- V kozarec damo za 2 prsta ne debelo semena, ga zalijemo z vodo in pustimo stati čez noč: kozarec pokrijemo z gazo, mrežico.
- Zjutraj vodo odlijemo, seme speremo z vodo, po zadnjem spiranju kozarec obrnemo navzdol, da odteče vsa voda.
- Svetloba pri kaljenju ni potrebna.
-Kaleča semena spiramo vsak dan zjutraj in zvečer. semena lucerna najmanj 3 krat na dan.
-Spiramo z vodo sobne temperature, prehladna ali prevroča voda je lahko šok za semena.
Odvisno od vrste semena, lahko kalčke uživamo že čez 2-3 dni. Če kalčkov ne porabimo takoj, kozarec zapremo in shranimo največ nekaj dni v hladilniku.
-Najpreprostejša semena za kaljenje so semena fižola mung, leče. lucerne, detelje, sončnična semena.
Za kozarec uporabimo kozarce za vlaganje, različnih velikosti, najboljši so večji 2 literski. Pokrovčke lahko tudi naluknjamo z luknjačem za usnje ali žebljem in kladivom. Namesto luknjanja lahko namestimo z elastiko kos goste gaze ali zavese. Seveda semena lahko kalite tudi v kalilniku.
Ni komentarjev:
Objavite komentar