Fosil

Fosil

11. maj 2008

ENCIJAN (Gentiana lutea L.)

Družina: SVIŠČEVKE
Druga imena: gencijana, gorenca, grenčica, košutnik, lecijan, srčenjak, rumeni svišč
Značaj: zelo grenak, mrzel, stiskajoč
Značilnosti: Ime je dobil po nekdanjem ilirskem kralju Gentiusu, ki je prvi odkril njegove zdravilne učinke. Je trajnica, ki zraste od 50 do 150 cm visoko in doseže starost tudi do 50 let. Podzemni deli so zunaj rjavi ali temno sivi, znotraj rumeni. Cvete julija in avgusta, lahko pa tudi še jeseni. Ponavadi zacveti šele po deset letu in raste zelo počasi. Cvetovi so rumeni, venec je široko odprt, s petimi venčnimi listi, spodaj zraslimi med seboj.

Listi so veliki, eliptični, modrikasto zeleni, celorobi, dolgi do 30 cm in široki do 15 cm.

Korenine nabiramo oktobra in novembra, po gorskih košenicah in kamnitih tratah, med skalovjem in ruševjem. Je izrazito gorska rastlina. Glede hranil ni zahteven in uspešno raste tako v vrtni zemlji kot v gorah, le da zemlja ne sme biti gnojena z gnojnico. V vrtni zemlji lahko korenika s koreninami zraste tudi do 1m. Encijan je pri nas zaščiten, zato ga je prepovedano nabirati.

KAJ ZDRAVI: Že v antiki so encijan uporabljali za zdravljenje jetrnih bolezni in prebavnih motenj, proti vsem mogočim zajedavcem, kot sredstvo proti vročini in kot diuretik. Poleg tega encijan pospešuje izločanje sline, zato je odličen aperitiv, krepi celotno telo in pospešuje razmnoževanje belih krvničk, ki so glavna obramba telesa pred virusi. Zdravi vnetja in mrzlice. V Kitajski medicini korenino uporabljajo za opravljanje vročine in vlage, predpisujejo jo pri visokem krvnem tlaku, če je posledica težav z jetri, okužbe sečil in revmatičnih obolenj.

PRIPRAVA IN UPORABA

Čaj: v 1l vode damo 10 ščepcev suhih cvetov ter poparimo ali prevremo. Ta čaj pijemo, kadar nas kuha vročina, pospešuje znojenje in preprečuje okužbo. Vsake 3 ure spijemo 1 skodelico čaja.

Prevretek iz korenike: za skodelico čaja potrebujemo za oreh encijanove korenike, ki jo pustimo 5 min. vreti. Skodelico čaja popijemo zjutraj na tešče. Prevretek, ki mu primešajo še čaj hu, dži dzi, in huang čin, priporočajo pri motnjah v delovanju jeter, povišanem krvnem tlaku in okužbah sečil.

Močan čaj: na 1l vode vzamemo 100 g korenike. S tem čajem si naredimo obkladke za trebuh, s čimer si krepimo vsa prebavila.

Kopeli za roke in noge: na 1l vode damo za dva oreha nasekljane encijanove korenike.

Prašek iz korenike: preventivno jemljemo teden dni 1 do 3 ščepce praška na dan, če nas kuha vročina, pa zaužijemo v dveh obrokih 10 ščepcev praška z medom.

Prašek uporabljajo proti zaprtju tudi v živinozdravstvu, in sicer pri govedu in konjih dvakrat do trikrat dnevno po 15 do 20 g praška, pri ovcah in psih pa dvakrat do trikrat dnevno po 10 do 15 g praška, v kombinaciji s toplim kamiličnim čajem.

Kot je znano, encijanovo koreniko uporabljajo za izdelovanje odličnega likerja. Za pest debela korenika zadostuje za vse leto, zato z nabiranjem ne pretiravajmo in rastline ne iztrebljamo po nepotrebnem.

Opozorilo:
Encijan z lahkoto zamenjamo za smrtno nevarno čmeriko, ki je njegova pogosta soseda, zato moramo biti pri nabiranju izredno previdni oziroma ga prepustimo nabiralcem. Rastlina je ponekod zaradi neprimernega nabiranja že skoraj iztrebljena. Z notranjo uporabo pri encijanu ne smemo pretiravati, ker lahko zavre prebavo in povzroči bruhanje, glavobole. Odsvetuje se ga nosečnicam, doječim materam ter tistim z visokim pritiskom in čirom na želodcu.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

1 komentar: