Fosil

Fosil

8. junij 2008

PAPAJA (Carica papaya)

Druga imena: drevo mladosti, drevo življenja,čarobno drevo so ga imenovali Indijanci.
Družina: papajevke
Učinkovine: Papaja izstopa med sadjem, ker edina vse elemente (teh je okoli 60), potrebnih za delovanje in obnovo človeškega telesa. Poleg bogastva rudnin: kalija, magnezija, železa, kalcija...ima papaja precej vitaminov, sodi med najbogatejše z beta Karotenom, vitaminom C (več kot limone), B vitamini. Papin razgrajuje beljakovine, pospešuje prebavo in presnovo beljakovin. Papaja krepi sluznice, čisti sečne poti, vpliva na pretok krvi, krepi mišice vključno s srčno in izboljšuje počutje.
Papaja je rastlina vlažnih tropskih predelov sveta. Drevesa zrastejo 3-4 m visoko in imajo obseg debla 20-25 cm. Sadež papaje je mesnata jagoda, jajčaste oblike, ki v sredini, v vdolbini, vsebuje veliko semen, ki niso užitna. Meso je oranžne barve in spominja na melono.

Papaja je prava vitaminska bomba. Ponekod papaji tudi rečejo "bomba", morda zaradi njene oblike. V njej je veliko provitamina A ter vitaminov B5 in C.

Vsebuje tudi encim papain, ki ima podobno lastnost kot bromelin v ananasu, razgrajuje tudi maščobe, zato je učinkovit tudi pri hujšanju. Papain namreč beljakovine razgrajuje v aminokisline, zato so že davno papajo uporabljali za mehčanje mesa, sodeluje pri nastajanju prebavnih encimov, izboljšuje beljakovinske razmere v celicah, zdravi bolezni pomanjkanja beljakovin ter krepi srce in ožilje. Največ papaina je v nezrelih plodovih, semenih in listih. Papin ubija črevesne parazite. Domačni po obroku prežvečijo še kakšno seme ali list. Če prežvečimo žličko semen, se bomo rešili vseh črevesnih zajedavcev in črevesnih infekcij svetuje dr. Vogel. Papaja deluje ugodno na trebušno slinavko, saj pomaga prebavljati beljakovine. Preparat Papayasan iz soka nezrelih plodov dobro služi kot čisti naravni proizvod, kadar pankreas, trebušna slinavka trpi zaradi motenj tudi pri tako imenovanih pankreasnih iztrebkih. Rastlino uporabljamo pri motnjah delovanja trebušne slinavke. Pomaga pri različnih težavah z žilami, krčnih žilah, razjedah, hemoroidih. Celo pri Pankreatitisu se je Papaysan odlično obnesel skupaj s kelpasanom, predvsem zaradi kalijevega jodida pri zdravljenju diabetičnih bolnikov dr. Vogla. Diabetikom pomaga pri predelavi maščobe in beljakovin ter pri slabi prebavi. Raziskave leta 1996 so potrdile, da mleček iz papaje deluje proti glivici Candida albicans, ki povzroča ustni oprh. Zunanje papaja pomaga pri spodbujanju izločanju vode, ki zastaja v tkivih, edemih, ognojkih in pospešuje celjenje ran.

Vitamini v papaji pa krepijo imunski sistem. Kupimo lahko več prehrambnih dodatkov, ki temeljijo na papaji.

Papaja je odlična surova – le narezana in pokapana z limoninim sokom. Uporablja pa se tudi pri pripravi številnih sadnih sladic, napitkov, marmelad ter kot priloga mesnim jedem, ribam in morskim sadežem. Ko papajo enkrat prerežemo, jo je najbolje čim hitreje porabiti. Dobra je v kombinaciji sadnih solat z banano, ananasom in mangom. Posebej okusno se meša s sokom ananasa.

OPOZORILO:
Papaja ni primerna za nosečnice in doječe matere. Izogibajte se dolgotrajni uporabi. Papaje ne uporabljamo hkrati z zdravili proti strjevanju krvi.

Vir: dr. Alfred Vogel: Ljudski zdravnik
Naravna zdravila, MK ; 2007
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar