Fosil

Fosil

30. december 2007

BALDRIJAN, ZDRAVILNA ŠPAJKA (Valeriana officinalis L.)

DRUŽINA: ŠPAJKOVKE
Druga imena: špajka, ajdina, božjastica, božji bič, mačja trava, vražji bič, hajdovka, zdravilna špajka.
Značaj: pekoč, nekoliko grenak, hladen
ZNAČILNOSTI: Raste na vlažnih travnikih in na potočnih bregovih. Je trajnica in zraste od 50-100 cm visoko. Cvete od maja do avgusta. Majhni belo-roza cvetovi so združeni v kobuljasta socvetja. Uporabljamo korenino najmanj dve leti stare rastline. Izkopljemo jo jeseni, očistimo in posušimo na 35 stopinj Celzija v pečici.

UČINKOVINE: Eterična olja,estri, alkaloidi, glikozidi, iridoidi, valepotriati.

KAJ ZDRAVI: Umirja, sprošča krče, lajša izkašljevanje, pospešuje izločanje vode, znižuje krvni tlak, odpravlja vetrove. Čaj in kapljice pomagajo pri živčnih motnjah, nespečnosti. Ugotovili so celo, da ne samo, da pomaga proti nespečnosti, ampak pomaga pri tudi pri kvaliteti spanja. Čaj ali kapljice so učinkovite je pri nervozah, blažijo krče, uravnavajo pospešen srčni utrip, blažijo depresijo, znižuje krvni tlak. Pomagajo tudi pri histerijah, migreni, živčni omotici, živčnem bruhanju, izčrpanosti in v meni. Študije so potrdile, da sprošča živčni sistem in mišice. Učinki na spanje se v polni meri pokažejo po približno 2 tednih jemanja. Dokazali so pozitiven vpliv na ljudi pri blaženju tesnobe in miselnega stresa. Pomaga tudi pri menstrualnih bolečinah.

PRIPRAVA IN UPORABA
Čaj pri želodčnih težavah živčnega izvora: v en liter vode damo pol žličke narezanih korenin baldrijana , pol žličke strtih brinovih jagod. Kuhamo 5 minut. Ko prevretek odstavimo dodamo še dve žlici čajne mešanice sestavljene iz enakih delov materine dušice, poprove mete, rmana in melise. Pokrito pustimo stati še 10 minut. 15 minut pred obrokom popijemo skodelico čaja 3 krat na dan. Baldrijan se dobro kombinira z zelišči, ki pomirjajo krče (hmelj, janež, kamilica, sladki janež). Korenina učinkuje na živčno napetost, zlasti na tesnobo in nespečnost., krepi srce in v nekaterih primerih znižuje krvni tlak. Izkopljemo jo jeseni.

Čaj proti živčnosti: čajno mešanico enakih delov korenin baldrijana, janeža, kamilice in sivkinih cvetov prelijemo s hladno vodo in pustimo stati najmanj dve uri.. Pijemo po požirkih čez dan.

Pri živčnosti in tremi deset baldrijanov kapljic nakapamo v kozarec vode in popijemo pol ure ped izpitom npr. Kapljice lahko kot tinkturo pripravimo sami ali pa jih kupimo v lekarni.

Drugo

Pri slabovidnosti in utrujenih očeh si oči umijemo z baldrijanovim čajem, a si oči ne smemo obrisati.

Pri povečanem srčnem utripu, aritmiji, vzamemo nekaj kapljic baldrijana razredčenih z vodo.

Pri migreni popijemo skodelico majaronovega čaja, v katerega smo kanili 10 kapljic tinkture baldrijana.

Opozorilo: Baldrijana ne smemo stalno uživati oz. dlje kot 2-3 tedne, ker drugače lahko povzroči težave s stranskimi učinki. kot so glavoboli in pospešen srčni utrip. Preveliki odmerki povzročijo okvare srca. Ne jemljimo ga med nosečnostjo ali dojenjem. Po zaužitju kapljic ne delajte vsaj 2 uri ničesar takega, kar zahteva veliko koncentracijo. Kadar uživamo uspavalne tablete, se moramo izogniti pripravkom iz baldrijana, ker okrepi njihov učinek. Ne smemo ga zamenjevati z vrtnim "ameriškim" baldrijanom, ki nima zdravilnih lastnosti ( Centranthus ruber).

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar