Fosil

Fosil

11. maj 2008

POTROŠNIK (Cichórium íntibus L.)

Druga imena: cikorija, jedrik, legvat, mleč, popotnik, radič, revar, skorja, solncokret, višnjev regrad, divja kava, radič, regrat
DRUŽINA: RADIČEVKE/KOŠARICE
ZNAČILNOSTI: Je trajnica, ki zraste od 30 do 100 cm. Ima vretenasto korenino, trdo, ne preveč razraslo steblo, dolge, grobo nazobčane liste, cvetni koški pa so živo modre barve. Cveti od julija do septembra. Raste povsod, kjer so tla suha (ob poteh, na njivah, travnikih, puščah itd.).
Zdravilne lastnosti: Pomaga nam pri pomanjkanju teka, težavah z žolčem in jetri. Že v antiki so dejali, da je potrošnik prijatelj jeter. Pomaga pri mnogih jetrnih boleznih: zlatenici, , boleznih vranice, nezadostnemu delovanju žolča, čisti kri, čisti celotna prebavila in sečila, izloča odvečne snovi itd. Zelo dobro pomaga tudi pri kožnih boleznih, zbija vročino, učinkuje proti glistam in učinkuje kot krepčilo. Nedavne raziskave so potrdile njegovo učinkovitost pri vnetju pri revmatizmu in protinu. Inulin tudi vzpodbuja razmnoževanje koristnih bakterij v črevesju. Znižuje holesterol v krvi. Potrdili so učinkovitost pripravkov iz korenine na delovanje jeter. Uporabo pripravkov iz potrošnika je ljudsko zdravilstvo priporočalo še za vnetja sklepov, artritis, preutrujenosti, infekciji sečil, poti protinu, pri zlatenici. Ker vsebuje predvsem razne vrste sladkorja, med katerimi je relativno precejšnja količina inulina, je pomemben pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Radič, cikorija, endivija ima podobne zdravilne lastnosti: spodbujajo prebavo, posebej maščob, uravnovesijo izločanje želodčne kisline, poživljajo jetra in ledvica, razstrupljajo, odvajajo presnovne produkte s sečno kislino vred, zato pomagajo pri artritisu, revmi, odpravljajo zaloge telesnih maščob in tako pomagajo pri hujšanju. So odlična hrana za zdravo kri in učinkovite žleze, čvrste kosti, zato pomagajo proti osteoporozi. Sok iz temnih radičevih listov, zunanjih listov endivije in cikorije je velikega pomena in pomaga pri dobrem vidu v kombinaciji s korenčkovim sokom. Pomaga pri sivi mreni in izostri že oslabel vid. Izboljšuje kri in telesu dovaja potrebne rudnine. Tak sok pijemo po več mesecev po pol litra dnevno pri osteoporozi ali drugih težavah, da se pokaže zdravilni učinek.

Korenine nabiramo pred ali po cvetenju , liste pa v času, ko rastlina cvete. Korenino operemo, vzdolžno razrežemo, sušimo pri 30 stopinjah C v senci, ali v pečici do največ 40 stopinj C. Posušena korenina vsebuje skoraj 50% inulina, sveža pa samo do 18%. Iz nje skuhamo čaj, v razmerju 20 g droge na 1/4 litra vode. Čaj čisti želodec in črevesje in pomaga pri nespečnosti. Inulin, ki ga vsebuje pomaga pri zlatenici in težavah z vranico. Sladkorni bolniki naj si pripravijo čaj tako, da čez noč namakajo 2 polni žlici zrezanih korenin v litru mrzle vode. Zjutraj naj ga prevrejo, precedijo in čez dan pijejo po požirkih.

Julija in avgusta nabiramo torej liste in cvetove, konec septembra semena, korenino pa izkopavamo od konca marca do konca maja ali jeseni. Liste in cvetove sušimo na soncu. Seme potrošnika lahko uporabimo praktično takoj, čeprav še leta in leta ohrani svojo moč.

PRIPRAVA IN UPORABAListi v kisu: potrošnikovi listi, namočeni v kis, zaustavljajo drisko.


Prevretek in poparek:- iz listov (svežih ali posušenih): 5 do 6 celih listov damo v liter vode. Spijemo 2 skodelici dnevno
- iz cvetov: v 1l vode damo prgišče posušenih cvetov. Spijemo 2 skodelici dnevno na tešče
- iz semen: v 1l vode damo 10 ščepcev semen. Spijemo 1 skodelico zjutraj
- iz suhe korenine: v 1l vode damo polovico nasekljane korenine. Spijemo 1 skodelico na dan, pred kosilom

Kopeli za roke in noge: na 1l vode damo pol prgišča mešanice iz listov, cvetov, semen in korenine. Kopel izvajamo dvakrat dnevno. Učinkuje pri jetrnih boleznih in proti zaprtju.

Obkladki: na 1l vode damo prgišče mešanice iz korenin in cvetov. Obkladke namočimo v prevretku te mešanice in jih uporabljamo proti turom in sploh proti kožnim boleznim.
Pri oteklih jetrih in notranjih vnetjih pomaga, če prekuhane liste zavijemo v tkanino in uporabimo kot obkladek, ki ga menjamo večkrat na dan, ker mora biti za najboljše učinkovanje topel.

Sirup: iz svežega potrošnika stisnemo kozarec soka, v njem raztopimo 250 g sladkorja, potem pa kuhamo od 5 do 10 minut na majhnem ognju. Jemljemo ga po 2 kavni žlički na dan. Sirup pomaga proti glistam in zaprtju pri otrocih.

Sirup: 1/2 kilograma svežega soka iz korenin, 1/2 kg sladkorja, 30 g medu nad blagim ognjem zmešaš v in stopiš v sirupasto tekočino, ki jo shraniš v temnih in dobro zaprtih steklenicah. Sirup se uživa 1-3 kavne žličke na dan kot čistilno sredstvo za organizem.


V kulinariki: Je radič, ki nam uide v cvet in predhodnica gojenega radiča. Potrošnikovi listi so odlični v solatah. Dobri so predvsem mladi. Tudi cvetove lahko uživamo v solati in kot okras drugim jedem. Lahko jih primešamo jogurtu in dobimo zanimivo obarvano jed, osladimo pa še z rozinami. Lahko ga namakamo v vinu ali žganju najmanj 2 tedna, da dobimo zdravilno grenčico.

Radičeva solata z grozdjem: za vsako osebo potrebujemo po eno skodelico raznobarvnih radičevih listov (rumeni, rdeči, zeleni, zmešamo lahko tudi endivijo, potrošnik) in pol skodelice grozdnih jagod. Večje jagode grozdja razpolovimo, dodamo sok 1/2 limone, oljčno olje, 2 žlici zmletih ali narezanih lešnikov. Zmešamo radič in grozdje, dodamo limonin sok, oljčno olje in potresemo z lešniki. Soliti ni potrebno. Solato okrasimo z rezinami pomaranče ali grenivke.

Krepka zimska solata:
Sestavine za 1 osebo: pol glavnatega radiča, srednje velika redkev, pol skodelice kisle repe,
nekaj žlic kuhanega fižola, bučno olje, sojino omako.
Postopek: Radič narežemo, redkev naribamo z lupino vred, zmešamo s kislo repo, fižolom, začinimo, okrasimo s celimi radičevimi listi, ki jih zataknemo za rob sklede.

Endivija z jabolki: Liste endivije natrgamo v solatno skledo in mednje zamešamo 2 kisli jabolki narezani na lističe. Iz žličke domače gorčic, soka ene pomaranče in skodelice kisle smetane zmešamo polivko, s katero začinimo solato. Potresemo z drobnjakom.

Sok sveže korenine razredčimo z vodo, napitek pa nam pomaga pri blaženju želodčnih težav, pospešuje potenje in izločanje urina.

Prevretek proti težavam z jetri, ledvicami, napihnjenosti, kolcanju, leni prebavi, napenjanju in vetrovom: 15-30 g mešanice korenine, listov in cvetov, damo v 1 liter vode: zavremo in kuhamo 5 minut, nato precedimo. Popijemo 1 skodelico pred kosilom in večerjo.

Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane
Maurice Messegue: Zelišča za zdravje
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar