Fosil

Fosil

1. januar 2008

PRAVA KAMILICA (matricaria recutita, chamomilla recutita, matricaria chamomilla)

DRUŽINA: NEBINOVKE / KOŠARICE
Druga imena: gamilica, gomoljica, hermanek, kamenika, maternik, maternjak, mrvca, rumenek, vonjavka, rumenek.
Značaj: grenak, pretežno topel, vlažen


ZNAČILNOSTI: Kamilica izvira iz JV Evrope in S Azije. Danes je razširjena po vsej Evropi. Njeni zdravilni učinki so znani že tisočletja. V preteklosti so z njo zdravili ženske težave, od tod tudi ime maternjak, maternik. Obstaja tudi verovanje, da ima kamilica čudežne lastnosti. Z njo so si pomagali pri prepoznavanju čarovnic. Šopke kamilic so obešali s stropa. Če so zanihali, ko je v prostor vstopila ženska, so jo imeli za čarovnico. Je enoletna rastlina. Raste na vseh tleh na sončni in pol senčni legi na njivah, ob poteh. Zraste med 20 in 50 cm višine. Cvete od maja do avgusta. Zdravilni so cvetovi.

NABIRANJE: Največkrat uporabljamo kot drogo cvetove, za pripravo kopeli pa tudi liste in stebla. Pri cvetovih počakamo, da nekaj dni cvetijo, da dosežejo največjo koncentracijo eteričnega olja, ki blaži in zdravi vnetja. Cvetne koške brez pecljev nabiramo od maja do junija pa vse do jeseni, uporabljamo sveže in posušene. Sušimo jih v senci. Rastlino vedno nabiramo v suhem in sončnem vremenu.



UČINKOVINE: eterična olja s (ham)azulenom, flavon, glikozidi, kumarin, alkaloide, valerijansko kislino. Eterično olje se ob destilaciji obarva modro.



KAJ ZDRAVI: Pomaga pri želodčnih in črevesnih vnetjih, napenjanju, prebavnih motnjah s krči, deluje proti vnetjem bronhijev, oči, ustne votline, žrela, zdravi odrte rane na nogah, proti hemoroidom, vnetjem genitalij, zobobolu in obolenju živcev. Kamilica je naravni antibiotik, z njo si pomirimo želodec pri slabosti, olajšamo črevesne težave. Zdravi tudi kožne težave akne, ognojki, vnetje obnohtnice itd.



Deluje proti bolečinam, nespečnosti, nervozi, slabi prebavi, kožnim bolezni, prežene gliste. Zavira učinkovanje bakterijskih strupov, je razkužilo. Čaj iz kamilice pospešuje potenje, z njim hitreje premagamo izčrpanost po bolezni.


Znanstveniki iz velike Britanije in Japonske so s poskusi na živalih dokazali, da se je živalim, ki so dobivale izvečke iz kamilice, močno zmanjšal sladkor v krvi. Kamilica naj bi tudi vplivala na dva enicma, ki nadzorujeta poškodbe živcev, ledvic, očesne mrežnice in očesno mreno tako, da je blokirala njuno delovanje. To pomeni, da bi kamilica lahko ugodno vplivala ne le na sladkorno tipa 2, ampak tudi na zaplete pri sladkorni bolezni.


PRIPRAVA IN UPORABA: Za zdravljenje si pripravimo sedežne kopeli, grgramo čaj, obkladki blažijo revmatične bolečine.



Čaj poti vnetju, krčem črevesja, napenjanju: pijemo 3 skodelice dnevno pred jedjo. 2 žlički kamiličnih cvetov prelijemo s ¼ l vrele vode in pustimo 10 minut stati. Čaj vedno le poparimo. Čaj uporabimo tudi za obkladke, izpiranje in inhaliranje. Za inhalacijo prelijemo prgišče cvetov z 1 litrom vrele vode. Inhaliramo 10 minut, dvakrat na dan, če gre za gripo.

Kopeli pripravimo tako, da stresemo 2 žlici cvetov pa do dveh prgišč v vrelo vodo, odvisno ali gre za kopel za noge, sedežno kopel ali kopel za celo telo. Kopamo se največ 10 minut. Kopeli pomagajo pri bolečinah v ušesih, očeh, glavobolu, granulomih, bronhitisu le da so daljše po 20-30 minut.



Olje za natiranje dlesni dojenčkov ob rasti zob, vtiranje pri bulah, oteklinah, zmečkaninah, protinu, revmi: olje pripravimo tako, da zmečkamo prgišče cvetov, ki jih stresemo v kozarec za vlaganje prelijemo s pol skodelice sojinega olja, pustimo stati 6 tednov. Vsak dan pretresemo kozarec. Ko dobi olje jantarjevo barvo, olje precedimo skozi krpo in iz cvetov iztisnimo olje. Prelijmo v stekleničko, ki jo lahko dobro zapremo. Druga varianta: nekaj prgišč cvetov namočimo v 1 liter olivnega olja, postavimo na sonce za 10 dni, potem precedimo v steklenice. Natiramo večkrat na dan.

Obkladki: pripravimo jih iz čaja, tople polagamo na boleča mesta. Kamilica preganja kamne, trganje v udih, zlatenico, tesnobo v prsih, menstruacijske težave. Na gnojne rane polagamo kar sveže zmečkane cvetove ali celo rastlino.



Drugo
Čaj za pomoč hišnim ljubljenčkom (mački ali psu) pri driski, vnetjih oči: pri driski dajte živali piti kamilični čaj namesto vode. Čaj pripravite tako, da zavrete 2 žlici cvetov v skodelici vode, kuhajte 10 minut, počakajte, da se ohladi. Isti pripravek uporabimo kot obkladek ali prevezo pri vnetjih oči.



Kozmetika: če si umivamo lase s kamilico svetlimo lase in jim damo lesk. Priporočamo predvsem svetlolaskam (60 g listov in cvetov na 1/2 litra vode prevremo). S kamiličnim čajem si lahko umivamo obraz, da se koža hitreje čisti.



Opozorilo:
Kamilice ne smemo uživati stalno, ker povzroča nervozo. Nekateri so na kamilico alergični, čeprav manjše količine čaja ne bi smele biti problematične, kamiličnim obkladkom za oči pa naj se raje odpovedo. Enako velja tudi za tiste, ki niso alergični, saj učinkovine dražijo oči. Po bruhanju ne pijemo kamiličnega čaja. Kamilice lahko povzročijo kontakti dematitis. Kamiličnemu eteričnemu olju naj se izogibajo nosečnice.

Vir: Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

14 komentarjev:

  1. fajn ste mi pomagal ker delamo govorni nastop-bolš kt pa wikipedija

    OdgovoriIzbriši
  2. super je napisano dobila sem vse podatke,ki jih potrebujem

    OdgovoriIzbriši
  3. a si slucajno u 5em razredu

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za pomoč, tudi nam ste zelo pomagali. Mi smo pa v 6 razredu.

    OdgovoriIzbriši
  5. no sj sm mislu 6-ega
    na keri soli si

    OdgovoriIzbriši
  6. no no no kak ste pol vse izvedel???

    OdgovoriIzbriši
  7. super je napisan, pa še boljš je kot wikipedija

    OdgovoriIzbriši
  8. vi ste napisali da kamilica zraste od 20-50 cm.
    wikipedija pa 15-60cm
    kateri podatek je pravi? katerega naj napišem ko imam govorni nastop?

    OdgovoriIzbriši
  9. kamilica zraste 15-60 cm ali 20-50 cm?
    kateri podatek naj vpišem za govorni nastop?

    OdgovoriIzbriši
  10. Kamilica zraste precej visoko, tako da bo podatek 15-60 cm kar v redu.

    OdgovoriIzbriši
  11. a sam men tok šteka al je server preobremenjen al kaj?


    pa pod druga imena ju rumenek 2x

    OdgovoriIzbriši
  12. mi mamo tut govorni nastop :c
    it sucks :c

    OdgovoriIzbriši
  13. mi tudi delamo šolski nastop in mi je pomagalo, samo škoda da je tolko samo o zdravilnih učinkih

    OdgovoriIzbriši