Fosil

Fosil

17. oktober 2008

KURKUMA (Curcuma longa)


Druga imena: ni poznano
Družina: Zingiberaceae
Učinkovine: kurkumin
Uporabni deli: listi, korenina
Zdravilni učinki: močan antioksidant, ima veliko protivnetno sposobnost, kar pozitivno vpliva na jetra, čisti kri. Lahko poveča izločanje žolča. Dokazano znižuje holesterol v krvi, zavira krvne strdke. Zadnje raziskave potrjujejo pozitivne učinke proti raku. Klinično testirano je dokazano, da blaži revmatoidni artritis in vnetja po operacijah. Zdravi slabo prebavo, čire na želodcu in vnetja v črevesju kot je Chronova bolezen in pa ulcerozni kolitis, kar je verjetno povezano s tem, da kurkuma ščiti želodec pred prebavnimi kislinami. Želodčne težave so pogosto posledica primanjkljaja mucina in ne viška kislin. Kurkuma ne ovira izločanja potrebnih kislin, hkrati pa učinkovito zdravi in preprečuje želodčne težave in čire.




Poskusi na celicah so dokazali, da kurkuma  sproži samomor rakavih celic, s katerimi prihaja v stik. ( prebavila). Dokazano deluje protivnetno, lajša artroze in revmatizem. Kurkuma zmanjšuje vrednosti maščob v krvi, krepi delovanje srčno-žilnih bolezni. Posedno dobro deluje v kombinaciji z ingverjem. Deluje  tako, da ovirata prehod  holesterola v kri in pospešujete njegovo izločanje iz telesa.    

Kurkuma je začimba z zdravilnimi učinki, rumene barve, ki jo pridobivajo iz korenine. Rastlina je sorodnica ingverja.

Rastlina je doma v južni Aziji. V ajurvedski medicini in kitajski medicini jo imajo za krepčilo in čistilo za kri, zdravilo za vnetna stanja kot so artritis in psoriaza. Je zdravilo za prebavne motnje, motnje v delovanju jeter, prebavil, izločil in hepatitisu. Uporabljajo jo tudi kot razkužilo za rane in opekline. Klinične raziskave so potrdile omenjene navedbe. Kurkumo testirajo kot možno novo zdravilo za virusne okužbe, ki jih povzroča herpes simplex, njen vpliv na določene oblike raka in Alzheimerjevo bolezen. Poskusi na živalih so pokazali, da je kurkuma uničila rakaste celice v vratu in glavi ter ustavila rast raka kostnega mozga. Na Kitajskem so potrdili, da je kurkuma učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa. Med 33 bolniki so 21 bolnikom izginili simptomi hepatitisa, 18. pa se je delovanje jeter normaliziralo po vsakodnevnem zdravljenju s kurkumo. Pri težjih bolnikih predlagajo manjšo začetno dozo, ki se po prvem tednu postopoma povečuje.

Priporočena dnevna doza za zdravljenje omenjenih težav, je cca 4 grame, kar je približno ena zvrhana čajna žlička. Najboljši učinek dosežemo, če količino razdelimo in jo zaužijemo zjutraj, opoldne in zvečer. Preventivni vsakodnevni odmerek se giblje od 1/2 grama do 1, 5 grama ob hrani. Pazijo naj tisti, ki imajo žolčne kamne. 

Priporočajo, da kurkumo zaužijemo v taki obliki, ki jo telo lažje presnovi, npr. žličko kurkume zmešamo z žličko lecitina in užijemo samo ali pa pomešamo med malo hrane, vode ali soka.

Kulinarika: Kurkumo lahko uporabljamo svežo, posušeno ali zmleto. Jedi obarva živo rumeno.Najbolj je poznana kot sestavni del currya. Uporabljajo jo še v pastah, čatnijih, zelenjavi, rižu, jedeh z lečo, cvetačo in krompirjem, perutnini, ribah, školjkah. Kurkuma je tudi sestavina maroške mešanice čermuli.

OPOZORILO: Kurkuma je sicer varna sestavina, a moramo biti zaradi tega, ker pa zmanjšuje lepljivost trombocitov, previdni pri sočasnem uživanju zdravil, ki vplivajo na gostoto krvi in trombocite. V zelo redkih primerih se pojavijo blage alergične reakcije kot je srbečica. Če ste noseči ali dojite, ne uporabljajte kurkume več, kot le začimbo v receptih.

Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010
Sanja Lončar et al.: Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne lastnosti začimb, 2012
slika: Wikipedija

2 komentarja:

  1. Ali kurkuma lahko izzove alergijsko reakcijo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Sledeč po knjigi Sanje Lončar el al: Ščepec rešitve in po drugih virih, je kurkuma v odmerkih 1 do 3 g na dan ob hrani ocenjena kot varna in brez stranskih učinkov. Izogibajo naj se je ljudje z žolčnimi kamni, saj kurkuma pospešuje izločanje žolča in lahko sproži tudi premikanje kamnov.Zanje se priporoča le 1 g dnevno. Tudi tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, naj bodo pri uživanju previdni in o tem obvestijo svojega zdravnika, ki naj opravi krvne preiskave. Pred operativnimi posegi uživanje kurkume opustimo. Po tem, kar sem preverila, ni opozorila, da bi kurkuma sprožala alergične reakcije. Potrebno pa jo je uživati s hrano. Reakcije bi se znale pojaviti le v primeru hitrega razstrupljanja jeter, kar bi se lahko poznalo v slabem počutju in znakih na koži. V tem primeru zmanjšajte odmerke.

    OdgovoriIzbriši