Fosil

Fosil

17. oktober 2008

PETERŠILJ (Petroselinum crispum)

Druga imena: peršun, pravi peteršilj, peršin, opih,
Uporabni deli: listi, korenine, semena
Družina: kobulnice
Učinkovine: eterično olje, glikozid apiin, flavoni, vitamion A, C, D, E, K, rudninske snovi, železo, kalcij, magnezij, antiseptični klorofil.
Zdravilne lastnosti: deluje protivnetno, odličen je za zdrava sečila, je diuretik, lajša revmatične in artritične bolečine ter boleča stanja v sklepih in protina. Je gradnik zdrave krvi, spodbujevalec prebave, iskri živčevje, spodbuja delovanje možganov, preprečuje raka, je antioksidant. Ker v prevelikih količina draži vse našteto, ga moramo uživati zmerno ampak stalno. Zmečkan peteršilj lajša srbečico na mestih pika žuželk. Svežega soka nikdar ne pijemo samega, ker je premočan, ampak v mešanicah z drugo zelenjavo ali sadjem. Blaži vetrove, črevesne krče, pospešuje tek in izboljša prebavo. Spodbuja menstruacijo.

Peteršilj poznamo najbolj kot začimbo. Izhaja iz južne Evrope, v kulinariki pa ga uporablja cel svet. Korenine v zdravilne namene izkopavamo aprila, oktobra in novembra. Je diuretik, odganja vetrove, pomirja napetost, krče v mišicah, pomaga pri izkašljevanju ter pomaga pri zaostali in boleči menstruaciji, pospešuje prebavo, spodbuja izločanje mleka pri doječih materah, je proti revmatik, zdravil naj bi zlatenico. Priporočajo ga pri vnetjih sečil in ledvičnih kamnih. Peteršiljev sok, ki ga vtiramo v lasišče naj bi pomagal celo proti ušem. Iz peteršilja lahko pripravimo tudi čaj. Pijemo do dve skodelici dnevno. Pripravimo ga kot poparek iz posušene korenine ali listov (2-4 g) ali iz 2 gramov posušenih semen. Korenino in seme naj bi nabirali šele v drugem letu njegove rasti (je dvoletnica).


Sveta Hildegarda pravi, da pomagajo obkladki iz peteršilja in vinske rutice pri: putiki, revmi, artritisu, artrozi, oteklim sklepom zaradi putike, bolečine v hrbtu, išias. Recept: 10 g listov peteršilja, 40 g listov vinske rutice, 5 žlic olivnega olja. Postopek: Peteršilj in vinsko rutico zmešamo, stresemo v ponev in dodamo olivno olje. Mešanico dobro prepražimo in še toplo, a ne vročo, položimo na boleče mesto. Obkladek obdržimo na tem mesto, dokler bolečine ne popustijo, najmanj pa eno uro. Uporabimo lahko sveža ali suha zelišča. Pri suhih zeliščih bomo potrebovali več olja.

Znan je njen recept za srčno vino:
Sestavine: 8-10 vejic svežega peteršilja brez korenin,
1 liter belega vina,
1-2 jedilni žlici vinskega kisa,
100-150 g medu, diabetiki pa naj vzamejo manj medu ali ga nadomestijo z glukozo.

Postopek: Peteršilj nasekljamo in dodamo vinu s kisom, Mešanico 10 minut kuhamo, vmes premešajmo, saj se bo mešanica zelo penila. Pokrijmo, da ne bo izhlapelo preveč vode in bomo odbili koncentrat. Na koncu dodamo med in kuhamo še 4-5 minut. Še vroče precedimo in nalijemo v čiste steklenice, ki smo jih razkužili z 1 žlico alkohola in ga pustili v njih. Steklenice dobro zapremo z navojnimi zamaški. Vino uživamo ob težavah 2-3 dnevno po eno žlico. Srčnega vina ne smemo piti mrzlega, ogrejemo ga lahko tudi tako, da ga držimo v ustih, preden ga pogoltnemo. Vino zdravi težave s srcem, ledvicami in živci. Uživamo ga pri vremenski občutljivosti, visokem ali prenizkem tlaku, manjših oteklinah, slabem delovanju ledvic, nespečnosti, motnjah v delovanju srca in ožilja.

Opozorilo: V semenih je strupena učinkovina, zato je treba biti pri njihovem uživanju pazljiv. Nekateri avtorji svetujejo največ eno skodelico dnevno z največ poravnano čajno žličko droge.V velikih količinah je lahko nevaren nosečnicam tudi svež kot začimba, saj lahko povzroči splav.

Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane
Wikipedija
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar