Fosil

Fosil

26. december 2007

GLOG (Crataegus oxyacantha)

Druga imena: beli trn, glag, gloginje, glogovke, gloh, gložje, medvednek, medvedova hrušca, medvedove hruške
Družina: rožnice
Značaj (cvetovi): hladen, ststkajoč, okus, (jagode): kisel, malce kiselkast, topel.
Učinkovine: sadeži vsebujejo veliko vitamina C, pektin, beta karoten, flavonoidov, sadne kisline, čreslovine, rudnine.
Zdravilne lastnosti: Glog je najbolj znan kot zdravilna rastlina, ki uravnava krvni tlak, zdravi arteriosklerozo in angino pektoris. Sprošča periferno ožilje, krepi srce, stiska in krči tkivo. Podobno deluje čaj iz listov kot iz plodov. Pri tako težkih boleznih se zdravimo samo pod zdravniškim nadzorom. V ljudskem zdravilstvu se glog omenja tudi pri srčnih težavah. Glog je nestrupen in brez stranskih učinkov tudi pri daljši uporabi. Dobro se obnese pri starostnih okvarah srčne mišice, pri poapnenju žil in srčnih motnjah. Pomaga tudi pri splošni telesni oslabelosti povezani z živčnostjo. Je najboljše krepčilo za srce in ožilje. V ta namen lahko uporabljamo plodove in cvetove. Nekoč so ga priporočali pri tiščanju in bolečinah v prsih, pri zadebelitvi žil, visokem krvnem tlaku in ne hotnem močnem utripanju srca. Njegovo delovanje so potrdili z raziskavami. Za čaj lahko uporabljamo liste in cvetove od maja do junija, plodove pa brez pecljev v 2/2 septembra.

Če ga začnemo uporabljati pravočasno blaži posledice nerednega življenja, nezdrave prehrane, utrujenosti, razdražljivosti, strahu, pretiranega uživanja alkohola, kajenja. Pomaga pri nespečnosti.

Čaj pomirjujoče vpliva pri božjastnih napadih ter pri akutnih vročinskih boleznih kot so pljučnica, gripa, bronhitis in kašelj. Pomagal naj bi tudi pri šumenju v ušesih. Čaj si lahko pripravimo tudi iz zrelih plodov ( nabiramo od začetka do konca jeseni) tako, da 2 žlički plodov poparimo s skodelico vode in počakamo 20 minut, Tekočino pijemo dalj časa 3 krat na dan.

ZNAČILNOSTI: Poznamo različne vrste glogov. Botanična razlika med njimi je ta, da ima enovrati glog eno pečko, navadni glog pa dve ali tri. Znan je tudi čašasti glog, vendar je pri nas redek, poleg tega pa obstajajo še križanci glogov.
Pri vseh nabiramo plodove, ki so na grmih še potem, ko listi že odpadejo.

Z glog trdijo, da je bila iz njegovih vejic spleten trnova krona, ki so jo na glavo posadili Kristusu. Sploh so glogu pripisovali, da hišo varuje pred strelo, ki je delo hudiča. Spomladi so kmetje iz glogovih vejic pletli venček in jih razobesili po grmovju okoli vasi. ponoči so vilinska bitja odnesla venčke in si jih nataknila na glavo. Tisti, čigar venček je vzela vila, je bil lahko brez skrbi za letino, saj je vedel, da mu bodo celo leto vile stale ob strani.

Recept za marmelado:
Plodove kuhamo z malo vode ali v sopari 15 minut, med kuhanjem mešamo, jih ohladimo, potem jih pretlačimo skoti sito. Dobljeni čežani dodamo enako količini medu, košček vanilijevega stroka in lupino neškropljene limone. Marmelado kuhamo pri nizki temperaturi še 15 minut. Med lahko nadomestimo s polovično količino sladkorja v razmerju s plodovi. Na koncu dodamo limono v razmerju na 1 liter marmelade sok ene limone.

Plodove lahko posušimo in uporabimo v čajnih mešanicah. Nabrani plodovi se 2-3 teden ohranijo v hladilniku, če im odtrsanimo muhe. Če vemo, da jih ne bomo mogli vseh porabiti jih raje takoj zamrznimo ali posušimo. Suhe pred uporabo namočimo čez noč v vodi.

CVETENJE, ZORENJE IN NABIRANJE: Glog cvete od aprila do junija. Cvetovi so beli.

Plodovi so jajčasti, rdeče barve. Zorijo od septembra do oktobra. Nabiramo cvetoče poganjke in zrele plodove.

Spomladi lahko odluščimo tudi kose lubja z mladih poganjkov. Lubje uporabimo sveže ali posušeno.

Cvetove nabiramo v popkih, pa tudi pred polnim cvetenjem. Sušimo jih v senci.

PRIPRAVA in UPORABA
Čaj za uravnavanje krvnega tlaka: zmešamo tri dele glogovih cvetov, dva dela rmanovih cvetov in del bele omele. Za skodelico poparka vzamemo čajno žličko mešanice. Čaj pijemo tri tedne trikrat na dan po eno skodelico. Lahko si pripravimo tudi mešanico zelišč, cvetove lipe, rman in belo omelo. Pomaga pri visokem tlaku in boleznih ožilja.

Čaj za pomiritev: 2 žlici glogovih cvetov poparimo z enim litrom vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Pijemo eno skodelico zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem, 3 teden na mesec, potem prekinemo, po potrebi ponovimo. Ta čaj krepi srce, lajša blage nespečnosti, ureja hiter in neenakomeren utrip.

Čaj proti vročini: prevretek pripravimo tako, da v 1l vode damo deset ščepcev zdrobljene ali zmlete skorje. Pomaga proti vročini. Pijemo dve do tri skodelice na dan. V tem prevretku lahko namakamo noge.

Kopel: na 1l vode damo 10-20 ščepcev cvetov. Pri angini pektoris, infarktu, vodenični oteklini na pljučih in razbijanju srca si lahko pripravimo dve kopeli na dan.
Lahko si pripravimo tudi obkladke iz kaše svežih cvetov ali zmečkanih plodov, ki jih polagamo v bližino srca. Kašasti obkladki zdravijo angino pektoris, lumbago, revmatizem in srečno nevrozo.

Pemikan po evropsko. Posušen glogove jagode, ki smo jim odstranili peške in muhe, zmeljemo in zmešamo z nekao količino zmeltih lešnikov in orehov oz. masla in oreščkov. Mešanico napolnimo v manjše kozarce, trdo zbijemo, dobro zapremo in shranimo v hladilniku.

OPOZORILO: Plodov nikdar ne uživamo kot drugo sadje samostojno, ker vsebujejo glikozid oksiakantin, ki vpliva na delovanje srca, kar lahko v večjih količinah škoduje. Plodove uživajmo torej le kot dodatek k drugemu sadju ali jedem.

Opozorilo:
Zapis je zgolj informativnega značaja, zato spletna trgovina Mag.com ne prevzema odgovornosti za pripravke. Uporaba pripravkov in uživanje je na lastno odgovornost. Uporabnik naj zdravilne rastline uporablja z vso pazljivostjo, saj so vsa zdravilna zelišča v večjih količinah in nepretrganem uživanju lahko strupena.

Vir: Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

3 komentarji:

  1. Na sliki ni glog temveč ognjeni trn (Pyracantha coccinea)! Pazite na verodostojnost internetnih virov.

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj lepo, da opozoriš ampak na sliki je glog! Poglej in primerjaj liste.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sedaj je, ampak v casu ko sem komentiral (l.2008) je bil na sliki ognjeni trn.

    OdgovoriIzbriši