Fosil

Fosil

16. maj 2015

OBRAMBA PRED KLOPI

Vsi ljubitelji sprehodov po gozdu, se skoraj bolj kot srečanja z medvedom bojijo klopov. Žal so k temu pripomogli tudi mediji sporočanjem o boleznih, ki jih prenašajo okuženi klopi. Najbolj znani in s tragičnimi posledicami sta borelioza in klopni meningitis. Pred odhodom v gozd zato pogosto uporabljamo repelente, ki pa vsebujejo kemikalijo deet, ki je zdravju nevarna. Lahko povzroči draženje kože, nespečnost, motnje zaznavanja in celo nihanje razpoloženj. Če se repelentom ne moremo ogniti, jih nanašajmo raje na obleko kot na golo kožo.

Namesto kupljenih repelentov lahko uporabljamo stare prakse kot so orehovi listi v čevljih, zaužitje česna ali popršitev telesa s kisom. Baje se lovci namažejo s pelinkovcem. Dalmatinski bolhač, je rastlina, iz katere lahko pripravimo tinkturo. 20 dag sveže rastline damo v 80 dag alkohola in pustimo na sobni temperaturi v temnem prostoru za 3-4 tedne. Tinkturo precedimo in hranimo v temni steklenici. S tinkturo poškropimo sebe ali hišne ljubljenčke pred sprehodom v naravo.Rastlino lahko dobimo v vrtu zdravilnih rastlin IHPS v Žalcu. Rastlina v hladnih delih Slovenije ne prezimi zunaj, zato jo moramo bodisi zavarovati pred mrazom ali jo prenesli v zaprte prostore ali pa obrali semena in jih naslednje leto spet posejali.

slika: bolhač

Neem je rastlina , ki jo lahko kupimo kot prašek ali olje. Oboje lahko uporabljamo kot repelent na sebi ali živalih. 

Med eteričnimi olji sta učinkoviti olje pimenta v 20% koncentraciji ali olje kumina v 1, 25 % koncentraciji. Ostala olja, ki delujejo na klope: olje limonske trave, citrusov, sivke, evkaliptusa, bazilike, cimeta, klinčkov. Eterična olja redčimo  v mandljevem olju 10- 25 kapljic  na 2 žlici osnove.

Vir: Sanja Lončar, Frančiška Pirnar, Sabina Topolovec: Uživajte v naravi brez strahu pred klopi, 2013, zbirka Preverjene in naravne rešitve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar