Fosil

Fosil

30. december 2007

NAVADNI LAN (Linum usitatissimmum)

DRUŽINA: BROŠČNICE
Druga imena: preslej
Značaj: vlažen, topel, sladek, olje suši
Učinkovine: maščobne kisline omega 3, beljakovine, sluzi, glikozidi.

ZNAČILNOSTI: Lan je enoletnica. Raste na sončnih in pol senčnih legah na vseh vrstah tal. Zraste do 70 cm visoko. Cvete od junija do julija.

Navadi lan je ena najstarejših kulturnih rastlin. Poznali so ga že v mlajši kameni dobi, danes pa ga gojijo po vsem svetu. Pri nas ga gojijo največ v Beli krajini, za izdelavo platna.

KAJ ZDRAVI: Kot zdravilo uporabljamo laneno seme. Glavna učinkovina je rastlinska sluz, maščobne kisline, vlaknine, linolenska kislina. Vlaknine pomagajo pri lažjem odvajanju, zato 2 do 3 žlice semena dodajamo v obroke. Znižuje holesterol, varuje pred obolenji srca in ožilja. Raziskava leta 2001 je potrdila, da laneno seme zdravi ledvična obolenja, leta 2000, da dobro vpliva na arterosklerozo. Laneno olje pomaga ohranjati dober vid pri težavah z mrežnico in drugih starostnih težavah z vidom (siva mrena). Laneno olje je pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki lahko pomagajo preprečevati nabiranje maščob v tkivih. Laneno olje je najbolj koncentriran rastlinski vir omega 3, ki ga najbolj primanjkuje vegetarijancem. Vpliva dokazano pozitivno na ravne holesterola, zdravje srca in ožilja, pri zdravljenju kožnih bolezni kot so izpuščaji in psoriaza.

V ljudskem zdravilstvu je bil čaj zdravilo za revamtizem in bolezni jeter predsvem zato, ker je kot odvajalo odplavljal strupene snovi iz telesa.

Kura pri kronični zaprtosti lahko traja 3 mesece. Po obroku popijemo najmanj kozarec vode. Preventivno uživanje po 1 žlico lanenih semen na dan preprečuje tvorbo ledvičnih in žolčnih kamnov. Uživanje lanenega semena naj bi pomagalo izboljšati delovanje jeter. Laneno seme zmeljemo z mlinom za drobtine (multipraktik) ali pa ga zmletega že kupimo, če vemo da je sveže, ker seme hitro oksidira in spremeni okus v žarko v 4-5 dneh. Zato priporočajo, da ga zmešamo z medom, zgoščenim grozdnim sokom in češminovo mezgo. Tak izdelek je bil na prodaj pod imenom Linosan.

PRIPRAVA IN UPORABA

Čaj iz lanenih semen: s skodelico vode prelijemo eno do dve žlici semen (najboljše so sveže zmleta). Semena naj se namakajo 20 minut. Vodo precedimo in malo segrejemo. Čaj grgramo ali pijemo. Pomaga pri vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju sluznice, žrela in dlesni. Omili izkašljevanje. Pomaga pri pljučnih, črevesnih in želodčnih težavah, hripavosti, slabem apetitu. Čaj zdravi tudi mehur in ledvica.

Olje pomaga pri revmatičnih obolenjih, blaži vnetja sklepov. Kupimo ga v trgovinah z zdravo hrano ali v kapsulah. Zaradi linolenske kisline je hitro pokvarljivo, zato ga kupujemo v majhnih količinah. Dodajamo ga po žličko ali dve hladnim jedem ali solatam. Pomaga pri starostnih obolenjih mrežnice oziroma ohranja naše oči mlade.

Z oljem zdravimo opekline, zlato žilo, razpokano kožo. Olju pripisuje Ašič učinkovitost tudi pri tuberkulozi. Bolnik naj bi užival eno žlico olja dnevno.

Obkladki z laneno kašo pomagajo pri mehčanju gnojnih razjed, ognojkov, zdravijo ekceme, pri napadih revme in protina.

Kašo pripravimo tako, da v bombažno ali laneno krpo zavijemo tri do šest zmletih žlic lanenega semena. Krpo prelijemo z vročo vodo in položimo na obolelo mesto za toliko časa, da se obkladek ohladi. Pri pljučnici in vnetju rebrne mrene polagamo obkladke na prsni koš.

Zmleto seme z medom očisti pljuča, pozdravi hripavost in kašelj.

Laneno seme priporoča Sveta Hildegarda pri: opeklinah, oparinah, sončnih, sončne opekline, poškodbe na koži, ki jih povzročajo različna sevanja (sonce, ogenj, električna in radioaktivna sevanja). Recept: 2-3 žlice lanenega semena, 1 liter vode, lanen zavoj. Postopek:
Laneno seme kuhamo v vodi 2-3 minute, nato posodo postavimo v hladno vodo ter vse skupaj ohladimo na 40 stopinj Celzija. Tako ohlajen zvarek precedimo in vanjo namočimo laneno krpo, jo rahlo ožamemo in še toplo položimo na opeklino. Ko se krpa začne sušiti, jo snamemo in pomočimo v laneno vodo. Postopek ponavljamo, dokler bolečine ne nehajo. Pripravo zvarka pospešimo, če laneno seme skuhamo le v 1/2 litra vode in nato takoj dolijemo 1/2 litra mrzel vode, nato odcedimo in začnemo zdravljenje. V kolikor gre za manjše opekline, rane, lahko zdravimo tudi z obkladki iz lanene vode.

Opozorilo:
Laneno seme vsebuje sledi vodikovega cianida, zato se naj ga nosečnice in doječe matere izogibajo. Prav tako lanenih semen ne dajemo kot odvajalo dojenčkom in majhnim otrokom. Olje iz lanenega semena se hitro pokvari.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar