Fosil

Fosil

17. oktober 2008

ČEŠMIN, NAVADNI (berberis vulgaris)

Druga imena: babkovina, cvič, češmina, češminovec, les, svišč
Družina: češminovke
Učinkovine: alkaloidi, čreslovina, smola, vitamini C in E.
Zdravilne lastnosti: grgranje svežega soka blaži vnetja grla, uživanje soka pa izboljšuje delovanje ejter, ki so predelale velike količine alkohola. Ljudsko zdravisltvo uporablja tudi liste in skorjo korenine za zdravljenje jeter in žolčnika, čeprav sta rahlo strupena.

Češmin je trnast grm z rdečimi plodovi. Pri uporabi češmina moramo biti previdni, saj listi in korenine vsebujejo alkaloide, predvsem berberin, ki je v večjih količinah strupen.

Liste nabiramo junija, tik po cvetenju, sadeže avgusta in septembra, korenino pa šele novembra.
Češminovi plodovi so majhni, kisli, trpki, a primerni za želeje, marmelade in podobno. Nabiramo jih popolnoma zrele, saj drugače vsebujejo berberin (strup), konec poletja. Lahko jih vlagamo v kis, belo vino, žganje. Dozori konec poletja, plodovi radi odpadejo, še raje jih pozobajo ptiči. Najlažje ga bomo nabrali v srednje visokem hribovju. Če naberemo vsaj skodelico, lahko doma naredimo marmelado tako, da češminove plodove zalijemo z malo vode, zavemo in kuhamo nekaj minut. Tekočino odlijemo. Lahko jo želji osladimo in popijemo. Češmin pretlačimo čez sito. Dobljeni mezgi v razmerju 2 : 1 dodamo sladkor. Vse skupaj damo v posodo in ponovno zavremo za nekaj minut. Še vroče napolnimo v kozarec in nepredušno zapremo. Marmelado lahko začnemo uživati že čez nekaj ur, če ne moremo počakati na zimo. Sadeži so bogati z vitamini, sadnimi kislinami in sladkorjem. Plodove lahko zamrznemo, ker se tako odlično ohranijo.

Iz listov in skorje korenine prijavljamo čaj, ena čajna žlička droge na liter vrele vode, nam pomaga pri želodčnih obolenjih, težavah z jetri in premajhnem tvorjenju žolča, pri revmi in ledvičnih obolenjih. Ljudsko zdravilstvo nam priporoča sadeže proti vnetjem prsne mrene, temperaturi in trdovratnem kašlju.

Češminov sirup: 1 liter surovega soka (pazimo, da pri stiskanju ne zdrobimo semen, ki so grenka ter da so plodovi popolnoma zreli, saj so drugače rahlo strupeni. Najbolje, da jih nabiramo šele po prvi slani), 20 dag sladkorja, 2o dag cvetličnega medu kuhamo pri nizki temperaturi. Sirup hranimo v dobro zaprti steklenici v temnem in suhem prostoru.

Preliv: čajno žličko zmečkanih jagod prelijemo s skodelico mrzle vode in pustimo stati čez noč. Zjutraj dobro premešamo, odcedimo, dodamo žličko medu in popijemo. Pomaga proti okužbam in okrepi po bolezni.

Zeliščarji uporabljajo tinkturo iz češminovega lubja za zdravljenje poškodb jeter, ki so posledica pretiranega uživanja alkohola. Ajurvedska medicina priporoča češmin proti malariji in boleznih, ki jih povzročajo paraziti. Na Kitajskem velja za sredstvo pori griži in diareji. Uporabljajo ga tudi pri vnetjih žolčnika in žolčnih kamnov. Zmanjšuje povečano vranico. Deluje čistilno in krepilno.

OPOZORILO: Navadnemu češminu se izogibamo med nosečnostjo. Pripravke iz češmina jemljimo notranje (tinkture) le pod zdravniškim nadzorom največ 4-6 tednov. Lahko povzroči nizek tlak z berberinom in berbaminom. Češmin lahko vzgajamo iz semen ali podtaknjencev, ki jih odrežemo poleti, a jih ne gojimo z namenom, da bi sami pripravljali zeliščne pripravke za samozdravljenje.

David Hoffamnn: Zelišča:celostno zdravljenje
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Naravna zdravila, MK; 2007
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

1 komentar: