Fosil

Fosil

17. oktober 2008

GRANATNO JABOLKO (Punica granatum)

Učinkovine: Zrna vsebujejo veliko vitamina C, vitamina B2, kalija, fosforja in niacina,
kiselkast okus pa mu da velik delež taninskih kislin. Spada v družino granatovk. Njegove zdravilne učinkovine v lupini in lubju so alkaloidi.

Zdravilne lastnosti: sok granatnega jabolka znižuje vročino, blaži kašelj, poživlja, zdravi slabo srce, hitro pomaga pri šoku.Sok granatnega jabolka ima trikrat več antioksidantov kot je nujno potrebno za ohranjanje zdravja. Z zadnjimi raziskavami so dokazali, da sok granatnega jabolka oz. granatno jabolko znižuje slab holesterol, ščiti srce, preprečuje in izboljšuje stanja pri Alzheimerjevi bolezni. Morda preprečuje kožnega raka, uničuje rakave celice pri raku na prostati in na prsih.

Granatno jabolko je bilo že za mnoga starodavna ljudstva sveti sadež. Babilonci so verjeli, da jih žvečenje semen granatnega jabolka pred bitko naredi nepremagljive. Najstarejše znano pričevanje o granatnem jabolku so arheologi našli v grobnici Ramzesa IV. Za antične Grke je bilo granatno jabolko simbol plodnosti, v Bibliji pa je omenjeno skupaj z grozdjem in figo. Sadež naj bi v sebi skrival toliko semen, kolikor je zakonov v Stari zavezi, torej 613.

Lupina granatnega jabolka in lubje drevesa velja za zdravilo že iz biblijskih časov. V zeliščni medicini ga priporočajo za odpravljanje črevesnih zajedavcev in amebe, pripravke iz lubja pa proti trakulji in kot vaginalno prho za zdravljenje belega toka. Med drugim tudi strjuje kri. Uporablja se posušena lupina in tinktura. Lupina in lubje je strupeno, zato ni primerno za samozdravljenje. Prekuhajo ga v vodi in vodo popijejo za ustavljanje driske ali razkužujejo rane.
Posušena in zdrobljena semena na bližnjem vzhodu uporabljajo za izganjanje trakulje in drugih črevesnih zajedavcev. Po 1 žličko zdrobljenih semen dajo v vodo in pijejo 3-4 krat na dan.

Lupino in tudi sok uporabljajo za barvanje tkanin. V orinetlakih preprogah je smolnato črna bava iz lupin grnatnega jabolka, ravo rdeči toni pa iz njegovega soka.

Vir: Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

internet

Ni komentarjev:

Objavite komentar