Fosil

Fosil

2. januar 2008

AMERIŠKI SLAMNIK (Ehinacea purpurea L.)

DRUGA IMENA: Rudbekija
DRUŽINA: NEBINOVKE
ZNAČAJ: hladen, suh, pretežno pekoč
ZNAČILNOSTI: Ameriški slamnik izvira iz Severne Amerike. Zraste od 80 do 100 cm v višino in 40 cm v širino. Cvetovi so rožnati. Je večletnica. Potrebuje prepustno, vlažno prst in sončno lego.



ČAS CVETENJA: Cvete od julija do septembra.



UČINKOVINE: Vsebuje alkaloid, betain, inulin in eterična olja, glikozidi.

KAJ ZDRAVI: Ameriški slamnik krepi imunski sistem, pomaga pri akutnih boleznih dihal in proti gripi.

PRIPRAVA IN UPORABA: Pripravljamo tinkturo iz korenin.
Na tržišču najdemo zdravila z ameriškim slamnikom, ki so pripravljena na različne načine:
Nekatera pripravijo tako, da sveže rastline zmeljejo in iz njih iztisnejo sok. V ta sok preidejo predvsem snovi, ki so dobro topne v vodi, manj pa tiste (alkamidi), ki se raztapljajo v alkoholu. V sok preidejo tudi encimi, ki nekatere snovi (derivate kavne kisline) razgradijo.
Pri drugem načinu priprave k zmletim rastlinam dodajo manjšo količino alkohola (npr. 20 odstotkov), ki deloma olajša raztapljanje alkamidov in zavre delovanje encimov.
Pri tretjem načinu, ki mu rečemo priprava tinkture, zmletim rastlinam dodajo večjo količino alkohola (npr. 300 odstotkov). S tem zelo dobro raztopijo alkamide, poslabša pa se raztapljanje polisaharidov. Pri tinkturi se zaradi dodanega alkohola celotna tekočina razredči.
Lekovo zdravilo Immunal je pripravljeno po drugem postopku.

Pomembno:
Predolga notranja uporaba je lahko škodljiva. Gel moramo uporabiti svež, ker ni obstojen za shranjevanje.

Opozorilo: Pri težjih avtoimunih boleznih kot je lupus, multipla skleroza, tuberkuloza, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. Če ste alergični na družino marjetic, ste lahko tudi na ameriški slamnik. Dolgotrajna raba lahko učinke rastline oslabi. Večji omerki lahko občasno povzročijo omotičnost in slabost z bruhanjem.


Zapis je zgolj informativnega značaja, zato spletna trgovina Mag.com ne prevzema odgovornosti za pripravke. Uporaba pripravkov in uživanje je na lastno odgovornost. Uporabnik naj zdravilne rastline uporablja z vso pazljivostjo, saj so vsa zdravilna zelišča v večjih količinah in nepretrganem uživanju lahko strupena.


Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

1 komentar:

  1. mene pa samo zanima kako lahko(bolj natancno)pripravimo iz svezega slaminika caj,...
    ze za navprej hvala.

    OdgovoriIzbriši