Fosil

Fosil

8. junij 2008

BANANA (Musa x paradislaca)


Družina: bananovke
Učinkovine:Ena banana vsebuje cca 100 cal, 24 g ogljikovih hidratov, 1,2, beljakovin, 2,2 vlaknin ter 451 g eketrolita kalija. Vsebujejo veliko ogljikovi hidratov in so zato lahko samostojna malica, saj nas nasitijo. Vsebujejo veliko kalija, magnezija, pa vitamine A, C in nekaj vitaminov iz skupine
Zdravilne lastnosti:B. Kalij je tisti, ki daje bananam zdravilno moč. Deluje preventivno pri visokem krvnem tlaku, z njimi razstrupljamo telo in zdravimo želodčno sluznico. Z bananami krepimo imunski sistem , pomagajo pri slabem spanju, pomirjajo živce, znižujejo holesterol in krepijo ter obnavljajo celice, zato jih posebej priporočajo starejšim ljudem. Banane imajo v sebi malo naravnega sladkorja, zato je z njimi mogoče celo hujšati. Odvajajo namreč tudi vodo iz telesa, kar je posledica vsebnosti kalija. Pomagajo pri glavobolu in slabosti, z magnezijem sproščajo utripajoče ožilje, kar povzroča glavobol. Banane nekoliko zapirajo. Čistijo zarjavelo telo s kalijem uravnavajo presežek natrija zaradi preslane hrane in pripomorejo k temu, da telo spet lažje zadiha.

Banana sodi med najstarejše vrste sadja, ki jih je človek začel gojiti. Iz njene domovine Azije so bananino sadiko prenesli v Evropo okoli leta 1885. Danes so največji izvozniki banan Južna in Srednja Amerika, Afrika, Azija in Kanarski otoki. Banana sodi med južno sadje. Bananovec 6 do 8 metrov visoka rastlina oz. drevo. Banane rastejo v šopih. Šop banan vsebuje od 80 do 150 banan. Tehta okoli 40 kg. Banane napol zrele na ladjah transportirajo v Evropo, kjer šele v zorilnicah dozorijo. Na ta način izgubijo veliko svojih zdravilnih učinkovin.

Bananovec velja v tropskih predelih za zdravilno rastlino. Korenine delujejo diuretično, sok cvetnega stebla in liste uporabljajo za ustavljanje krvavitev. S socvetji lajšajo težave s sladkorno boleznijo. Socvetje pripravljajo kot zelenjavo. Listi bananovca so lepa naravna embalaža, v katero na tržnicah zavijajo zelenjavo, izdelujejo škatlice, "bio" krožnike in skodelice za enkratno uporabo. V Aziji v njih zavijajo in pečejo zelenjavo, posušene liste uporabljajo za zavijanje sladkarij in cigaretni papir.

Zajtrk Norwalk: dr. Norman W: Walker je dočakal 107 let, večino življenja je raziskoval presno hrano in stisnjene zelenjavne sokove. To je njegov priljubljen zajtrk. Banana, srednje velik koren, 2-3 jabolka, 3-4 žlice zmletih mandeljnov in malo suhega sadja. Banano zmehčamo z vilicami na plitvem krožniku, korenje in jabolka naribamo in zmeljemo ter naložimo na banano. Potresemo z mandlji in okrasimo z dateljni, suhimi figami, rozinami.

Baby banane imajo še druga imena kot Oritos, Lady Fingers. Slednje ime so dobile zaradi podobnosti njihovega šopa z dlanjo otroka. To je subtropska vrsta banane in raste v višjih legah. So zelo sladke, najboljše takrat, ko so na višku zrelosti, ki jo prepoznamo tako, da se na rumeni lupini pojavijo rjave pike.

Banane sodijo med južno sadje. Bananina sadika je 6 do 8 metrov visok bananovec z velikimi listi. Šop, ima običajno med 80 in 150, včasih tudi več banan. Vsak šop tehta do 40 kg. Banane transportirajo z ladjami v Evropo, kjer jih kasneje prodajajo, v posebnih zorilnicah za banane, kjer šele med potjo popolnoma dozorijo.

Banane so lahko prebavljive in imajo od vseh sadežev najmanj kuhinjske soli, zato jih priporočajo predvsem v prehrani majhnih otrok oziroma kot dietno prehrano. Poleg tega so banane zaradi visoke vsebnosti kalija dobro domače zdravilo proti depresiji. Banane tudi rahlo zapirajo, kar pomaga pri lažjih oblikah otroške driske.

Nedozorele banane pri sobni temperaturi hitreje dozorijo, če poleg banan položimo v PVC vrečko še zrelo jabolko. Banan ne smemo hraniti pri temperaturi pod 14 stopinj Celzija, nikakor pa ne v hladilniku, saj so zelo občutljive na mraz in postanejo sive.

Banane uživamo predvsem surove, zelo okusne so pa tudi v pikantnih solatah, za izdelavo sladoleda ali kot priloga k pečenki in drugim začinjenim mesnim jedem.
Zaradi sladke arome banane niso okusne le kot desert, temveč tudi kot dodatek pikantnim jedem. Posebno dobro se ujemajo z jedmi s piščancem, puranom in curryjem.

Da olupljene in narezane banane ne porjavijo, meso sadeža pokapljamo z limoninim sokom.

Vir: interent
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

1 komentar:

  1. Pomagajo pri glavobolu in slabosti, z magnezijem sproščajo utripajoče ožilje, kar povzroča glavobol.

    ??

    OdgovoriIzbriši