Fosil

Fosil

23. oktober 2008

GABEZ (Symphytum officinale)

Druga imena: črn koren, kostni celilec, navadni gabez, opašica.
Značaj: hladen, vlažen, sladek
Učinkovine: čreslovine, flavonide, vitamin B , alantonin, asparagin, sluzi, alkaloide, sluz in druge snovi.
Zdravilne lastnosti: spodbuja rast celic, krči in stiska tkivo, celi rane.
Nabiranje:
V zdravilstvu porabljamo korenino. Nabiramo jo spomladi od konca marca do sredine maja in jeseni pa oktobra in novembra. Korenine je treba takoj obdelati in posušiti na temperaturi, ki ne presega 35 stopinj. Zel nabiramo takrat, ko začne cveteti.

Uporaba, zdravilne lastnosti:Gabez se uporablja za celjenje ran, čirov, krčnih žil, proti revmi, oteklim sklepom, oteklim členkom na rokah in nogah, pomaga celo pri ohromitvah, bolečinah v tilniku. Vtiramo ga pri sklepnih artritičnih in revmatičnih bolečinah. Iz gabezove korenine izdelujejo preparat Symphosan, ki poleg naštetega deluje tudi pri motnjah krvnega obtoka (visok ali nizek krvni tlak).
Tinktura: 200 g gabezovih koren drobno narežemo in namakamo v 1 litru 90% alkohola 20 dni v dobro zaprti steklenici. Kasneje tinkturo hranimo pri sobni temperaturi. Po 20 dnevnih tekočino precedimo. Sok predstavlja tinkturo, ki jo razredčimo s četrt litra prekuhane in ohlajene vode. Uporabljamo jo za rane. Laneno krpo namočeno v tinkturo lahko polagamo tudi na že zaceljene rane, da bi zmanjšali prisotnost brazgotine.
Pripravimo si tudi kašaste obkladke, ki jih pripravljamo iz zmlete korenine, ki jo na hitro zmešamo z vročo vodo in nekaj kapljicami jedilnega olja, namažemo na laneno krpo, položimo toplo na na obolelo mesto in zavežemo. Obkladke si lahko pripravimo tudi tako, da poparimo sveže gabezove liste, ki jih tople polagamo na obolelo mesto.
Gabezovo mazilo: Vzamemo 4-6 korenin, operemo, drobno narežemo, na hitro popražimo v 250 g čiste svinjske masti. Pustimo stati čez noč. Naslednji dan vse pogrejemo, precedimo skozi krpo in iztisnemo. Z mazilom takoj napolnimo majhne čiste posode in postavimo v hladilnik. gabezovo mazilo lahko uporabljamo namesto kašastega obkladka. Odlično je za zdravljenje ran pri človeku in živalih.

OPOZORILO:
Ne glede na ljudsko prakso, so zadnje znanstvene ugotovitve manj naklonjene notranji uporabi gabeza, saj so s poskusi dokazali, da so podgane, ki so jih redno hranili z gabezovimi listi ali korenino dobile cirozo jeter. Reakcijo so pripisali alkaloidu simfitinu, ki ga vsebuje gabez. Pred zunanjo uporabo gabeza je potrebno rane dobro očistiti, da se kasneje hitro zaceljena rana ne zagnoji. V nekaterih državah je uporaba gabeza omejena.
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar