Fosil

Fosil

2. december 2008

VANEŽ (Allium victorialis)

Družina: liljevke
Učinkovine: eteričan olja, vitamini, alicin, sulfidi ( dialilsulfid ). Česen in njegove divje vrste vključno vanež vsebuje še peptide z žveplom, vitamine, lipide, steroide, mineralne snovi in elemente v sledovih, kot je selen.
Zdravilne lastnosti: za čiščenje krvi

Tam kjer raste venež, ga pripravljajo kot zelenjavo tako, da liste popražijo na maslu. Enako velja za čemaževe liste. Čebulica je nekoliko bolj grenka kot česen, uporabljamo pa jo enako. Liste in čebulice nabiramo v času cvetenja v juliju in avgustu. Lahko jih namočimo v 80% alkohol in pustimo v senci 2 tedna. Precedimo in tinkturo pijemo po kozarček na dan za čiščenje krvi do pomladi.

Vse vrste česna se uporabljajo tudi v veterini :Delovanje česna je mnogostransko :antibiotično, antibakterijsko, antimikotično, zavira nastanek krvnih strdkov, vpliva na imunski sistem ter zvišuje odpornost proti infekcijam. Česen priporočajo pri obolenjih želodca in črevesja, pri menjavanju drisk z zaprtjem, kolikah, pri slabem teku, jetrnih težavah ter splošni slabosti po infekcijah. Če konjem dajemo česen, jih manj napadajo obadi in muhe. Prav tako obstajajo česnove tablete za pse. Česen z dodanim metioninom in lizinom razvija za klope in drugi mrčes neprijeten vonj. Za pse je česen zelo okusen, jih ščiti pred starostnimi težavami in jim povečuje vzdržljivost.

Vir: Zdravilne rastline na Slovenskem

Ni komentarjev:

Objavite komentar