Fosil

Fosil

24. oktober 2008

HMELJ (Humulus lupulus)

Druga imena: falon
Družina: konopljevke
Značaj: mrzel, suh, genak, nalahno pekoč
Učinkovine: smole, holin, lupulin, eterično olje
Zdravilne lastnosti: kot uspavalo, za vzbujanje teka.
Hmeljevi storžki so se uporabljali kot zdravilo proti želodčnim krčem, ki so jih povzročali slabi živci, zdravilo proti nespečnosti, menstrualnim težavam in bolečinam. Umirja spolno slo, krepi živčni sistem, spodbuja prebavo.


V aprilu in maju nabiramo mlade stebelne poganjke, ki jih lahko pripravimo kot beluše, saj čistijo kri. Storžke nabiramo preden dozorijo, od sredine avgusta do septembra.


Čaj: tri žlice posušenih hmeljevih storžev zmeljemo ali zdrobimo, prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, precedimo in pijemo enkrat dnevno, najbolje pred spanjem. Proti nespečnosti si lahko naredimo tudi blazino iz suhega hmeljevega cvetja. Za čaj lahko uporabljamo liste in cele cvetove. Dodajamo ga pomirjevalnim čajnim mešanicam in čajem za zdravljenej srca in želodca.


Pri težavah z jetri uživamo mlade poganjke v spomladanski solati. Sveža rastlina učinkuje močneje kot posušena.


Padarske bukve trdijo, da je anti afrodiziak za moške, na ženske pa naj bi imel kontra učinek. Priporoča se dojiljam, da jih umiri, njihovo mleko pa naj bi bilo bolj obilno, zdravo in bogato.


Pivo povzroča melanholijo in zamišljenost pri pivcih piva v nasprotju s pivci vina, ki so dobrovoljni, trdi sveta Hildegarda.

ZANIMIVOSTI
"Hmelj so kot vrtno rastlino in zelenjavo poznali že stari Rimljani, njega mlade poganjke so prodajali tudi na tržnicah. Arabski zdravniki so ga uporabljali kot pomembno zdravilno rastlino.V Evropi so ga začeli za varjenje piva uporabljati v 8. stoletju, v 12. stoletju so zaradi različnih ponaredkov, v Nemčiji izdali zakon, po katerem mora biti pivo narejeno iz 4 sestavin: hmelja, sladu, kvasa in vode, za razliko pa so v Angliji v 15. in 16. stoletju prepovedali njega uporabo, kajti bili so mnenja, da je lahko nevaren in so za varjenje piva uporabljali druga grenka zelišča. Zelo znana je uporaba hmelja v dišavnih blazinah za lažje spanje. Hmeljeva stebla so včasih uporabljali za izdelovanje košar in drugih pletarskih izdelkov. Iz stebel so pridobivali tudi vlakna za tkanine in celulozo za papir. " Vir: http://www.trebnik.com/zelisca/hmelj.php


OPOZORILO: Dve grenčini humulon in lupulon imata lahko strupene stranske učinke. Hmelj ni primeren za depresivne ljudi, ni primerne med nosečnostjo, ker lahko povzroči krčenje maternice, doječe matere naj jemljejo manjše odmerke iz hmelja. Nekateri ljudje so alergični na pripravke iz hmelja. Rastoča rastlina lahko povzroča kontaktni dermatitis.




Viri: Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja;
Janez Kromar: Zdravilne rastline,
Andrej Dvoršak: Padarske bukve
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar