Fosil

Fosil

2. januar 2008

ABRAŠČICA (Artemisia abrotanum)

DRUŽINA: KOŠARICE
Druga imena: abarat, abratica, avber, božja matica, lažji pelin, svetogorski grben itd.

ZNAČILNOSTI: Abraščica izvir iz Osrednje Azije in je iz rodu pelinov. Listi so suličasti, po zgornji strani goli, na spodnji pa sivo dlakavi. Cvetovi so bledo rumeni, koški okrogli. Steblo je pokončno. Celotna rastlina ima vonj po citronki, okus pa grenak. Zelo je podobna pravemu pelinu.
Abrašica enako kot pelin vsebuje močno eterično olje, ki odganja žuželke. Njene liste dajejo med obleke, da preženejo molje.

RASTIŠČE: Raste na pokopališčih in po vrtovih.

ČAS CVETENJA: Cvete od avgusta do oktobra.

UČINKOVINE: Vsebuje eterična olja, alkaloid abrotin in čreslovine.

KAJ ZDRAVI: Pomaga prebavilom pri želodčnem in črevesnem katarju, pri vnetjih in okužbah. Pomirja, blaži vnetja, pospešuje izločanje pota in seča. Pomaga tudi proti slabokrvnosti, kašlju, pomanjkanju apetita in driski.

Uporabljamo jo tudi kot obkladke pri udarninah in ozeblinah.

PRIPRAVA IN UPORABA
Proti vnetjem in okužbam: polno žlico zeli namočimo čez noč v 1 litru tekočine. Čaj lahko uživamo čez cel dan, čaj tudi čisti organizem, ker pospešuje potenje in žene na vodo.

Zunanje kot obkladek: 100g časa za teden dni namočimo v 1l domačega žganja

Pomembno:
Ne smejo uživati nosečnice, veljajo ista opozorila kot pri pelinu, da naj bomo pazljivi pri pripravkih, kjer rastlino namočimo v žganje, novejša spoznanja to močno odsvetujejo.

Opozorilo:
Zapis je zgolj informativnega značaja, zato spletna trgovina Mag.com ne prevzema odgovornosti za pripravke. Uporaba pripravkov in uživanje je na lastno odgovornost. Uporabnik naj zdravilne rastline uporablja z vso pazljivostjo, saj so vsa zdravilna zelišča v večjih količinah in nepretrganem uživanju lahko strupena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar