Fosil

Fosil

17. oktober 2008

TRPOTEC,ozkolistni, suličasti (plantago lanceolata L.) in širokolistni ( Plantago major)

Druga imena: ovčji jezik, špičasti trpotec, volčji jezik, žlebinec, celec, ( P. major) pa makovec, potnjak, (P. spsyllium) pa bolhačica
Družina: trpotčevk
Značaj: nekoliko sladek, slan in grenak; hladi in predvsem suši.
Učinkovine: listi: sluz, glikozidi, tanini, rudnine.
Semena: eterično olje, aukubin, smola, sluz, proteini, škrob.
Droga: listi, semena

Zdravilne lastnosti: Ozkolistni in širokolistni trpotec zdravi nahode, dobro se obnese pri alergičnem vnetju nosne sluznice, veliki trpotec je videti učinkovitejši pri vnetju želodčne sluznice, zdravljenje čirov, želodčne žleze, gastritisa in kolitisa. Listi so uporabni vse leto. Blažijo okužbe in draženje v sečilih, lajšajo suh kašelj, zunanja uporaba je namenjena površinskim ranam in kožnim vnetjem.


Trpotec je najbolj učinkovit pri pljučnih boleznih, zasluzenosti, kašlju, oslovskemu kašlju, pljučni astmi, celo pljučni tuberkulozi. Zdravi bule, tvore, obolenja žlez, odprte gnojne rane, žulje. Trpotčevi listi uporabljajo tudi proti trombozi. Uporabljamo tako liste kot korenike. Trpotec lahko uporabljamo za ustno vodico, grgranje pri vnetjih v ustni votlini in grlu.

Kot mazilo je uporaben pri celjenju ran , hemoroidih, urezninah in odrgninah.

Bolhačica se uporablja pri zdravljenju kroničnega zaprtja, sindromu občutljivega črevesa, pri analnih fisurah, okrevanju po analnih posegih in hemoroidih, ko je potrebna mehkejše blato. Bolhačica znižuje holesterol, ker se semena vežejo s holesterolom in ga z blatom izločimo.

Pred odkritjem penicilina se je trpotec (200g) skupaj z listi koprive (100 g), pljučnika (100 g), lapuha (50 g) in rmana (50g). Dve čajni žličko mešanice zadostuje za skodelico čaja. Za mešanica se je uporabljala včasih proti pljučni tuberkulozi. Deluje tudi proti želodčnim in črevesnim boleznim, izboljšuje krvni obtok in tvorjenje krvi. Svež sok ljudsko zdravilstvo uporablja za zdravljenje oteklin in turov, opeklin in ugrizov. Svež sok blaži bolečine pri vnetjih ušes in hladi vnetja oči. Pomaga pri pikih insektov. S čajem zdravimo nahod, cistitis, hemoroide. Odvaja vodo. V kitajski medicine se uporablja pri boleznih mokril, ledvičnih kamnih, vnetjih očesnih veznic, proti vnetjem prostatne žleze. Indijska in uradna medicina prepisujete trpotčevo seme pri kroničnem zaprtju in driskah. Španska raziskava iz leta 2001 potrjuje, da uživanje plev indijskega trpotca (plantago ovata) znižuje vrednosti sladkorja v krvi.

V obliki sirupa pomaga proti kašlju in drugim težavam dihal. Dve zvrhani prgišči trpotčevih listov operemo, in zmeljemo v mesoreznici ali multipraktiku. Listni kaši dodamo malo vode, 300 g sladkorja,in 250 g medu: Med stalnim mešanjem pustimo vreti na šibkem ognju, da nastane gosta tekočina, ki jo še toplo napolnimo v kozarce in shranimo v hladilniku.
Kot čaj se v mešanici z regratom, koprivo, rmanom in sladkim korenom spremni v odličen krepčilni napitek.

Sok trpotca: Za zdravilo lahko uporabimo bodisi ozkolistnega ali širokolistnega. Liste za sok nabiramo tik pred polno luno ali po njej. Trpotec zmeljemo, precedimo skozi krpo, zmešamo z medom ali vinom in pojejmo oz. popijmo. Pomaga proti putiki. Sok trpotca pomaga tudi pri pikih žuželk. Ljudje, ki jih mrčes še posebej rad obletava (sladka kri) naj 2-3 dnevno zaužijejo 10 kapljic trpotčevega soka.
Svežega lahko uživamo kot zelenjavo v solatah ali pa jih pripravimo podobno kot špinačo, blitvo ali koprive. Mlade poganjke poparimo in podušimo na olju in česnu. Mlada socvetja so odličen dodatek solatam, če jih hitro popražimo na oljčnem olju. So prava rastlinska zabela. Po zdravilnem učinku in okusu so sorodni poganjkom belušev, lobodike. Svež mlad trpotec s korenino vred je odličen za spomladanske juhe. Za priloge ali prikuhe je najboljši v mešanici 2/3 koprivnih listov, 1/3 osatovih listov in 1/3 trpotčevih listov.

Nabiranje za zdravilne namene: liste nabiramo pred cvetenjem, korenino skozi celo leto.
Tople obkladke iz korenine trpotca pomagajo pri otečenih žlezah še posebej pri otrocih. Obkladek lahko damo na vrat ali na zatilje, kjer je cel splet limfnih vozlov, na dimlje ali po pazduhe, kje prihaja do oteklin pri različnih infekcijskih boleznih. Otekle bezgavke zdravimo na ta način samo, dokler so otekline jasno otipljive pod kožo in se še ne kažejo navzven. Ko se otekline limfnih žlez pokažejo navzven pa lahko tako zdravljenje celo škoduje.
Pri zlomih kosti za hitrejše zdravljenje svetuje, da zjutraj na tešče jemo trpotčevo korenino, ki smo jo narezali v med. Na 250-300 g medu damo 80-100 g korenine trpotca. Na boleče mesto pa polagamo kuhane liste sleza in 5 krat toliko listov trpotca, ki smo jih skuhali v vodi. Čas celjenja tako lahko zelo skrajšamo.

OPOZORILO: Pri nosečnosti in dojenju ter hkratnemu uživanju trpotca je potreben zdravniški nadzor.

Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
Miriam Polunin in Christopher Robbins: Naravna lekarna
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Peter Pukownik : Almanah letnih časov (Zbirka Sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, M K; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

2 komentarja:

  1. ta stran mi je res ušeč... hodim namreč na šolo na kateri potrebujem vedeti veliko orastlinah... in ta stran mi to omogoča... res je KUL :)
    lp rožica :*

    OdgovoriIzbriši