena in odcedna tla. Semena le rahlo prekrijemo s prstjo in nekoliko stisnemo. Če jih sejemo v vrste kot špinačo, naj bodo vrste v razdalji od 15 do 20 centimetrov. Lahko ga sejemo posamično. Portulak raste hitro, zato ga lahko prvič režemo že po treh do štirih tednih. Režemo ga redno, vendar pa moramo pustiti vsaj dva osnovna lista in odrezati vsak cvet, ki se pokaže. Po rezi se zopet obraste.
Sejemo ga vse poletje. Ima gladko rdečkasto plazeče se steblo in izmenične liste. Cvetovi so rumeni. Rastline potrebujejo za svojo rast dovolj vlage, zato jih po potrebi zalivamo, zraste 15 do 30 cm visoko. V mrzlem podnebju sejemo tolščak pozno spomladi v setvene pladnje, in ko mine nevarnost zmrzali, rastlinice presadimo na prosto. V toplih predelih pa ga sejemo na prosto vse poletje. Tolščak uporabljamo svež kot listno zelenjavo vse poletje. Sočne liste in stebla lahko uporabimo kot špinačno zelenjavo ali kot dodatek k solatam, zeliščnim omakam in skuti. Imajo osvežilen, kiselkast in nekoliko slan okus. Zelenolistne sorte imajo malo debelejše liste in so odpornejše ter boljšega okusa kot rumene in zlato rumene sorte, medtem ko so rumene in zlato rumene sorte tolščaka privlačnejše v solatah. Avstralski domačini so semena portulaka uporabljali za pecivo.
Tolščak uporabljamo tudi v kulinarične namene. Nabiramo ga od junija naprej. Pripravimo ga po receptu Daria Corteseja z jajci. Sestavine: 1/2 kozarca vode, 2 skodelici opranih in narezanih tolščakovih poganjkov, ali celih listov, žlica masla, žlica kisa, ščepec majarona, sol, 4 jajca, olje. Postopek: vodo zavremo, damo vanjo tolšačkove liste, kuhamo 3 minute, odcedimo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo tolščak, kis, majaron, sol. Dušimo 5 minut. V drugi ponvi spečemo jajca. Damo jih na krožnik, čeznje naložimo toščak. Jed lahko pripravimo tuid tako, da jajca zmešanmo v tolščak.
Tolščak s kumarami in paradižnikom: Sestavine: 2 srednje veliki kumari, 2 paradižnika, skodelica tolščakovih listov, 2 žlici kisa in olja, sojina omaka, nekaj poganjkov bazilike ali listov kopra. Postopek: kumari olupimo in narežemo na kolutke ter položimo na dva krožnika, čeznje paradižnik tudi narezan na kolutke. Potresemo s tolščakovimi listi. Prelijemo s kisom, oljem, sojino omako, ki smo jo pomešali z baziliko in koprom. Po želji dodamo še žlico ali dve kisle smetane.
Tolščakove liste lahko mešamo v druge solate, z njim odišavimo kis itd.
Tolščak ima rahlo kisel, slan okus in limonin okus po špinači. Že stoletja ga je do v Indiji, z njim gostijo juhe in omake. Če ga samo blanširamo, se izognemo pretirani sluzi, ki jo izloči. Lahko ga celo vlagamo v jabolčni kis, skupaj s česnom in pekočimi paprikami ali poprom.
Učinkovine: maščobe omega 3, sluzi, antioksidanti, vitamine C in E in betakaroten ter antioksidant glutation, minerali kalij in kalcij mangan, železo.
Zdravilne lastnosti: krepi imunski in srčno-žilni sistem. Blaži vnetja, izboljšuje krvni obtok, preprečuje nastajanje strdkov v arterijah. Raziskave so potrdile, da deluje na avtoimunske in srčne bolezni, varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo raka in lajša posledice staranja, zmanjšuje holesterol v krvi, znižuje krvni tlak, sprošča gladke mišice, deluje protibolečinsko, odpravlja gliste.
Portulak čisti kri.
Na vrtovih in njivah poganja plevel-tolščak, ki ni samo koristen, ampak tudi zdravilen. Med takšne spada samo še regrat in kopriva; verjetno ste ga že opazili na svojem vrtu in se jezili nanj, saj se ga je težko znebiti.
