Fosil

Fosil

19. oktober 2008

SOJA (Glycine max)

Družina: stročnice
Učinkovine: Soja namreč vsebuje še visoko koncentracijo kalcija, železa, cinka, fosforja, magnezija in vitamina B, E, lecitin, mangan,
Zdravilne lastnosti:Ljudje, ki veliko uživajo sojo, imajo manjše možnosti, da zbolijo za rakom. Sojino mleko je idealno za vse, ki ne prenesejo laktoze- mlečnega sladkorja. Priporočajo jo ljudem s srčno-žilnimi boleznimi, ženskam v menopavzi, bolnikom z osteoporozo, s sladkorno boleznijo in pri težavah s prostato.
Soja je izredno zdrava, saj znižuje raven škodljivega holesterola v krvi in trigliceride. Zavira in preprečuje rakave novotvorbe, uravnava raven krvnega sladkorja, preprečuje bolezni srca in ožilja, ureja prebavo, spodbuja naravno odpornost, omogoča bolj iskrivo živčevje, prodornejše misli. Seveda naj bo naravno pridelana in genetsko nespremenjena. Slednje lahko preizkusimo tako, da damo zrnje kalit. Če ne vzklije imamo opravka s slabo sojo. Uživamo jo lahko v zrnih kot dodatek k solati, v mesnih in zelenjavnih nadevih- Iz zrn lahko pripravimo sojin pire. Popečena sojina zrna so odlična, popražena zrna pa lahko zmeljemo in uporabimo kot kavni nadomestek. Sojini kosmiči so odličen nadomestek mesa, saj imajo podobno vlaknato strukturo. Sojini kalčki imajo veliko vitaminov B kompleksa, vitaminov A in C. Za primerjavo pol kozarca kalčkov ima več vitamina C kot 6 kozarcev pomarančnega soka. Nakaljena soja je tudi lažje prebavljiva.

Juha miso:
Pasto miso dodamo juhi šele na koncu, da se ohrani v njej čim več sestavin. Žlico paste damo v skodelico z malo vroče vode in jo zmešamo v gladko zmes in zalijemo z vročo vodo. Dodamo narezano zelenjavo in zelišča, čebulo, papriko, stebelno zeleno, peteršilj, drobnjak. Začimbe in sol niso potrebne, ker je miso pasta slana.

Obstajajo razne vrste soje, ki se med seboj močno razlikujejo in to ne samo po obliki zrna, barvi in okusu, pač pa tudi po kemični sestavi. Soja vsebuje zelo velik odstotek maščob - povprečno 19% in beljakovin- povprečno 37% ter pomembne količine vitaminov A in B skupine. Soja se v prehrani uporablja podobno kot druge stročnice, vendar njen okus in vonj večini ljudem ni prijeten, zato jo uporabljajo v industriji prehrane predelano kot: sojino mleko,
sojin sir (bolj znan kot tufu), sojina moka, sojino olje, sojina omaka, sojini kosmiči.

Vir: Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar