Fosil

Fosil

30. december 2007

NAVADNI RMAN (Achillea millefolium)

DRUŽINA: NEBINOVKE
Druga imena: navadni rman, grenki rman, kačjek, mezinec, korocvetnik, krvarnik, oškerc, rja, ruja, škarucelj, škrebec, škrot, škrotovec, jezičec, kaček, korocvet, skrebec, zavrelec, zobci
Značaj: hladen, suh. Okus sladek, stiskajoč, blago grenkega okusa.
Uporabni deli: listi, cvetovi
ZNAČILNOSTI: Je trajnica iz družine nebinovk. Prvotno izvira iz dežel zmernega podnebnega pasu od Evrope do osrednje Azije. Razširjen je tudi po Severni Ameriki, Novi Zelandiji in Avstraliji.

Raste na sončnih in pol senčnih prostorih na suhih tleh. Zraste do 50 cm visoko. Cvete rdeče-roza-belo, odvisno od sorte. Pri nas so cvetovi pretežno bele barve.

Cvete v socvetju od junija do oktobra. Nabiramo celo zel ali samo cvetove. Cvetove nabiramo od junija do oktobra, spomladi nabiramo mlade liste, od poletja do jeseni pa cvetoče poganjke. Rman lahko posejemo tudi v lončke, kasneje ga preselimo na vrt, ali pa posejemo kar direktno na vrt. Ker je nezahtevna rastlina in uspeva v revni suhi zemlji, raste tudi v neobdelani zemlji v kotu vrta. Po končanem cvetenju rastlino porežemo do korenin.

Že stare civilizacije so ga uporabljale za zaustavitev krvavitev in kot razkužilo.

NABIRANJE: Stebla režemo tik nad tlemi, nato pa obesimo, da se posušijo. Cvetovi ne smejo počrneti, ker izgubijo učinkovine, zato sušimo na prepišnem prostoru v senci. Ko so stebla suha, jih narežemo na koščke in shranimo v temne steklenice ali kozarce.

UČINKOVINE: Eterično olje, alkaloid, organske kisline, smole, kalij, grenčine, tanini, salicilna kislina

KAJ ZDRAVI: Pomaga tako, da poživlja krvni obtok, celi rane, hitro ustavi krvavitev in zmanjša vnetje, spodbuja delovanje ledvic, čisti kri, znižuje visok krvni tlak. Pomaga proti trebušnim krčem, izboljšuje prebavo, je antiseptik, pomaga celo pri protinu in trombozi. Tako vsestransko učinkovitost najdemo pri redko kateri rastlini, morda le pri kamilici. Pomaga proti težavam v meni, težavam v trebuhu, vnetju jajčnikov, vnetju živcev na rokah in nogah, navalih krvi v glavo, vrtoglavici, slabosti, proti težavam z očimi, ki jih spremlja solzenje, zbadanju v očeh in krvavenju iz nosu, mastni koži... Pri vročičnih stanjih vzpodbuja potenje in zmanjša temperaturo. Za boljši učinke ga jemljejo s črnim bezgom. Deluje na tok žolča in delovanje jeter.

Prežene napade migrene. Pospeši tvorbo krvi, pomaga proti boleznim kostnega mozga, kostnim abscesu. Skupaj s kolmežem naj bi ustavljal pljučnega raka sledeč ljudskemu zdravilstvu. Čaj preprečuje napenjanje, želodčne krče, motnje na jetrih, vnetje želodca in črevesja, motnje krvnega tlaka.

PRIPRAVA IN UPORABA
Poparek ali čaj pripravimo tako, da 10-20 ščepcev listov in cvetov damo v pol litra vode. Čaja ne sladkamo. Pijemo ga 2-3 skodelice dnevno pri prej naštetih težavah. Čaja si skuhamo samo toliko kot ga potrebujemo, saj na svetlobi počrni in se pokvari. Manjšo dozo pripravimo tako, da žličko rmana prelijemo s skodelico vroče vode in počakamo 10 minut.

Rman pijemo največ 6 tednov, potem kuro prekinemo najmanj za 4 tedne. Čaj pospešuje delovanje ledvic, ustavlja notranje in zunanje krvavitve želodca, črevesja, pljuč, ledvic, maternice, mehurja, sečevoda. Nekateri avtorji mu pripisujejo največjo učinkovitost prav pri notranjih krvavitvah in vnetjih. Čeprav naj ne pozabimo, da odpravlja katar mehurja, močenje postelje in bolezensko tiščanje na vodo. Čaj zdravi tudi dihala. Lahko ga vdihujemo (inhaliramo) pri nahodu. Odličen je za kostni mozeg in vzpodbuja tvorbo krvi. Učinkovit je tudi pri kostnem abscesu.

Čaj vpliva na dotok krvi v srce, ureja kroženje krvi (znižuje krvni tlak), regulira srčni utrip in zdravi okvaro srčne mišice ter angino pektoris. Deluje še pri nespečnosti in živčnosti.

Čajna mešanica za boljšo prekrvavitev: 2 žlički rmana in žličko gloga prelijemo z dvema skodelice vrele vode. Pustimo 15 minut, potem precedimo. Pijemo mlačen čaj.

Obkladek pripravimo tako, da damo pest cvetov in listov na liter vode. Uporabljamo ga za kopeli, izmivanje, tak prevretek je primeren tudi za klistir. V prevretek lahko namočimo laneno ali bombažno krpo in jo še toplo položimo na prizadeto mesto. Obkladki lajšajo trebušne in menstrualne krče.

Rmanovi obkladki pomagajo pri celjenju odprtih ran, lažjih opeklin.

Kopel za noge pospešuje cirkulacijo in tako ugodno vpliva preventivno na bolezni ven.
Kopel za celo telo 2 prgišči rmana s 4 skodelicami vrele vode, pustimo namakati nekaj ur. Pred kopeljo mešanico precedimo in jo zlijemo v vročo vodo. Kopamo se lahko največ 10 minut.

Kopel za poživitev ledvic in ustavljanje notranjih krvavitev: naredimo dvojni odmerek kot za čaj, a dodamo vodi za kopel. Drug način je, da prgišče rmana prelijemo z dvema skodelicama vode in pustimo, da se cvetje namaka nekaj ur. Mešanico potem precedimo in dodamo vroči kopeli. Kopamo se največ 10 minut. Kopel je lahko tudi samo sedežna (ženske težave, hemoroidi). Vsekakor pa je bolj učinkovita, če jo kombiniramo s pitjem čaja.

Nekateri celo pravijo, da je kopeli treba obvezno kombinirati s čajem, da dosežemo zdravilni učinek, kar velja predvsem pri krvavitvah.

Mazilo: rman in trpotec kuhamo s svinjsko mastjo. Dobimo mazilo, ki deluje antiseptično in odlično celi rane.

Tinktura rmana pomaga pri vnetju ven.

Spomladanska palačinka: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici mleka, vse skupaj, zmešamo z dvema žlicama nasekljanih rmanovih listov. Solimo po okusu, začinimo z majaronom. Spečemo na maslu, za nadev namažemo skuto in kislo smetano, ki jo lahko rahlo osolimo.

Sorta sladki rman se uporablja tudi kot začimba, jedem daje aromo mošusa. Liste pehtranovega rmana uživamo presne, nasekljane z maslom na kruhu ali v solatah. Nasekljane lahko dodamo skuti in zelenjavnim jedem, ki so težje prebavljive. Rman tudi pripomore tudi k lažjem izločanju vetrov. Enako lahko poskusimo z navadnim rmanom. Včasih so v industriji piva nadomestili hmelj z rmanom. Za začimbo se uporabljajo mladi sveži listi.

Rmanov prah uživamo pred operacijami, da zmanjšamo krvavitve. Za prah nabiramo najbolj samo lističe, ki se hitreje sušijo. Naberemo jih tik pred mlajem ali po njem, ko vsebuje najmanj sokov in se bo hitro sušil. S tem se izognemo nevarnosti morebitnega plesnenja.

Opozorilo:
Čaj proti črevesnim in želodčnim motnjam ne smemo sladkati. Včasih pride pri uživanju čaja do kožnih reakcij, pri zelo občutljivih ljudeh lahko alergično reakcijo povzroči že stik kože z listi. Pri osebah s svetlo poltjo lahko ob uživanju rmana koža postane preobčutljiva za sočne žarke. Nekateri avtorji odsvetujejo ali celo prepovedujejo uporabo rmana med nosečnostjo ali dojenjem. Veliki odmerki lahko izzovejo vrtoglavico in glavobol.

Vir: Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Naravna zdravila, MK ;2007
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar