Fosil

Fosil

4. februar 2015

NASVETI, KAKO UBLAŽITI KAŠELJ

Proti kašlju odlično pomaga čebulni sirup. Karameliziramo 2-3 žlice sladkorja, ko porjavi, ga zalijemo s pol litra vode in vanjo narežemo natanko 2 rdeči čebuli. Počasi vremo nekaj minut, precedimo in pijemo po žličkah večkrat na dan.

Sirup iz smrekovih vršičkov in trpotca.  V maju in juniju naberemo smrekove vršičke in ozkolistni trpotec, ki ga spremo pod vodo. S strojčkom za meso zmeljemo oboje zmeljemo. Maso zavijemo v kuhinjsko krpo in iztisnemo sok. Sok zmerimo, kuhamo pokrit, pene pobiramo. Ko se neha peniti, damo damo na liter tekočine 1 kg sladkorja in kuhamo, da se sladkor stopi. Ohlajen sirup pretočimo v stekleničke, zamašimo tako, da na vrat steklenice damo krpico, ki jo zatisnemo z gumico. Okus lahko izboljšamo z vaniljevo paličico ali 1 dl žganja na liter soka.

Jabolčni kis, ki ga jemljemo nakapanega na sladkor 3-4 x dnevno. Zdravi celo oslovski kašelj.

Laneno olje pomaga proti hripavosti , zbadanju v pljučih in kašlju. 3x na dan po eno žlico. 

Hren in med. Podobno kot črna redkev in med pomaga proti bolečinam v prsih in krvavemu kašlju. Hren nastrgamo, zmešamo z medom, damo v kozarec za vlaganje, dobro zapremo, jemljemo 3 x na dan po eno kavno žličko. Enak postopek je s črno redkvijo.

Cimet. 3 noževe konice cimeta v prahu zmešamo v vino in vzamemo zjutraj in zvečer.

Gosja trava pomaga celo proti oslovskemu kašlju. Žlico narezane gosje trave kuhamo v mleku do vrenja, pustimo stati, uživamo po malem čez dan.

Proti hripavosti pomaga jajčni rumenjak in med, 6-8 x na dan po 1 kavno žličko uživamo dobro zmešano.

Nočni kašelj ublažimo s čajem iz lovorovih listov. Pol litra vode in lovorjeve liste kuhamo, da se tekočina povre na polovico. Sladkamo z medom, pijemo večkrat na dan.

Fige, rozine zmeljemo ali zrežemo, polijemo z žganjem in zažgemo žganje. Tekočina, ki ostane je dobra proti kašlju. Uživamo po kapljicah čez dan.

Žajbelj. Veliko žlico sladkorja in 8 listov žajblja karameliziramo, zalijemo z zajemalko mleka in prevremo. Precedimo in še vroče pijemo. Pomaga tudi zvarek iz sladkorja, vode in žganja.

Ozkolistni trpotec. Zmeljemo 1 kg trpotca in dodamo 1 kg sladkorja. Zmešamo, damo v kozarec s širokim grlom, zapremo s celofanom in damo za 3 tedne na sonce. Sok precedimo skozi krpo v temno steklenico in shranimo. Deluje proti prehladu, pljučnici in kašlju. Jemljemo 1 veliko žlico zjutraj in zvečer.

 Vir: Zeliščarski recepti naših babic, Bucik, 2010


Ni komentarjev:

Objavite komentar