Fosil

Fosil

26. oktober 2008

BELA OMELA (Viscum album L.)

Druga imena: ptičje kleje, imela, lepek, lim, ptičji klej, ptičji lim

Bela omela je pri nas najbolj znana drevesna zajedalka. Omelo najdemo v krošnjah listnatih dreves, predvsem na vrbah, topolih, sadnem drevju.

Učinkovine: glikozid viscetovin, viscin, holin, acetilholin, histomin glukozo, kalijeve in kalcijeve soli.

Nabiranje in uporaba: V pozni jeseni ali v zimskih mesecih nabiramo mlade vejice z listi. Sušimo jih na topli peči ali v pečici. Dobro posušene shranimo v suhem prostoru. Uporabna je le omela, ki raste na listnatem drevju, manjšo zdravilno vrednost ima tista na iglavcih. Hrastove zajedavke sploh ne nabiramo, po drugih virih pa ravno ta najbolj zdravilna (Andrej Dvoršak: Padarske bukve). Liste nabiramo spomladi, plodove pozno v jeseni. V davnini so jo častili kot sveto rastlino in kota taka veliko vlogo v magijskih in svetih obredih ( Frazer: Zlata veja). Pri nas so seme omele skuhali in iz njega naredili lepilo, ki so ga nanašali na paličice, ki so jih uporabljali za limanice za ptiče. Od tod tudi druga imena za rastlino.

Zdravilnost:
Zniževanje in zviševanje krvnega tlaka , oz. njegovo uravnavanje, Nekateri avtoroji pa ji pripisujejo le zniževanje krvnega tlaka. Pomirja, pomaga pri boleznih srca in ožilja, koristi pri poapnenju žil, zaprtju, omotici, ugodno vpliva na vse žleze, je odlično sredstvo za presnovo, pomaga pri zaustavljanju krvavitev, pomaga pri epilepsiji, histeriji, šumenju v ušesih, motnjah vida, pozitivno vpliva na endokrino delovanje žlez, pomembna za okrevanje po hudih nalezljivih boleznih za krepitev oslabele srčne mišice, skupaj z glogom pa pomaga pri krepitvi utrujenega srca. Pospešuje presnovo in zvišuje dejavnost žlez v prebavilih. Odpravlja kronična zaprtja, ureja pomanjkljivo izločanje žolča in delovanje trebušne slinavke, kar posredno preprečuje nastanek sladkorne bolezni. Deluje diuretično, zato je dodatek v čajih pri izločanju vode, revmatizmu, protinu, kot tudi pri ledvičnih kamnih. Odlična je proti poapnenju žil, preprečuje arterioskerozo, priporočajo jo po kapi.

Ureja torej previsok ali prenizek pritisk oz. krvni tlak. To navidezno protislovje postane razumljivo s pojasnilom, da je delovanje usmerjeno v urejanje krvnega obtoka in krepitev srčne mišice, s čimer se ustvarjajo pogoji za normalno, zdravo delovanje. Posledica ureditve krvnega obtoka je tudi redno mesečno perilo. Pomaga tudi pri notranjih krvavitvah, širi žile v zunanjih delih telesa in pomaga pri krčnih žilah. Pomaga tudi proti arteriosklerozi, srčnim boleznim, krvavitvah iz pljuč. Nekaj časa je slovela kot rastlina, ki zdravi raka. Metodo zdravljenja je razvil utemeljitelj waldorfske šole in antropozofije Rudolf Steiner. Pravijo ji omelina terapija in jo izvajajo v švicarskih senatorjih.

Nekaj postopkov priprave zdravilnih napitkov:
Januarja odrežemo belo omelo iz drevesa in na podstrešju posušimo. Čez leto kuhamo čaj, ki ga pripravimo tako, da v vrelo vodo damo posušene liste.

Čaji: Dve zvrhani čajni žlički bele omele prelijemo s ¼l hladne vode. Pustimo 10-12 ur, precedimo, pogrejemo in pijemo po dve skodelici na dan. Če rabimo večjo količino, moramo čaj shraniti v termos posodi, ki smo jo splaknili z vročo vodo ali pa ga pogrejemo nad parno kopeljo. Seveda je najboljši vseže pripravljen čaj.

Čaj za uravnavanje krvnega pritiska-15 dag preslice in 15 dag bele omele zmešamo s pol litra vrele vode.

Čaj proti menstrualnim težavam in v menopavzi. Pripravimo čajno mešanico iz enakih delov rmana, bele omele, preslice in plahtice. Dve čajni žlički navedene mešanice prelijemo z 2,5 dcl vrele vode, pustimo 5 minut, precedimo in pijemo po požirkih.

Čaj za krepitev srca. Zmešamo 5 žlic bele omele, 5 žlic gloga, 3 žlice šentjanževke in 2 žlici melise. Tri žlice tako pripravljene čajne mešanice prelijemo s kropom in pustimo stati čez noč. Zjutraj precedimo, osladimo z medom in pijemo v enakomernih obrokih čez cel dan.

Prelivek: 30 sesekljanih lističev prelijemo z vodo, pustimo stati prek noči, naslednji dan prelivek popijemo pred in med jedjo. Pijemo po 1/2 kozarca na enkrat. ALI: Sveže liste narežemo na drobno in jih prelijemo z vodo, da se izlužijo snovi, pustimo stati 10 ur. Nato precedimo in ga pijemo po požirkih.

Vino: 40 g svežih listov sesekljamo na l belega vina in pustimo stati 24 ur. Zvarek precedimo in pijemo 3 x dnevno pol kozarca pred jedjo.

OPOZORILO:Strupenost
Strupene so predvsem jagode, povzročajo želodčne težave. Zaužiti moramo zmeraj sveže pripravljen čaj, saj če stoji, lahko vpliva strupeno na naše telo, negativno vpliva tudi čaj, ki je neprimerno pripravljen. V času nosečnosti in dojenja se ne uporabljajo pripravki iz bele omele. Osebe, ki imajo zelo zvišan krvni pritisk, se naj pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.


Viri: http://os-gorje.s5.net/projekti/Strupene/Prispevki/os_mur_sob/omel_pecat.htm
http://www.trebnik.com/zelisca/bela_omela.php
Andrej Dvoršak: Padarske bukve
Janez Kromar: Zdravilne rastline

Naravna zdravila, MK ; 2007

9 komentarjev:

  1. Zivjo, ne vem, ce je tu se kdo aktiven :) Zanima me, kje bi se dalo dobiti kaj omele? Ce mogoce veste? V okolici Ljubljane in tja v smeri Postojne... Hvala, za kaksen odgovor :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veliko bele omele imam v sadovnjaku, ampak v Halozah. Jutri grem ponjo. Pokliči na 041 603 029

      Izbriši
  2. Zdravo, sicer ne vem, kje bi se jo dalo točno dobiti, bo pa najbolje, da stopite v najbližjo vrtnarijo. Tam bodo po moje vedeli.

    Urška

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo lepo je tole napisano. V knjigi „Bela omela“ sem bral, da so snovi od omele do omele različne oz. odvisne od tega na katerem drevesu raste. To še tule ni upoštevano, verjetno je zato tule navedena tako široka paleta zdravilnosti.
    Da ne bo pomote, v knjigi Bela omela je opisano zdravljenje raka z ekstrakti bele omele, ki si jih vsak sam injicira, velik del pa je namenjen prav snovem, ki jih omela vsebuje. Če ravno koga zanima:
    http://www.kam.soltek.de/viewtopic.php?f=35&t=985
    Urška, na vrtnariji ne gojijo bele omele. Bela omela se nabira na drevju.

    OdgovoriIzbriši
  4. omelo raste povsod na listnatih drevesih na malce višjih legah (nad 600 m), veliko ga je na sadnih drevjih. malo se zapeljite po bližnjih hribih in opazujte drevesa ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni anonimni,

    vem, da se bela omela nabira na drevju. Sama poznam predvsem predel proti Laškemu. Tam je je ob cesti ogromno. Vrtnarijo sem omenila kot možen vir informacije, da bi oseba lahko izvedela, kje najbližje jo lahko dobi.

    Kar se tiče povezave na spletno stran, ki ste jo navedli... Izjemoma smo vam jo objavili, sicer tovrstne reklame niso dovoljene in komentarjev s povezavami na druge speltne strani ali na kakršno koli obliko prodaje ne objavljamo.

    Lep pozdrav,

    Urška

    OdgovoriIzbriši
  6. Urška,
    Razumem, ampak sem hotel samo pokazat, to kar ne znam razložit. Ker tule govorijo vsi o kapljicah Bele omele, za zdravljenje raka so pa v obliki injekcij. Ker so v televiziji tudi narobe kazali neke kapljice bele omele, da jih je nekdo jemal proti raku. Pa sem hotel te zmote malo preprečit. lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. anonimni, ta link ne dela. po ovinkih sem našla to na KAM forumu. jaz tudi ne bi hotela uživati omelo, ki raste za cesto, ker je bolj onesnažena. Nisem pa vedela, da pomaga tudi pri sladkorju. Hvala za to temo. Lep pozdrav!

      Izbriši
  7. koliko sladkorja se beli omeli v tropinovcu ?

    OdgovoriIzbriši