Fosil

Fosil

25. maj 2008

MELISA (Melíssa officinális)

DRUŽINA: USTNATICE
Druga imena: aselnica, čebeloperka, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, oselnica, rojevnica, srčno zelje, osenika, citronasta melisa,
Značaj: hladen, suh, kisel, nalahno grenak
Uporabni deli: listi
ZDRAVILNE SNOVI IN UČINKOVINE: Poleg grenčine, soli in čreslovnice je v rastlini hlapno eterično olje, ki vsebuje geraniol aldehid, citral in citronelal, ki daje nežen vonj po limonah.

ZNAČILNOSTI: Melisa je trajnica, ki zraste od 30 do 80 cm visoko. Je sorodnica žajblja in sivke. Izvira iz vzhodnih obal Sredozemlja, kasneje pa se je razširila po vsej Evropi. Danes raste v bližini človeških bivališč, mnogi pa jo gojijo na vrtovih. Najraje raste ob poteh, pod živimi mejami, v vinogradih itd. Zahteva suho zemljo in sončno lego. Čeprav ni zahtevna rastlina, ji privoščimo svežo, globoko prst. Njeni beli cvetovi in listi dišijo po svežih limonah in so pravi raj za čebele.

Meliso dvakrat letno porežemo čisto pri tleh, in sicer julija in septembra. Posušimo celo rastlino, in sicer razgrnjeno v senci, na zračnem prostoru. Hranimo jo obešeno v šopkih ali pa shranimo samo liste, ki imajo največjo zdravilno moč. Z mnogimi poskusi so prišli do spoznanja, da liste in cvetove najbolje obirati tik pred cvetenjem, v prvih popoldanskih urah.

KAJ ZDRAVI: Zdravilno moč melise so prvi spoznali arabski zdravniki. Ugotovili so, da zdravi srce, ga krepi, umirja njegov utrip in odganja tesnobo. Ugotovili so tudi, da poživlja, hkrati pa odganja stisko, tesnobo, živčno depresijo, potrtost, glavobol živčnega izvora in izgubo spomina. Lahko jo uporabljamo pri prebavnih motnjah, ki jih povzroča tesnoba in potrtost. Njena eterična olja delujejo kot pomirjevala, sproščajo, preprečujejo stres. Navadna melisa krepi srce in ožilje ter niža krvni tlak. Lahko jo uporabljamo tudi pri boleznih, ki jih spremlja vročina, kot je npr. gripa.
Skratka deluje: pomirjevalno, protidepresivno, protimikrobno, protivnetno, spodbuja prebavo, sprošča periferne krvne žile, povzroča znojenje, sprošča in krepi živčni sistem, preprečuje vetrove in krče. Ima protivirusne učinke, blaži npr. učinek herpesa.

Raziskava iz leta 2001 je pokazala, da melisa koristi pri zdravljenju motenj pomanjkanja zbranosti ali pozornosti (ADD) in hiperaktivnosti (ADHD) pri otrocih. Iranski raziskovalci so leta 2003 potrdili, da jemanje melisnih pripravkov zmanjšuje vznemirjenost in blaži blage do zmene simptome Alzheimerjeve bolezni. Prejšnje raziskave pa so potrdile melisin učinek proti virusom. Pomaga proti herpesu. Kot kaže vpliva tudi na ščitnico in jo priporočajo pri prevelikem delovanju ščitnice.

Odlično učinkuje tudi proti krčenju srca, krvnega obtoka, dihal ali katerega koli drugega organa. To pomeni, da učinkuje proti tesnobi, šumenju v ušesih, vrtoglavici, želodčnim in črevesnim krčem, nespečnosti, omedlevici, psihični utrujenosti, migreni, živčnosti, napadom astme, nepremagljivemu kašlju itd. Uravnava tudi mesečno perilo pri ženskah. Primerna je tudi za zunanjo uporabo (obkladki, masiranje), saj pospešuje celjenje.

Zdravljenja z meliso so se od arabskih zdravnikov naučili benediktinci in njeno zdravilno moč preučevali v samostanih. Melisine kapljice oz. karmeličansko žganje je postalo znano po vsem svetu. V svet so ga začele pošiljati karmeličanke v Parizu leta 1611.

Antični zdravnik Plinij je priporočal mešanico melisinega soka in medu, saj naj bi bilo to najboljše zdravilo za oči, ker preprečuje »potemnitev« oči, pri čemer je mislil sivo mreno.

