Fosil

Fosil

16. december 2007

ORIGANO (Origanum vulgarum)

DRUŽINA: USTNATICE
Druga imena: dobra misel, divji majaron

OPIS RASTLINE: Origano je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 50 cm visoko. Vsi nadzemni deli rastline so poraščeni z dlačicami. Steblo se v zgornjem delu razraste in je pogosto rdečkasto obarvano. Listi so na steblu nasprotno nameščeni. Spodnji so večji, proti vrhu pa postajajo vse manjši. So jajčasti, ovalni, celorobi. Na končnih delih poganjkov se razvijejo številni, v socvetja združeni cvetovi, ki so približno 5 mm veliki in rdeče ali rožnate barve.
RASTIŠČE, NAHAJALIŠČE: Origano uspeva na toplejših rastiščih in na apnenčastih tleh. Najdemo ga na prisojnih in suhih področji, po posekah, gozdnih obronkih, ob grmovju. Na vrtovih ga gojimo kot začimbo.

ČAS CVETENJA: Origano cvete od junija do septembra.

ČAS IN NAČIN NABIRANJA: Nabiramo vse nadzemne dele rastline, bolje je, da nabiramo zgornje dele rastline, ker je spodnji del olesenel in vsebuje manj eteričnih olj. Najbolj učinkovit je med cvetenjem od junija do septembra. Sušimo ga v senci.

UČINKOVINE: Origano vsebuje eterična olja, čreslovine, grenčine.
KAJ ZDRAVI: Origanove grenčine in tanini blažijo težave z napenjanjem in drisko ter vzpodbujajo izločanje telesnih tekočin. Eterična olja pomagajo proti vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju sluznice žrela, blažijo napade kašlja ter pomirjajo vneto grlo. Razkužujejo prebavila, umirja in blaži krče. Ameriška študija leta 2001 je potrdila, da eterično olje učinkuje na glivico Candida albicans, ki povzroča sor pri otrocih. Dobro misel uporabljamo tudi zunanje v obliki mazil in masažnih olj, ki lajšajo revmatične bolečine.
PRIPRAVA IN UPORABA ZDRAVILA: Rastlino pripravljamo v obliki čaja, parne kopeli, posušeno ali svežo kot začimbo.

Čaj: Skodelico vrele vode prelijte 3 žličke posušenega origana, pustimo stati 10 do 15 minut, precedimo. Preden čaj grgramo počakamo, da se ohladi. Če ga pijemo kot sredstvo proti kašlju, ga osladimo z medom. Origanov čaj pomaga pri pokvarjenem želodcu, driski, napenjanju, njegovo grgranje pa ublaži zobobole in vnetja grla ter ustne votline.
Origano kot začimba: Svež origano naberemo ob lepem suhem vremenu, ga povežemo v šopke in sušimo v senci. Ko se posuši, ga osmukamo. Shranimo ga v temnih zaprtih kozarcih. Z njim začinjamo pico, dobre prelive za špagete, druge testenine. Najbolje se ujame s paradižnikovimi jedmi, pečenkami, solatami in zelenjavnimi enolončnicami. Izboljša okus pečenemu krompirju in mesu na žaru.

Inhalacija zavretka: Inhaliranje origanovih hlapov ali grgranje čaja domnevno pomaga proti napadom kašlja.
Parna kopel: Žlici origana primešamo žlico timijana, dve žlici kamilice ter mešanico prelijemo z vrelo vodo. Glavo in zgornji del telesa si pokrijemo z brisačo, obraz pa nagnemo nad posodo z vročo vodo ter z zaprtimi očmi 10 minut inhaliramo origanove hlape.
Sveta Hildegarda pa dobre misli ne priporoča v kuhinji kot začimbo, saj pravi, da je zdravilo, ki ga naj mešamo v napitek iz robidnic. Za zdrave ljudi pa pravi, da v kolikor jo uživajo,vpliva na kožo, jetra in pljuča.
OPOZORILO: Dobra misel lahko v velikih odmerkih povzroči razdražljivost, etrično olje za zunanjo uporabo lahko vzdraži kožo, notranje pa vzdraži sluznice. Pripravkom naj se izogibajo nosečnice.
Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Reinhard Schiller: O zdravem prehranjevanju (zbirka Sveta Hildegarda)

1 komentar:

  1. nekje sem zasledila da Origano čaj sproži porod je to res ga lahko pijem mi nebo oblažil popatkov če se pričnejo sem pa čez rok!

    OdgovoriIzbriši