Fosil

Fosil

4. november 2008

VRESA, JESENSKA ( Caluna vulgaris L.)

Druga imena: resa, erika, žrnovc, rdeči res, resica, rsje, vresek, mesno rdeči urez, rdeča grašica, kozja bradica
Učinkovine: čreslovine, citronska kislina, erikotin, rudninske snovi
Zdravilne lastnosti: bolezni vranice, čisti kri, proti kamnom, proti bronhitisu in želodčnim krčem, proti protinu in revmatizmu, umirja, deluje proti nespečnosti in kot diuretik. Jesenska vresa je dober antiseptik in diuretik, ki razkužuje sečne poti in nekoliko pospeši izločanje seča. S pripravki iz vrese zdravijo cistitis in druga vnetja mehurja, poleg tega pa jih dajejo tudi proti kamnom v ledvicah in mehurju. Ker pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa, pomaga pri revmi, artritisu in protinu. Simon Ašič piše, da se čaj iz rese izkaže, če z njim izmivamo vnete oči in proti bolečinam v očeh. Uporabimo ga tudi za umivanje in obkladke pri kožnih boleznih, išiasu, protinu in revmi. Pomagal bo tudi k trdnemu spancu in zdravil bolezni spolnih organov, zlasti prostate.


Ljudsko zdravilstvo ne dela razlike po učinku med jesensko in spomladansko reso. Nabiramo vršičke, ko so cvetovi še v popkih. Vršičke povežemo v šopke in obesimo v suh prepišen prostor. Uporabljamo rastlino v cvetu, svežo ali posušeno.

Čaj: 1 čajna žlička zeli prelijemo s skodelico vode. Sladkamo z medom. Pomaga proti nespečnosti.
Za različne tegobe sežemo po različnih pripravkih. Prevretek nam bo služil proti boleznim sečil, posebej še, če nam težave povzroča vnetje mehurja. V liter vode denemo dobro prgišče cvetov in pustimo vreti 5 minut. Spijemo do tri skodelice čaja na dan. Tak čaj naj bi dobro del tudi pri boleznih spolnih organov, zlasti prostate. Še bolj bo zalegel, če resi dodamo še timijan in lipovo lubje. Pijemo ga teden dni vsak večer.
Proti ledvičnim kamnom in za spodbujanje izločanja vode se odločimo za poparek s slabim prgiščem resja na liter vode. Spijemo dve skodelici čaja na dan.
Prevretek, ki bo dobro del koži, pripravimo tako, da v pol litra mrzle vode vržemo pet ščepcev rese, počakamo do vretja in kuhamo še nekaj minut. S tem čajem se umivajmo, če hočemo odpraviti mozolje in rdeče lise, zbledele bodo tudi pege.

Kopel proti revmatizmu: Kar v kad damo šop vresja in se v njem okopamo 2 x na dan. Tisti, ki jih muči revmatizem, naj se torej»vržejo v resje«.

Ni komentarjev:

Objavite komentar