Fosil

Fosil

16. december 2007

VRTNI TIMIJAN (Thymus vulgaris)

DRUŽINA: USTNATICE
Druga imena: vrtna materina dušica
Značaj: pekoč, nekoliko grenak, topel, suh
OPIS RASTLINE: Timijan zraste od 10 pa do 40 cm. Pokončna štiriroba stebla so kratko dlakava. Listi so dolgi od 4 do 10 mm, so eliptični, kratko cepljeni ali sedeči, na spodnji strani sivo dlakavi, na zgornji strani pa so gladki in imajo zavihane robove. Cvetovi so zbrani v klasih in so bledo rožnate barve. Timijan je občutljiv na mraz.

RASTIŠČE, NAHAJALIŠČE: Domovina timijana so sredozemske goličave in zimzeleno grmovje. Zdaj timijan gojijo na vrtovih in nasadih, najdemo pa tudi divje oblike te zdravilne rastline.

ČAS CVETENJA: Od junija do avgusta je timijan v polnem cvetu, cvete pa tudi že maja in septembra.

ČAS IN NAČIN NABIRANJA: Nabiramo cvetočo zel (od junija do avgusta), najrajši vršičke poganjkov. Uporabljamo ves nadzemni del rastline.

UČINKOVINE: Glavne aktivne učinkovine v vrtnem timijanu so eterična olja, predvsem timol, karvakrol, borneol, cimol, pienon, zimol ter tanini, smole, saponini, flavoni.

KAJ ZDRAVI: Je dobro razkužilo za usta, grlo in prebavila. Pospešuje prebavo, lajša izkašljevanje sluzi pri vnetjih dihal, pri oslovskem in krčevitem kašlju. Pomaga pri akutnem bronhitisu ter astmatičnih napadih. Blaži krče, odganja črevesne zajedavce, poživi presnovo, prebavo, povečuje telesno odpornost in je splošno poživilo.

Pomaga tudi pri artritisu, revmatizmu, protinu, migreni. Uspešno ga uporabljamo tudi kot krepčilo za želodec in živce, zato ga priporočamo tudi pri nespečnosti. Zdravi mehur, ledvice in jetra. Pospešuje menstruacijo.

PRIPRAVA IN UPORABA ZDRAVILA: Rastlino pripravljamo v obliki čaja, mazila, poparka, inhalacije ter namočeno v žganje ali v olivno olje kot kopel. Svež ali posušen timijan uporabljamo tudi kot začimbo.

Čaj: Zvrhano čajno žličko timijana prelijemo s ¼ l vode, zavremo, počakamo 10 minut in odcedimo. Dnevno pijemo 3 skodelice mlačnega čaja, proti kašlju ga osladimo z medom. Čaja proti krčem ali pri težavah z želodcem pa ne sladkamo.

Čajna mešanica proti kašlju in vročini: Žličko posušenega vrtnega timijana, žličko posušene slezove korenine in žličko janeža zdrobimo v možnarju in prelijemo s skodelico vrele vode. Počakamo 10 minut, nato pa vodo precedimo. Čaj pijemo v majhnih požirkih in po njem ostanemo v postelji.

Kopel: 100 gramov timijana prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 10-20 minut, odcedimo in dodamo tekočino vodi za kopel.

Timijan kot začimba: Svež timijan naberemo okoli poldneva, ob lepem suhem vremenu, ga povežemo v šopke in sušimo v senci, na prepihu, najbolje na podstrešju. Ko se posuši, mu osmukamo liste in jih zdrobimo. Začimbo hranimo v temi v zaprtih kozarcih. Začimbo uporabljamo za gobje jedi, mastne jedi, pečen krompir, mešana jajca s slanino, mastne klobase, mastne sire, v enolončnicah. Odlično se kombinira z origanom in rožmarinom.

Timijan kot mazilo: Mazilo pripravimo na osnovi svinjske masti ali govejega loja.

Inhalacija: Z dvema do tremi litri vode prelijte dve žlici posušenega vrtnega timijana in dve žlici posušene kamilice. Počakajte nekaj minut, nato pa si glavo pokrijte z veliko kopalno brisačo in vdihujte hlape, ki se dvigujejo iz vroče vode.
OPOZORILO: Nosečnice se morajo izogibati timijana in njegovega olja, saj močno spodbuja krčenje maternice. Timijanovo olje draži sluznico, zato ga je potrebno redčiti.
Vir: Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

5 komentarjev: