Fosil

Fosil

1. junij 2009

KALČKI-postopek kaljenja

Dario Cortese pravi v svoji knjigi: Zelenjava druga moč narave, da si lahko kalčke naredimo sami tako preprosto:
- V kozarec damo za 2 prsta ne debelo semena, ga zalijemo z vodo in pustimo stati čez noč: kozarec pokrijemo z gazo, mrežico.

- Zjutraj vodo odlijemo, seme speremo z vodo, po zadnjem spiranju kozarec obrnemo navzdol, da odteče vsa voda.

- Svetloba pri kaljenju ni potrebna.

-Kaleča semena spiramo vsak dan zjutraj in zvečer. semena lucerna najmanj 3 krat na dan.

-Spiramo z vodo sobne temperature, prehladna ali prevroča voda je lahko šok za semena.

Odvisno od vrste semena, lahko kalčke uživamo že čez 2-3 dni. Če kalčkov ne porabimo takoj, kozarec zapremo in shranimo največ nekaj dni v hladilniku.

-Najpreprostejša semena za kaljenje so semena fižola mung, leče. lucerne, detelje, sončnična semena.

Za kozarec uporabimo kozarce za vlaganje, različnih velikosti, najboljši so večji 2 literski. Pokrovčke lahko tudi naluknjamo z luknjačem za usnje ali žebljem in kladivom. Namesto luknjanja lahko namestimo z elastiko kos goste gaze ali zavese. Seveda semena lahko kalite tudi v kalilniku.



Ni komentarjev:

Objavite komentar