Sv. Hildegarda o melisi pravi: »Kdor jo uživa, se bo rad smejal, ker njena toplota zajame vranico in razveseljuje srce.«

Paracelsus: »Izmed vseh stvari, ki jih ustvarja zemlja, je melisa najboljša rastlina za srce.«


PRIPRAVA IN UPORABA

Čaji:
- pri napenjanju:
zmešamo enako količino melise, kamilic in poprove mete. Čaj pripravimo kot preliv, in sicer 1 čajno žličko mešanice na skodelico. Čaj pijemo nesladkan in po požirkih. Po žličkah lahko ta čaj dobivajo tudi dojenčki.
- za boljši spomin: zmešamo enako količino melise in majarona. Čaj pripravimo kot preliv, in sicer 1 čajno žličko na skodelico. Pijemo 2 do 3 skodelice dnevno, z dodatkom medu. Pijemo ga dlje časa.
- pri blagih bolečinah v žolčniku: zmešamo enako količino melise, gladišnika, krhlikovega lubja in krvavega mlečnika. Čaj pripravimo kot preliv, in sicer 1 čajno žličko na skodelico. Pijemo 2 do 3 skodelice nesladkanega čaja dnevno, po požirkih.
- pri oslabelih živcih: zmešamo enako količino melise in šentjanževke. Čaj pripravimo kot preliv, in sicer 1 čajno žličko na skodelico. Pijemo po požirkih, 2 do 3 skodelice dnevno, z dodatkom medu. Pri stresu in napetosti lahko melisi dodamo še sivko in lipo ter tako okrepimo učinek.

Poparek (proti bolečinam pri menstruaciji): na 1l vode damo 20 ščepcev suhe melise. Spijemo 2 do 4 skodelici dnevno.

Prevretek (proti migreni, živčnim napadom, vrtoglavici itd.): na 1l vode damo slabo prgišče posušene melise. Spijemo 2 do 4 skodelici dnevno.

Melisino vino: na 1l belega vina damo dobro prgišče melise. Namakamo 24 ur pri temperaturi 30 do 40° C. Spijemo 2 kozarčka dnevno.

Kopeli za roke in noge: na 1l vode damo prgišče melise. Če to kombiniramo z ledenimi obkladki, dobro deluje proti migreni.

Melisine kapljice (proti prebavnim motnjam, slabokrvnosti, pešanju spomina itd.): V 1l žganja damo prgišče napol posušenih delov melise, rezino limone, 10 ščepcev muškatnega oreščka, 10 ščepcev koriandra, 10 nageljnovih žbic in 10 ščepcev cimeta.

V senci pustimo stati teden dni, nato precedimo in shranimo v nepredušno zaprti steklenici.

Melisine kapljice lahko uporabljamo notranje ali zunanje. Pri notranji uporabi jemljemo dvakrat dnevno 1 kavno žličko z vodo, mlekom ali medom. Otrokom lahko damo enkrat dnevno 10 kapljic na sladkor.

Močan čaj (uporabljamo zunanje za klistir, vodice, izpiranje nožnice itd.): Na 1l vode damo prgišče in pol melise.

Obkladki: iz listov naredimo kašaste obkladke, ki pomagajo pri ranah, zmečkaninah, pikih žuželk itd.

Mazilo: Mazilo za žuželčje pike in odganjanje žuželk pripravimo tako, da zmešamo 5 ml melisinega olja in 100 g osnove za mazila.

Masažno olje: 5. -10. kapljicam olja primešamo 20 ml mandljevega ali olivnega olja, kar se odlično obnese proti stiskanju v prsih in sproščanju tesnobe.
ZANIMIVOST:
Melisin čaj je zdravilen za čebele, zato je priporočljivo, da plitke posode z melisinim čajem postavimo pred čebelnjak. Dobro je tudi, da z melisinim čajem operemo notranjost čebelnjaka. Čebelam tako utrdimo zdravje in niso več tako dovzetne za čebeljo grižo ter druge bolezni.Na to je pred približno 2000 leti opozarjal že rimski pisatelj Publij Naso Ovid.

OPOZORILO: Izogibajte se dolgotrajni rabi nad 2-3 mesece, saj melisa lahko zmanjša hormonsko aktivnost spolnih žlez. Če ste noseči ali dojite meliso uporabljate le pod strokovnim nadzorom.


David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Maurice Messegue: Zelišča za zdravje
dr. Katja Gale-Toplak: Zdravilne rastline na Slovenskem
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

5 komentarjev: