Fosil

Fosil

2. januar 2008

ALOJA (Aloe vera, sin. a. Barbadensis)

ZNAČILNOSTI: Aloja izvira iz Afrike. Zraste od 50 do 70 cm v višino in 60 cm v širino. Listi so zeleni in suličasti, cvetovi rumeni. Je večletnica. Potrebuje prepustno prst in sončno lego. Pri nas uspeva kot lončnica.
Druga imena: niso poznana
Družina: lilijevke
Značaj gel: slan, grenak, hladen, vlažen.
Značaj listi: grenak, vroč, vlažen
ČAS CVETENJA: Cvete od julija do avgusta.

UČINKOVINE: Vsebuje aloin (alon), eterično olje in smole

KAJ ZDRAVI: Alojin gel pomaga pri celjenju ran in opeklin, aken, hemoroidov, dezinficira, posušen rumeni sok ali grenka aloja pa je močno odvajalo. Pomaga tudi pri luskavici in ekcemih. Alija pomaga tudi pri revmatičnih obolenjih. Z raziskavami so dokazali, da krema z alojinim gelom preprečuje in zdravi revmatoidni artritis. Napitki z alojo, ki jih lahko kupimo, krepijo imunski sistem, a ne povzročajo driske. Alojin gel lahko nanašamo na modrice, rane, izpuščaje.

Dobijo se tudi komercialni pripravki, ki so koristni za različne tegobe. Raziskave kažejo, da celo v primeru sladkorne bolezni tipa 1, ki ni odvisna od inzulina. Kapsule urejajo tudi število lipidov v krvi.

PRIPRAVA IN UPORABA
Gel: Alojin gel stisnemo iz odrezanega lista, s strganjem s topim delom noža, ne z rezilom po notranji strani lista. Gel moramo uporabiti takoj, ker ni obstojen. Rastlina ni odporna na hladnejše podnebje, zato pri nas uspeva samo kot posodovka.

Gel je idelano domače zdravilo proti opeklinam in ranam. Blagodejno učinkuje na izsušeno kožo, predvsem pri ekcemih okrog oči in koži na obrazu. Učinkovito odpravlja glivične okužbe kot je lišaj. V ajurvedskem zdravilstvu je pomembno krepčilno sredstvo pri presežku pite (ognja).

Napitek: Pol posušenega lista aloje, žlička koromačevih semen in nekaj brinovih jagod prelijemo s hladno vodo. Spijemo samo manjšo skodelico, saj bo pripravek deloval blago odvajalno. Isti pripravek lajša menstrualne težave.

Prah posušenih listov se lahko uporablja kot čaj. Na skodelico vode damo noževo konico prahu. S tem čajem blažimo vnetja oči, izpiramo odprte ture.

Sveta Hildegarda je sok aloje priporočila pri zlatenici. Alojo damo v mrzlo vodo in to pijemo zjutraj 3-4 krat. Proti mrzlici pa je svetovala, da mešanico soka ali prahu črne mete, alojo in sladki koren ter lovor nekaj minut kuhamo v vinu in sladkamo z medom. Pijemo po majhnim požirkih, dokler mrzlica ne mine.

Pomembno:
Predolga notranja uporaba je lahko škodljiva. Gel moramo uporabiti svež, ker ni obstojen za shranjevanje.

Opozorilo:
Aolje ne uporabljamo med nosečnostjo, saj vzpodbuja krčenje maternice. Ker se izloča v mleko, se je izogibajmo tudi med dojenjem. Ne uporabljajmo jo pri visoki ravni sečnine v krvi ali motnjah delovanja jeter ali ledvic.

Zapis je zgolj informativnega značaja, zato spletna trgovina Mag.com ne prevzema odgovornosti za pripravke. Uporaba pripravkov in uživanje je na lastno odgovornost. Uporabnik naj zdravilne rastline uporablja z vso pazljivostjo, saj so vsa zdravilna zelišča v večjih količinah in nepretrganem uživanju lahko strupena.

Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK, 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar