Fosil

Fosil

30. december 2007

DIVJI KOSTANJ (aesculus hippocastanum)

DRUŽINA: SKLEDIČNICE
Druga imena: divji kostanj, jeloš, navadni divji kostanj

ZNAČILNOSTI: Je do 30 m visoko drevo, ki raste v parkih, drevoredih, gozdovih, ob cestah. Cvete maja. Cvetovi so belo-rožnati in grozdaste oblike. Plod je kostanj in je skrit v ježici.

Zdravilne učinkovine so v listih, cvetovih, skorji, ježicah in plodovih. Stara ljudska vraža pravi, da trije kostanji v žepu človeka obvarujejo pred vsako boleznijo.

NABIRANJE: V marcu in aprilu nabiramo lubje, v maju cvetje, zrele plodove pa septembra in oktobra. Plodove še sveže olupimo in zmeljemo v moko, posušimo na krušni peči ali v pečici, zdrobimo v prah in hranimo v temnem prostoru.

UČINKOVINE: Saponini, čreslovine, smola, olja, grenčine, maščobe, škrob v plodovih, aescin, tanini, flavonglikozidi.

Najbolj učinkovito pomaga pri ožilju: pri krčnih žilah, venah, hemoroidih, malariji. Napenja stene ven, pomaga, da kri bolje kroži po žilah. Z raziskavami dokazano pomaga tudi pri zdravljenju krhkih kapilar, zmanjšuje njihove poškodbe, krepi njihove stene, zavira vnetja, varuje pred prostimi radikali. Pomaga pri venskemu popuščanju, ki povzročajo otekanje nog. V obliki krem in obkladkov lajša športne poškodbe.

PRIPRAVA IN UPORABA

Kostanjev prah (prašek) uživamo pri razširjenih venah, odprtih ranah zaradi počenih žil, zmečkaninah, anginah, katarjih, krvnih strdkih, prebavnih motnjah, ozeblinah, ledvenem useku, zlomu, protinu in kapi ter pri kožni tuberkulozi. V začetku bolezni jemljemo 3 krat dnevno, za noževo konico prahu, pomešano s hrano. Po izboljšanju staja jemljemo prašek dvakrat dnevno, kasneje samo še enkrat dnevno. Pri edemih, hemoroidi in krčnih žilah lahko pijemo po jedi poparek ene žličke zdrobljenega kostanja z 200 ml vrele vode. Pijemo 1-3 krat na dan. Kapsule (75 mg) jemljemo 3 krat na dan med jedjo.

Čaj iz listov: Čajno žličko posušenih kostanjevih listov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo 10 minut, nato precedimo. Čaj sladkamo z medom. Tak čaj raztaplja sluzi in pomaga pri izkašljevanju.

Čaj iz skorje in plodov pijemo pri notranjih krvavitvah, belem toku, kronični driski, povečani prostati, razširjenih venah.

Čaj iz cvetov: 2 čajni žlički cvetov prelijemo z 1/4 vrele vode. Pijemo 2 skodelici čaja, ki pomaga pri venah. Pospešuje pretok krvi in s tem preprečuje zastajanje krvi.

Kopel: Svež kostanj narežemo na drobne koščke in jih skuhamo (po želji lahko dodamo tudi nasekljane kostanjeve liste), dokler ne dobimo goste tekočine, ki ji dodamo toplo vodo. Mešamo tako dolgo, da se speni in dodamo kopeli.

Pomaga pri revmatičnih obolenjih, pri protinu, ozeblinah, ledvenem useku, povečani prostati. Sedežna kopel pomaga pri hemoroidih. Kopeli za stopala dodajte še žličko timijana (listov).

Tinktura iz cvetov: Cvetje namočimo v domače žganje in ga po 8 dneh precedimo. Pater Ašič svetuje, da za nastajanje tinkture počakamo 3 tedne, namočeno cvetje v žganju pa postavimo na sonce ali poleg štedilnika, da se izloči čim več učinkovin. S pripravkom tinkture si natiramo noge pred spanjem. Tinkturo uporabljamo za živčne bolečine in natiranje pri revmi.

Tinktura iz plodov: 2 žlici kostanjeve moke in 2 žlički mletih listov prelijemo s pol skodelice vinjaka. Vse skupaj zlijemo v steklenico, jo dobro zapremo in pustimo stati 14 dni, potem odcedimo in prelijemo v temno stekleničko in jo dobro zapremo. S tinkturo si natremo sklepe in spodnji del nog ali zgornji del telesa.

Krema: Kostanjevo moko in pšenično moko zmešamo v razmerju 1:1, prilijemo kis, in mešamo, dokler se ne zgosti. Prizadeto mesto lahko kar namažemo ali pa nanesemo kremo na bombažno obvezo, ki jo pritrdimo na boleče mesto.
OPOZORILO: Pripravkom ne dajemo otrokom, ne jemljemo med nosečnostjo in dojenjem, če imamo težave z ledvicami. Bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. Velike količine so lahko strupene. Zunanja uporaba v redkih primerih sproži alergično reakcijo.
Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar