Fosil

Fosil

26. december 2007

ČRNI TRN (Prunus spinosa, hrvaško trnina)

Družina: rožnice
Učinkovine: V drnuljah je veliko vitamina C, vsaj toliko kot v limonah, pektin, rudnine, flavonoidov, bravila.
Zdravilne lastnosti: čisti telo, ga krepča, vpliva dobro na prebavila.
Čaj iz črnega trna je blago odvajalo, krepi želodec, pospešuje tek, odpravlja želodčne krče, čisti kri, odpravlja izpuščaje na koži, zdravi nečisto kožo, ustavlja krvavitve. Čaj iz plodov uporabljamo proti driskam in uhajanju urina.
Priporočajo ga kot diuretik pri bolnih ledvicah, kamnih in vodenici.
Čaj iz skorje črnega trna zdravi srčno astmo.


ZNAČILNOSTI: Črni trn raste v mejah in na gozdnih robovih. Ime je dobil po barvi vej in po ostrih trnih. Zraste do 2m visoko.

Trnulje, drobni, slivam podobni plodovi, imajo specifičen okus, jeseni tik pred zimo so kisli in trpki, zato jih uživamo predelane v marmelado, džem, vino ali kis. Za podaljšanje arome jih namočimo v žganje ali kis. V vsaki trnulji je koščica, ki jo med pripravo marmelade ali džema odstranimo tako, da jih zavremo z malo vode, nato pretlačimo skozi sito in skuhamo s polovico sladkorja.

Priprava marmelade iz trnulj črnega trna zahteva kar nekaj dela, a je izredno okusna, uporabimo jo lahko kot sladko–kisel namaz, za pripravo solatnih polivk, začimbno prilogo k divjačini in drugim mesnim jedem.

Medeni trnuljev gosti sok: Kg trnulj prelijemo z 1 /2 lira vode in segrejemo do vrelišča. Pustimo stati čez noč, potem tekočino odlijemo, trnulje pretlačimo skozi sito, in mezgo zmešamo s tekočino. V njej raztopimo 3-4 žlice medu. Sok hranimo v hladilniku, dokler ga ne porabimo.

NABIRANJE: Cvetove črnega trna nabiramo zgodaj spomladi, preden se zaprejo, liste in lubje pa pozno spomladi. Zrele jagode nabiramo pozimi.

PRIPRAVA IN UPORABA

Poparek ali prevretek: v 1l vode damo pol prgišča svežih ali posušenih listov. Spijemo 2 skodelici dnevno.

Čaj iz cvetov: v 1l vode damo pol prgišča suhih cvetov. Spijemo 2 do 4 skodelici na dan.

Prevretek: v 1l vode damo prgišče nezdrobljenega lubja. Spijemo 2 skodelici na dan.

Kopel za roke in noge: v 1l vode damo prgišče jagod in cvetov.

Napitek iz črnega trna priporoča sv. Hildegarda pri ohromitvah npr. pri multipli sklerozi. Napitek pripravimo iz 30 g lesnega pepela črnega trna, 25 g nageljnove žbice v prahu, 45 g cimeta v prahu. 100g tega prahu zmešamo z enako količino medu, vse rahlo segrejemo v 2-3 litrih vina in precedimo skozi laneno krpo. Filtriramo toliko časa, da je napitek bister.

Pri putiki priporoča, da sadeže-trnulje razkoščičimo in vložimo v med, ki smo ga segreli nad soparo, da je postal redko tekoč. Dobro premešamo, ponavljamo nekaj dni, da so sadeži res prepojeni z medom in jagode ne morejo plesneti. Pojemo 4-5 trnulj na dan z malo medu.

Pri bolečinah v želodcu pa skuhamo trnulje v malo vode in jih posladkajmo z medom ter pojejmo.
Vir: Peter Pukownik: Almanah letnih časov (Zbirka sv. Hildegarda)
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Opozorilo:
Zapis je zgolj informativnega značaja, zato spletna trgovina Mag.com ne prevzema odgovornosti za pripravke. Uporaba pripravkov in uživanje je na lastno odgovornost. Uporabnik naj zdravilne rastline uporablja z vso pazljivostjo, saj so vsa zdravilna zelišča v večjih količinah in nepretrganem uživanju lahko strupena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar