Fosil

Fosil

23. oktober 2008

ČEBULA (Allium cepa)

Druga imena: čebul, luk
Družina:lilijevke
Učinkovine: eterična olja, žveplove spojine, rodan-vodikova spojina, vitamini, krom.

Čebuli pripisujejo različne zdravilne učinke različni narodi. Že faraoni so menili, da jih ščiti pred kugo in kolero. Predvsem balkanski narodi dane še vedno uživajo večje količine sveže čebule kot drugi, saj verjamejo, da čebula podaljšuje življenje. Verjamejo tudi, da krepi rast las. Surova ni primerna za ljudi, ki imajo težave z želodcem ali črevesjem. Kuhana pa se spremeni v navadno, a dobro začimbo.

Če čebulo polagamo na rane, se hitreje celijo, preprečujejo gnojne okužbe, včasih so čebulo priporočali tudi pri zastrupitvah z gobami, polagali na pike žuželk, Danes je dokazano, da vpliva na delovanje in krepi srce ter impotenco.

Poleg številnih sestavin vsebuje čebula veliko vitamina C in antioksidantov. Priporočajo jo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka, na splošno pa pri težavah s srcem in ožiljem. Že v pradavnini so jo uporabljali kot naraven antibiotik, priporoča se ob prehladih ali gripi in pri sladkorni bolezni, saj zmanjšuje sladkor. Krom, ki ga čebula vsebuje, pomaga vzdrževati normalno raven inzulina. Po nekaterih raziskavah naj bi bilo stalno uživanje tega sadeža, vsaj dvakrat tedensko, povezano z znatnim zmanjšanjem tveganja za pridobitev raka na črevesju. Preprečuje poapnitev žil, omogoča zdravo pretočnost krvi, olajšuje prebavo maščob, uravnava presnovo.

Stisnjena čebula, oziroma njen sok pomešan z mlekom je preizkušeno sredstvo proti kašlju za otroke. Čebulni sirup skuhan iz sesekljane čebule, sladkorja in vode pomaga pri prehladih, gripi in hripavosti. Obloge iz sesekljane čebule na prsih pomagajo pri pljučnici in vnetju rebrne mrene.
pretresemo nato precedimo. Tako pripravljeni vino uživamo 3 do 4 žlice dnevno.

Sveža čebula pospešuje prebavo, odvaja vodo, je odlično sredstvo za preprečevanje gripe, prehladov, preprečuje gnitje v črevesju, odganja gliste, vetrove... Sok krepi srce in vrača spolno moč, če je izginila zaradi telesne oslabelosti, prevelikih skrbi ali potrtosti.

Čebulno vino: 30 dag čebule sesekljamo na drobno, stresemo v temno steklenico, v katero smo nalili 6 dl belega vina in 10 dag medu. Pustimo stati 3 dni. Vmes steklenico večkrat
Pripravek iz sveže čebule in medu. Srednje veliko čebulo nastrgamo in pomešamo z žlico cvetličnega medu v kozarcu belega vina. To zmes uživamo po zajtrku, kosilu in večerji. Oba pripravka sta dobra proti glistam in drugim parazitom, priporočajo ju slabokrvnim, tistim, ki imajo bronhitis, težave z dihali, infekcije sečil, težave s prostato, artritisom, revmo, protinom, diabetesom.
VIRI: http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=9454
Andrej Dvoršak: Padarske bukve
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Dario Cortese: Zelenjava - druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar