Fosil

Fosil

2. januar 2008

ARNIKA (arnica montana L.)

DRUŽINA: nebinovke (Asteraceae)
Druga imena: aronk, brdnja, črvivec, gorski kokovičnik, gorska svetlica, materinski koren, planinski pečnik, primožek itd.
Uporabni deli: cvetovi
ZNAČILNOSTI: Arnika je trajnica, ki doseže višino od 20 do 60 cm. Cvetovi so rumeni koški, 6-8 cm široki in jezičasti. Steblo je pokončno, žlezasto dlakavo, z enim cvetnim koškom. Koški dišijo aromatično, so grenkega in žgočega okusa.

RASTIŠČE IN NABIRANJE: Raste na peščenih travnikih in visokih barjih. Spomladi in jeseni izkopljemo koreniko s koreninami, junija in julija pa nabiramo cvetove.

ČAS CVETENJA: Cvete od junija do avgusta.

KAJ ZDRAVI: Arnika širi žile in pospešuje celjenje ran. Deluje proti revmi in protinu, proti gripi, pri motnjah v krvnem obtoku, pri želodčnih in črevesnih motnjah. Kot vsestransko zdravilo deluje predvsem pri posledicah udarcev in padcev. Obnavlja tkivo, odstranjuje krvne strdke, ki nastajajo pri odrgninah, izpahih in izvinih. Pomaga pri modricah. Pomaga tudi proti mozoljavosti, otekanju in kroničnem artritisu ter revmatičnim sklepom.

PRIPRAVA IN UPORABA: Čajev in prevretkov iz arnike ne uživamo, ker so lahko nevarni. Povzročijo lahko omotico, drhtavico in živčne motnje. V prevelikih odmerkih ali prepogosti uporabi lahko povzroči srčno aritmijo.

Tinktura: osmukamo arnikine cvetove, uporabimo samo večne liste. Sveže ali posušene namočimo za 2 tedna v 70 % alkoholu ali žganju, v razmerju 75 gramov cvetov na ½ litra alkohola. Nato tinkturo precedimo in shranimo v temnem prostoru.

Tinkturo uporabljamo razredčeno pri zunanjih poškodbah, pa tudi pri vnetju krčnih žil, bolečinah v križu.

Pomembno: Arniko uporabljamo predvsem zunanje. Pripravkov ne uporabljamo v bližini ust ali oči ali jih polagamo na odrte rane. Če nam po nesreči zaide v odrto rano izperimo z veliko vode. Ne uporabljamo jo pri majhnih otrocih. Pri občutljivih ljudeh lahko sproži alergijo, najpogosteje pri tistih, ki so alergični tudi na druge nebinovke kot so: kamilica, ognjič ali rman. Notranje jo uporabljamo homeopatsko ali pod nadzorom fitoterapevta pomaga pri čustvenih posledicah travme, šoka kot posledice poškodbe.

Opozorilo:
Zapis je zgolj informativnega značaja, zato spletna trgovina Mag.com ne prevzema odgovornosti za pripravke. Uporaba pripravkov in uživanje je na lastno odgovornost. Uporabnik naj zdravilne rastline uporablja z vso pazljivostjo, saj so vsa zdravilna zelišča v večjih količinah in nepretrganem uživanju lahko strupena.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

2 komentarja:

  1. A ni tako;
    RED: Asterales - košarnice
    DRUŽINA: Asteraceae - nebinovke (tako kot ameriški slamnik)

    :)
    uspešno še naprej&LP

    OdgovoriIzbriši