Fosil

Fosil

23. oktober 2008

BRIN, NAVADNI ( Juniperus communis L.)

Druga imena: brinje, brina, črna smrekva
Družina: cipresovke
Značaj: prekoč, nalahno grenko sladek, vroč, suh.
Učinkovine: eterično olje, organske kisline, smole, grenčine.
Zdravilne lastnosti: jagode delujejo splošno poživljajoče, razkuževalno za sečila, diuretično, pomagajo pri prebavi, odganjajo črevesne zajedavce. Pomagajo proti revmi. Spodbuja krčenje maternice.

Brinov les so uporabljali alkimisti za segrevanje retort in epruvet. Brin so uporabljali kot proti strup, obešali so ga pred vrata, češ da odganja kače. Brinov dim naj bi deloval kot dezinfekcijsko sredstvo, ki je preganjalo črne koze in kugo. V ljudskem zdravilstvu je zelo popularne saj ga vsebuje preko 190 ljudskih receptov, kar je daleč več kot ostale rastline, ki se v povprečju znajdejo v receptih 7 krat. Morda temu botruje tudi to, da je rastlina povezana s Soncem in ne s planeti. Brin lajša napenjanje in vzpodbuja tek. Je diuretik. Jagode pomagajo pri manjših zapletih s sečili. Zadnje raziskave so pokazale (1994), da utegne pomagati tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Recept Svete Hildegarde za brinovo parno kopel, ki pomaga proti vročičnosti, alergijam, želodčni mrzlici: brinove vejice, šopek v velikosti premera treh centimetrov, 5 l vode.
Postopek: Brinove veje kuhamo v vodi, jih odcedimo, in dobljen zvarek polijemo po kamnih v savni.

Jagode nabiramo oktobra, iglice, vršičke od konca aprila do začetka junija, takrat kot tudi les. Jagode posušimo na soncu, poganjke v senci. Jagode nabiramo šele v drugem letu, ko dobijo modro barvo. Olje v plodovih bistveno pomaga pri prekrvavitvi sluznic in tkiva, po drugi pa pospešuje delovanje žlez, ter uničuje bolezenske klice. Po nekaj jih dodajamo v jed. Z njimi začinjamo vloženo zelenjavo, gobe, enolončnice, kislo zelje, mesne in druge jedi. Okus se prileže tudi sadju, zato jih nekaj lahko dodamo tudi marmeladi. Če jih eno žlico zdrobimo in namočimo v steklenico jabolčnega kisa, bomo dobili odlično aromatiziran kis.

Brinovo olje je v prodaji v apotekah. Pomaga pri revmatičnih obolenjih, boleznih sklepov, je razkužilo, pomaga tudi pri boleznih dihal, pospešuje delovanje ledvic, pospešuje tudi menstruacijo.

Lesno olje: gosto temno olje, ki ga pridobivajo s suho destilacijo strženov različnih vrst brinovih dreves imenujejo tudi brinovo katranovo olje. Priporočajo ga pri kožnih obolenjih kot je mehurjavi ekcem ali luskavica. 10 ml brinovega lesnega olja vmešamo v 20 ml maščobne osnove in ohladijo.

Brinovo tinkturo dobimo, če na soncu namakamo v alkoholu ali žganju jagode. V ljudskem zdravilstvu je znano in cenjeno brinovo žganje, ki pomaga pri slabosti in menstrualnih krčih, blažjih zastrupitvah, astmi. Pekoče zgage se znebimo, če počasi prežvečimo 3 jagode.

Brinove jagode kot začimba se uporabljajo v jedeh v kombinaciji s kislim zeljem (segedin, presno zelje, jota, sarme), kar vse pomaga proti starostni sladkorni.
Z njimi lahko začinimo še ribje juhe, divjačino.

Brinova voda: Kitajci so si menda gasili žejo s to pijačo več kot polovico leta. V steklen kozarec ali steklenico s širokim grlom do polovice napolnimo z zrelimi brinovimi jagodami, zalijemo z vodo do vrha, zapremo in shranimo na hladnem. Pijača je dobra z uživanje čez 2 tedna. Postopek lahko ponavljamo.

Brinove jagode v vinu: 50 g jagod mečkamo in damo v 1 l vina. Pustimo stati osem dni, potem vino odcedimo. Tako pripravljeno vino pijemo po nekaj požirkov pred jedjo za čiščenje krvi.

Opozorilo
: Ne smejo ali zelo previdno naj ga uporabljajo ledvični bolniki. (to olje je skregano z ledvicami). Ne uporabljajmo ga neprekinjeno daljše obdobje ali v večjih količinah.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Dario Cortese:Sadje moč naravne hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar