Fosil

Fosil

24. november 2008

BELA VRBA (Salix alba)

Druga imena: bela vrba, srebrnolista vrba, maleka
Družine: vrbovke
Značaj: hladen, suh, nekoliko grenak
Učinkovine: fenolni glikozidi med njimi salicin, picein in triandrini z estri salicilne kisline, tanini, kumarini, flavoni.
Zdravilne lastnosti: blaži bolečine, zdravi vnetja, preprečuje in znižuje temperaturo in bolečine pri osteoartritisu. Deluje protirevmatično, protivnetno, razkuževalno. Zbija vročino, stiska in krči tkivo, spodbuja prebavo.

Ime bela je drevo dobilo po značilni beli barvi spodnjega dela listov. Drevo zraste od 20 do 25 metrov visoko, deblo pa doseže do 60 cm v premeru. Lubje po deblu je sivo in z leti razpoka, po vejah pa je gladko in svetlejše sive barve. Krošnja drevesa je velika, sestavljena pa je iz dolgih visečih vej. Mladi poganjki so rdečkaste barve in so izredno upogljivi. Listi so suličasti in dolgi med 7 in 10 cm. Na obeh koncih so zašiljeni. Po zgornji strani so svetleče zeleni, po spodnji pa poraščeni z gostimi kratkimi belimi dlačicami. Peclji so kratki, listni rob pa je drobno narezan. Cvetovi so združeni v mačice.

Vrbovo lubje je ena najstarejših zdravilnih učinkovin. Vsebuje salicin, snov, ki je pripeljala do odkritja aspirina. V zeliščni medicini z njo zdravijo revmatična obolenja, protin, zastrupitve s hrano in grižo. Pripravlja se poparek ali tinktura.

Bela vrba cveti marca in aprila, sočasno se pojavijo tudi listi.

OPOZORILO: Preveliki odmerki lahko povzročijo slabost, bolečine v želodcu in črevesju, omotico, kožni izpuščaj. NI primerno za nosečnice, doječe matere, otroke ali bolnike z astmo, želodčno razjedo, sladkorne bolnike, pri obolenjih jeter ali ledvic. Vrbe ne smemo jemati hkrati z drugimi diuretiki, zdravili, ki znižujejo krvni tlak ali redčijo kri.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Bela_vrba
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar