Fosil

Fosil

23. oktober 2008

ČESEN (Allium sativum)

Druga imena: češnjak, česun.
Družina: lilijevke
Značaj: zelo vroč, suh, pekoč.Po naravi je vroč, po okusu pekoč in dražeč. Uživanje je najbolj primerno v hladnih dneh, saj usmerja energijo navzven in navzdol.
Učinkovine: alicin, vitamini A, B1, B2, B3 in C, holin, jod, amid nikotinske kisline, kalij, kalcij, fosfor, kremenčevo kislino.
Uporaba: Vloga česna je manjša v kulinariki kot bi bila, če ne bi imel tako izrazitega vonja po žveplovi kislini, ki nam povzroča neprijeten, oster zadah.
Zdravilne lastnosti: Učinkuje na napihnjenost, vrenje v črevesju, pospešuje nastajanje želodčne kisline, širi žile, znižuje krvni tlak, deluje pomirjevalno. Znižuje raven sladkorja in holasterola v krvi, preprečuje strjevanje krvi. Znižuje slab (LDL) holesterol. Dialil sulfid v česnu zavira delovanje karcinogenih snovi in razraščanje rakastih tumorjev. Deluje proti vsem starostnim boleznim. Ima odličen učinek na elastičnost žil. Redno uživanje preprečuje arteriosklerozo. Česen je antibiotik, ki učinkuje na povzročitelje bolezni dihalnih poti, saj deluje antibiotično. Uporablja se proti prehladu in kašlju. V ta namen ga pripravimo strtega z mlekom ali kakšnim drugim sokom. Pri neprijetnem zadahu si pomagamo z žvečenjem sveže peteršiljeve vejice. Res pa je, da v kolikor smo ga zaužili več, se neprijeten vonj širi tudi skozi pore kože z znojenjem vsaj naslednji dan. Kot začimba je priljubljen sesekljan na vseh vrstah solati, verjetno pa se je pri tem že pozabilo, da učinkuje tudi na morebitne parazite in zajedavci, ki bi se lahko nahajali na listih solate.
Japonski znanstveniki so dokazali (1999), da učinkovito deluje na bakterijo E.coli, na bakterijo Staphylococcus aureus, odporno na metilicin (zloglasna MRSA), na salmonelo, na bakterije, ki povzročajo črevesne bolezni.

OPOZORILO: Ljudje, ki so občutljivi na česen imajo lahko zgago. Bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, naj se pred uporabo kapsul in tinktur posvetujejo z zdravnikom. Če jemljete česnove pripravke, pred operacijo na to opozorite zdravnika. Česen v prehrani je varen in ga lahko uživajo tudi nosečnice. Pri prekomernem uživanju je lahko strupen in povzroča hude bolečin v trebuhu. Kadar imamo težave s suhimi in pekočimi očmi, bolečine v ustih ali razjede na jeziku, so to znaki presežka vročine v telesu, zato se takrat česen ne priporoča.
Vir: Wikipedija,
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar