Fosil

Fosil

1. april 2015

ŠISANDRA

Med vsemi zelišči ima zelo širok oziroma najširši spekter delovanja. Tradicionalna kitajska medicina ji pripisuje moč, da neguje s petimi elementi vseh pet vitalnih organov: srce, jetra, pljuča, ledvica, vranico.

Šisandra jagode so suhi zreli sadeži kitajske plezalke »Schisandra Chinensis«. To super živilo ima dolgo zgodovino. Tradicionalno so ga uporabljali kot zeliščni tonik za celo telo, namenjeno krepitvi organov, še posebej ledvic. Kitajsko ime za Šisandra jagode je Wu-Wei-Zi, kar pomeni »5 okusov«.  Ima namreč kisel, sladek, grenek, pekoč in slan okus. Skratka  predstavlja ravnovesje petih okusov.

Šisandra je znana kot ohranjevalec mladosti.  Uporablja za bolj mehko, vlažno in sijočo kožo. Dobro vpliva tudi na možganske celice in um, izboljša spomin in okrepi vid.

Ker krepi energijo či, ki je življenjska energija vrača vitalnost in spolno moč. Blaži kašelj,  rešuje nespečnostne težave, nočno potenje, blaži slabost, oslabelost. Raziskave so potrdile, da blaži odziv človeka na stres, na zdravstvene težave kot so: težave z živčevjem, hormonska neravnovesja, srčno-žilna obolenja, prebavne motnje, aterosklerozo, povišan krvni sladkor. Vsebuje antioksidante, deluje proti raku in virusom, krepi jetra in živčevje. Skratka krepi imunski sistem, kar pomeni, da nas brani pred različnimi tveganji.     

Slika: Wikipedija

1 komentar:

  1. Vse vaše objave/blogi so občudovanja vredni.Edino kar me moti je da imate na koncu premalo napisano komu lahko Škodi. Drugače moram v večini primerov gledati če je zame škodljivo.

    OdgovoriIzbriši