Navadni tolščak ali portulak (Portulaca oleracea) je nizka enoletnica rastlina z rahlo sočnimi listi in stebli. Izvira iz Prednje Azije in za rast potrebuje veliko toplote, sonca in odcedna tla. Sejemo ga maja na sončno lego in na kakovostna, nekoliko peščena in odcedna tla. Semena le rahlo prekrijemo s prstjo in nekoliko stisnemo. Če jih sejemo v vrste kot špinačo, naj bodo vrste v razdalji od 15 do 20 centimetrov. Lahko ga sejemo posamično. Portulak raste hitro, zato ga lahko prvič režemo že po treh do štirih tednih. Režemo ga redno, vendar pa moramo pustiti vsaj dva osnovna lista in odrezati vsak cvet, ki se pokaže. Po rezi se zopet obraste.
Sejemo ga vse poletje. Ima gladko rdečkasto plazeče se steblo in izmenične liste. Cvetovi so rumeni. Rastline potrebujejo za svojo rast dovolj vlage, zato jih po potrebi zalivamo, zraste 15 do 30 cm visoko. V mrzlem podnebju sejemo tolščak pozno spomladi v setvene pladnje, in ko mine nevarnost zmrzali, rastlinice presadimo na prosto. V toplih predelih pa ga sejemo na prosto vse poletje. Tolščak uporabljamo svež kot listno zelenjavo vse poletje. Sočne liste in stebla lahko uporabimo kot špinačno zelenjavo ali kot dodatek k solatam, zeliščnim omakam in skuti. Imajo osvežilen, kiselkast in nekoliko slan okus. Zelenolistne sorte imajo malo debelejše liste in so odpornejše ter boljšega okusa kot rumene in zlato rumene sorte, medtem ko so rumene in zlato rumene sorte tolščaka privlačnejše v solatah. Avstralski domačini so semena portulaka uporabljali za pecivo.
Tolščak uporabljamo tudi v kulinarične namene. Nabiramo ga od junija naprej. Pripravimo ga po receptu Daria Corteseja z jajci. Sestavine: 1/2 kozarca vode, 2 skodelici opranih in narezanih tolščakovih poganjkov, ali celih listov, žlica masla, žlica kisa, ščepec majarona, sol, 4 jajca, olje. Postopek: vodo zavremo, damo vanjo tolšačkove liste, kuhamo 3 minute, odcedimo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo tolščak, kis, majaron, sol. Dušimo 5 minut. V drugi ponvi spečemo jajca. Damo jih na krožnik, čeznje naložimo toščak. Jed lahko pripravimo tuid tako, da jajca zmešanmo v tolščak.
Tolščak s kumarami in paradižnikom: Sestavine: 2 srednje veliki kumari, 2 paradižnika, skodelica tolščakovih listov, 2 žlici kisa in olja, sojina omaka, nekaj poganjkov bazilike ali listov kopra. Postopek: kumari olupimo in narežemo na kolutke ter položimo na dva krožnika, čeznje paradižnik tudi narezan na kolutke. Potresemo s tolščakovimi listi. Prelijemo s kisom, oljem, sojino omako, ki smo jo pomešali z baziliko in koprom. Po želji dodamo še žlico ali dve kisle smetane.
Tolščakove liste lahko mešamo v druge solate, z njim odišavimo kis itd.
Tolščak ima rahlo kisel, slan okus in limonin okus po špinači. Že stoletja ga je do v Indiji, z njim gostijo juhe in omake. Če ga samo blanširamo, se izognemo pretirani sluzi, ki jo izloči. Lahko ga celo vlagamo v jabolčni kis, skupaj s česnom in pekočimi paprikami ali poprom.
OPOZORILO: Čezmerni odmerki suhega tolščaka lahko povzročijo želodčne motnje, kar pa je pri surovem izključeno.
Vir: Andreja Hauptman Medved na http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=451&Itemid=115 (slika)
Naravna zdravila, MK; 2007
Recepti Dario Cortese: Divja Hrana
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010.
Ni komentarjev:
Objavite komentar