Fosil

Fosil

18. oktober 2008

DRESEN, POPRASTA (polygonum hydropiper)


Druga imena: drdres, breskova dresen, drist, dresen
Družina: dresnovke
Učinkovine: eterično olje, čreslovine, grenčine, flavonoidi, organske kisline

Ima suličaste liste, drobne belkaste cvetove, raste ob gozdnih poteh, kolovozih, tam, kjer se zadržuje vlaga. Če nismo sigurni, jo določimo tako, da listek prežvečimo in tako poskusimo, če peče. Ne peče takoj, ampak malo kasneje. Liste nabiramo za začimbne namene ter jih v majhnih količinah dodajamo v vse jedi, ki jih želimo dodati pekoč okus. Največkrat so to solate, zelenjava na vse načine, juhe, jogurt, kislo mleko. Kot začimbo lahko uporabljamo tudi seme, ki tudi peče. Na Japonskem s poprasto dresnijo začinjajo jedi iz surovih rib. S količino ne pretiravajmo, saj je v večjih količinah navedena v literaturi kot strupena z odvajalnim učinkom. Ima tudi zdravilne učinke, saj jo ljudsko zdravilstvo uporablja pri ustavitvah krvavitev. Pripisujejo ji blagodejen učinek pri artritisu in protibakterijske lastnosti.

Zel nabiramo v času cvetenja. Pripravimo lahko nalivek z mrzlo vodo ali alkoholni izvleček v razmerju dve pesti droge in ena četrtina litra tekočine. Oba pripravka ustavljata krvavitev, jemljemo 1-2 jedilni žlici na dan.

Čaj: čajno žličko droge prelijemo z mrzlo skodelico vode , zavremo, pustimo 2 minuti, potem odcedimo. Na dan popijemo dve do tri skodelice. Čaj pomaga proti premočnim menstrualnim krvavitvah in s tem povezanimi bolečinami. V ljudski medicini se uporablja še proti obolenju ledvic, mehurja, zunanjih zvinih, zmečkaninah in nategih. V zadnjih primerih se uporablja sveže zmečkana, stisnjena rastlina. Upoštevajmo v vseeno, da kožo draži in da na koži peče.

Kačja dresen (Polygonum bistorta) se v zdravilstvu uporablja pri driski ali griži. Pri zdravljenju nosnega katarja se uporablja skupaj še z drugimi zelišči. Vnetej ust ali jezika zdravimo s spiranjem, vrnetje grla z grgranjem. Hemoroide zdravimo z mazilom, ki ga pripravimo iz zeli.
Travniška ali kačja VSEBUJE: čreslovine, korenine vsebujejo mnogo škroba in vitamina C, karotene (provitamin A). Vsi deli pa vsebujejo oxalno kislino in grenke snovi, antrakinonske spojine; zato se naj ne uživa v previsokih količinah. UPORABA: Listi se lahko pripravijo kot divja špinača ali divja solata. DELOVANJE: kot adstringens med drugim pri driski in tudi lokalno kot splakovanje in grgranje pri vnetju v ustih in grlu; masiranje z njim krepi dlesni; Pomaga pri prebavi; obkladki pa pri zlati žili. Travnška dresen daje iz korenine čaj zoper grižo, vročino in krvotok..(1996) Priprava za notranjo uporabo: proti driski: ½ - 1 kvano žličko zelo drobno zmletega prahu iz korenin, damo v žličko nesladkanega čaja, in potem to na prepečenec Priprava za zunanjo uporabo: (izpiranje, grgranje in obkladke); prelivek iz dveh čajnih žličk zdrobljenih korenin na kozarec vode. Vir: http://soltek.de/kam/viewtopic.php?p=1014&sid=7be4e20de602522a32d7c660ca386b21&UserAtDomain=1
Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje

Ni komentarjev:

Objavite komentar